RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2780|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Yokomo 後齒齒比係幾多?

DriftNoobie 發表於 2009-7-21 11:29:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下, 原本 Yokomo Dirft Package/Master 既後齒齒比係幾多?

我記得大齒好似係 40T, 但傘齒係???

Gege 兄應該實知.  
Challenager 發表於 2009-7-21 12:38:33 | 只看該作者
40/17=2.353  唔知有冇錯,懶得拆車睇
 樓主| DriftNoobie 發表於 2009-7-21 13:54:18 | 只看該作者

多謝回應, 我咪都就係懶得拆出黎睇.  

應該差不多, 我印象中隻傘齒係十幾牙. 唔肯定係幾多.

不過 Gegegum 肯定知, 因為我知佢改緊後齒.
djs7 發表於 2009-7-23 16:13:11 | 只看該作者
应该系39/17
penny. 發表於 2009-7-24 16:10:04 | 只看該作者
2.353先至o岩!原裝Yokomo計!
penny. 發表於 2009-7-24 16:10:49 | 只看該作者
上Yokomo USA有Gear Ratio Chat
 樓主| DriftNoobie 發表於 2009-7-24 17:31:59 | 只看該作者
2.353先至o岩!原裝Yokomo計!
penny. 發表於 2009-7-24 16:10

2.353 係叫""齒比

睇清楚我問既係"後齒"齒比
[肥佬] 發表於 2009-7-26 22:44:38 | 只看該作者

原裝頭尾都一樣架啦...
有分頭齒齒比定尾齒齒比既咩...

呢d咪叫內齒比Lor
penny. 發表於 2009-7-28 15:22:29 | 只看該作者

2.353 係叫"內"齒比

睇清楚我問既係"後齒"齒比
DriftNoobie 發表於 2009-7-24 05:31 PM

哦....真係唔知你講乜差後齒...
我下次會睇清楚問題先答,咁唔該你搵到個正式嘅名先問問題!
你係咪想問pinion gear?17係咪你要嘅答案...
 樓主| DriftNoobie 發表於 2009-7-29 00:44:26 | 只看該作者

兩位C兄, 唔洗咁火... 如果我只改後齒既(差速果塊齒)比數, 唔改前面, 咁係咪會出現前齒比同後齒比之分既情況?

再例如, 我前差速果塊齒改 38T, 後差速果塊齒改 35T, 中間摩打既唔改照舊. 前-後-中係咪又有分別? 內齒比又會完全唔同哂? 所以我分開叫後齒比.

我點解會咁專登問"後"齒比, gegegum 一定明白. Rear gear ratio 係玩一種 Drift 既改法.
djs7 發表於 2009-7-29 03:22:06 | 只看該作者
想問下, 原本 Yokomo Dirft Package/Master 既後齒齒比係幾多?

我記得大齒好似係 40T, 但傘齒係???

Gege 兄應該實知.  
DriftNoobie 發表於 2009-7-21 11:29

你都话"原本",甘姐系原装齿比啦!原装前后都一样噶啦!我知道你系问反肽漂移设定!但本来你个问题就问得不明不白!!!难免大家有误会!呵呵!
penny. 發表於 2009-7-29 11:34:42 | 只看該作者
你係想改COUNTERSTEER呀?
上網大把資料俾到你,o係呢邊唔講咁多喇!
 樓主| DriftNoobie 發表於 2009-7-29 13:10:19 | 只看該作者
djs7:
其實我既問題好簡單, 同係針對"後"齒比. 所以唔明點解會有誤會?
Challenger C 兄已經好簡單咁答左後齒牙數. 簡而清.
佢又明白我問咩羅. 仲明白因為懶拆車 check.
Thank you.

但我見有 C 兄誤會我問"內"齒比, 我咪更正羅.
"後"齒比同內齒比既數字係可以唔同.
而家知道原裝前中後係一樣, 學到野.

Penny:
其他資料一早搵好哂啦. 但突然發現唔肯定後齒比原本係咩比數, 又懶拆車, 咪問下羅.
其實我係黎度問下C hing, 都算係上網搵資料途徑之一黎下話.
Counter Steering parts 已經係日本運緊黎, 星期六可以安好 testing.
[肥佬] 發表於 2009-7-29 13:29:05 | 只看該作者
你仲訂緊呀...我玩緊啦.....
我見你問原本 Yokomo Dirft Package/Master 既後齒齒比係幾多
咁即係問原裝內齒比啦...咁都仲要問gegegum...
大把人答到你啦...如果你係想問cs既後波箱既內齒比...
個個改都唔同...你問黎有咩意思呢...
你係想問gegegum果架sd後波箱既內齒比係幾多...
何解你又唔出pm呢...你好想比人知你玩緊cs
penny. 發表於 2009-7-29 14:01:32 | 只看該作者
肥佬CS你地玩到唔玩啦,我呢D古老石山,原裝就算...
而家係淨番班後知後覺係度諗諗諗...hahahaha....
下次攞你架CS俾我試下,睇下中唔中到毒先!
 樓主| DriftNoobie 發表於 2009-7-29 14:10:11 | 只看該作者
你仲訂緊呀...我玩緊啦.....
我見你問原本 Yokomo Dirft Package/Master 既後齒齒比係幾多
咁即係問原裝內齒比啦...咁都仲要問gegegum...
大把人答到你啦...如果你係想問cs既後波箱既內齒比...
個個改都唔同...你 ...
[肥佬] 發表於 2009-7-29 13:29

自己係咩人, 就會諗D咩野. 我既問題好簡單. 點解你諗到咁多野既?

我就係知多人玩緊, 所以我先出 post 問. 唔PM, 唔洗等, 快D有 answer.
事實已經另有 C hing 答左我.
我提 gegegum, 係見佢有陳舊 post 攪開 CS, 但個 post 無左下文.

我只係問 original 既 rear gear ratio, 我無問人地既改左咩 rear gear ratio...
我玩落, 再研究, 或者會再問其他 C hing 用咩 ratio. 但係係日後既野.

好簡單既事, 唔洗諗到咁遠. 係無? 如果你係中意諗到天花龍鳳, 隨便你.

我已有想要既答案, 此 post 目的已達, 多謝解答問題既 C hing.
[肥佬] 發表於 2009-7-29 14:22:39 | 只看該作者
djs7 發表於 2009-7-29 16:40:25 | 只看該作者
我都好有兴趣想知道各位CHING用MASTER点样改CS!
penny. 發表於 2009-7-29 18:30:19 | 只看該作者
坊間係有前後唔同齒比嘅齒set賣嘅
LungPak 發表於 2009-8-1 17:20:53 | 只看該作者
原裝頭尾都一樣架啦...
有分頭齒齒比定尾齒齒比既咩...

呢d咪叫內齒比Lor
[肥佬] 發表於 2009-7-26 22:44

內齒比同尾齒比, 係兩樣唔同既野.

不過, 想問下咩叫 countersteer?