RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3923|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

vm2 好"了"

cf2468 發表於 2009-9-13 18:47:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
部車一比大油果陣就係咁"了",到底係唔係原裝的"頭單"問題?   頭單的特性是這樣嗎?
換頭珠差會唔會有改善呢 thanks!
-69- 發表於 2009-9-13 18:59:03 | 只看該作者
請問你在什麼地方玩的?和setting上的資料是什麼?大家至能了解情形如何討論及交流的. Thanks ;-)
 樓主| cf2468 發表於 2009-9-13 19:37:46 | 只看該作者
我是在天水圍個車場玩的,setting差不多全部照說明書原本咁set,試過不同的setting 都是無改善setting 如下:

無加防傾杆 (未買)
頭尾40度呔  
F: toe out 1  (toe out 2 及toe in 1都試過也沒有改善)
F camber: -1    (-2 及-3都無改善)
R: 跟說明書toe in 3  (0都試過也沒有改善)
R camber -1  (0都試過也沒有改善)
油壓油30
車高F 2mm, R 3mm (F 3mm, R 5mm都試過)
改裝:只換左頭全部孖星推杆,其他全完裝
鐵老人 發表於 2009-9-13 20:13:40 | 只看該作者
會唔會係塊地唔咬
ERICVIVI 發表於 2009-9-13 21:01:19 | 只看該作者
天水圍個車場地面都唔平........!
 樓主| cf2468 發表於 2009-9-13 21:24:16 | 只看該作者
我見其他人玩m車都好快好咬地, 唔知点解我果部係咁"了"
sunnymok 發表於 2009-9-13 22:09:52 | 只看該作者
您部車d尾油壓都唔順.試下打散再砌過及入過d油壓油啦.
清清 發表於 2009-9-13 22:14:12 | 只看該作者
我是在天水圍個車場玩的,setting差不多全部照說明書原本咁set,試過不同的setting 都是無改善setting 如下:

無加防傾杆 (未買)
頭尾40度呔  
F: toe out 1  (toe out 2 及toe in 1都試過也沒有改善)
F camber: -1    (-2 及-3都無改善)
R: 跟說明書toe in 3  (0都試過也沒有改善)
R camber -1  (0都試過也沒有改善)
油壓油35
車高F 2mm, R 3mm (F 3mm, R 5mm都試過)
改裝:只換左頭全部孖星推杆,其他全完裝
cf2468 發表於 2009-9-13 19:37

你可以試下以下設定:
F: toe in out 0度
F camber: -1
R:toe in 3
R:camber -1
油壓油30
車高F 4、R 4.5
我覺得關建問題downstop及油壓角度,
downstopF 1.5、R 2,
頭尾油壓板位都放置中間扁高試試看
cowboy 發表於 2009-9-13 22:55:40 | 只看該作者
離地距太低了...
C.C.Chen 發表於 2009-9-13 23:59:10 | 只看該作者

無加防傾杆 (未買)
頭尾40度呔  
...
cf2468 發表於 2009-9-13 19:37

40度什麼牌子呔.....什麼呔胆.....
最重要選擇好四條....輪,,然後油壓的軟硬度.....離地車高......downstop....
到了細微....調呔角大小.....servo反應.....電變....
不是只靠toe in out....camber幾多...果D数據
清清 發表於 2009-9-14 00:04:14 | 只看該作者
40度什麼牌子呔.....什麼呔胆.....
最重要選擇好四條....輪,,然後油壓的軟硬度.....離地車高......downstop....
到了細微....調呔角大小.....servo反應.....電變....
不是只靠toe in out....camber幾多.. ...
C.C.Chen 發表於 2009-9-13 23:59

40度應該係RP,我估~
lung1 發表於 2009-9-14 00:10:17 | 只看該作者
樓主之前玩開咩車...?如果第一次玩4wd M 係會覺得D 反應好敏感...要慢慢適應..
不過我睇過你setting車高要set高d, 因天水圍地面唔平... 可以試下頭5尾5.5....
同埋你用咩呔同呔膽...?
KLC 發表於 2009-9-14 00:25:23 | 只看該作者
VMII原裝跟車是頭單向嗎?如果係~請用番直濕or珠差試下...車高小小都唔怕 F5.5 R6
最後唔好玩禁快摩打~~8.5以上己經好快了
NINEDOWN 發表於 2009-9-14 00:43:47 | 只看該作者

車高太低  ,,,,改反f4.0  r4.5  先啦

仲有你改了頭單   用頭單要架車d setting及車架 好正形    仲有場地要咬的地方 才用都
殺車唔可以開得大t
清清 發表於 2009-9-14 00:46:04 | 只看該作者
VMII原裝跟車是頭單向嗎?如果係~請用番直濕or珠差試下...車高小小都唔怕 F5.5 R6
最後唔好玩禁快摩打~~8.5以上己經好快了
KLC 發表於 2009-9-14 00:25

係喎,VM II 原裝跟頭直濕架!
NINEDOWN 發表於 2009-9-14 00:48:01 | 只看該作者
仲有你車尾用珠差  or 直濕?
清清 發表於 2009-9-14 01:01:29 | 只看該作者
仲有你車尾用珠差  or 直濕?
NINEDOWN 發表於 2009-9-14 00:48

段估唔會玩到咁大啊
NINEDOWN 發表於 2009-9-14 07:37:02 | 只看該作者
段估唔會玩到咁大啊
清清 發表於 2009-9-14 01:01

好難講啦,問清楚先好d
 樓主| cf2468 發表於 2009-9-14 10:30:28 | 只看該作者
thank! 各位, 我試試打散油壓再搞過先。
 樓主| cf2468 發表於 2009-9-14 13:30:56 | 只看該作者
順便問問vm2既珠差大約幾錢 ?  如果搞完油壓都無改善,我會將頭直濕換做珠差。