RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1974|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M05 用TA03珠差問題

hkamuro 發表於 2009-8-9 18:18:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟的M05Pro今天正式試車, 走了數圈後發覺有空轉的情況。原來是TA03珠差鬆了。把波箱拆開, 再扭緊珠差, 再跑數圈後發覺又空轉。原來是TA03珠差又鬆了。

各師兄有咩建意?我用的是16齒跟8.5T Brushless Motor, 會不會太快?

我見有師兄提議把珠差收緊啲, 緊到好似直出咁, 咁就無咁易跣。但我驚太緊個珠差會壞。謝謝!
lung1 發表於 2009-8-9 18:27:04 | 只看該作者
本身TA03 個珠差已經有問題...再加埋你玩8.5T ..............
li5115 發表於 2009-8-9 18:49:08 | 只看該作者
1. 珠差要用 AW 油.
2. 可以用鏍絲膠解决鬆的問題.
3. 10.5R 應刻比較適合.
 樓主| hkamuro 發表於 2009-8-9 18:58:02 | 只看該作者
Thanks to all C-hing.

1. 珠差已落 AW 油。
2. 鏍絲膠應落在那裏?落後會否不能較鬆緊?
3. 我用的是Team Powers 8.5T短身Brushless Motor, 應該等同11T Motor。

有没有辦法可以不用拆開波箱而可以扭緊珠差?下下都要拆開波箱實在太麻煩。
lung1 發表於 2009-8-9 19:18:01 | 只看該作者
Thanks to all C-hing.

1. 珠差已落 AW 油。
2. 鏍絲膠應落在那裏?落後會否不能較鬆緊?
3. 我用的是Team Powers 8.5T短身Brushless Motor, 應該等同11T Motor。

有没有辦法可以不用拆開波箱而可以扭 ...
hkamuro 發表於 9/8/2009 18:58

死症無得搞.............唯有扭實d....
gavl 發表於 2009-8-9 19:33:37 | 只看該作者
之前有師兄介紹左換一粒六角頭既鑼絲代替原本個粒,唔使拆波箱都可調鬆緊。
gavl 發表於 2009-8-9 19:34:56 | 只看該作者
 樓主| hkamuro 發表於 2009-8-9 20:14:30 | 只看該作者
多謝各位師兄。

我之前都見到有師兄講過呢個方法,等我去KWS搵下有無先。

其實3 racing套珠差得唔得?有無師兄試過?定係用番原本跟車嚟個套好D?
Administrator 發表於 2009-8-10 00:52:21 | 只看該作者
Don't use 3racing 珠差, these 珠差 do not last....
 樓主| hkamuro 發表於 2009-8-14 01:03:26 | 只看該作者
如果3racing 珠差唔o店, 唯有等TAMIYA...
li5115 發表於 2009-8-14 01:42:02 | 只看該作者
10# hkamuro

聽聞九月出
gavl 發表於 2009-8-14 23:58:26 | 只看該作者
之前係咪有師兄提過可能用到DF03個珠差?
chacha 發表於 2009-8-15 07:51:36 | 只看該作者
之前係咪有師兄提過可能用到DF03個珠差?
gavl 發表於 14/8/2009 23:58

但係個牙可能唔0岩用