RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pajero22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全世界第一個可以入波箱油既貨柜車波箱

樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:40:24 | 只看該作者
睇左成晚其實PAJERO兄的用意都不難理解

雖然雙星貨車好多野都未必咁理想,但偏偏波箱的行車表現就較為OK,你落夠GREASE的話可以近乎MAINTENANCE FREE,況且如果真的要進行檢修時現時的波箱甩幾粒螺絲就可以睇晒入面 ...
馬輝 發表於 2009-6-29 09:33

講左甘耐,退一步講,如果實驗出來有漏油的現象而不能低成本解決,甘咪當你以前既方法加雪油用咯,沒沖突噶。反正做多個入油位唔會提高好多成本噶
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:42:47 | 只看該作者
1 cm ........ ?????
要達到液態滑油淋浴波箱最少量 , 最少都要有波箱既 3~40 % 高度

其實琴晚我諗左一陣 , 如果真正要加添液態滑油而不漏 , 絕對有此可能 , 但要改動波箱編排
最簡單既方法: 長行牙要放係 ...
odaan 發表於 2009-6-29 10:09

我就最唔怕煩噶啦,盡管質疑,真理系越辯越明。尼龍唔得,用賽鋼得唔得啊?
odaan 發表於 2009-6-29 10:43:07 | 只看該作者
講左甘耐,退一步講,如果實驗出來有漏油的現象而不能低成本解決,甘咪當你以前既方法加雪油用咯,沒沖突噶。反正做多個入油位唔會提高好多成本噶
pajero22 發表於 2009-6-29 10:40

進可攻退可守之策

讚一個~~
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:53:00 | 只看該作者
進可攻退可守之策

讚一個~~
odaan 發表於 2009-6-29 10:43

做入油位系比D高手研究密封的辦法既,我唔系高手,所以只有盡力而為。
另外我唔同意油面高度要有30-40%,有1CM夠齒輪帶油上去潤滑啦
Q-pet 發表於 2009-6-29 10:57:32 | 只看該作者
pajero22 你或者比一個全新既波箱給利達架貓巴士做試驗..等佢主人家試好就會知邊度要作出修改..
而好多謝odaan..作出咁深入既了解..好多野我對真車理解咩都唔知-0-陳仔仲叻個我..真係有小小唔知點既感覺

好多謝odaan同pajero22以一種開方既態度去研究RC波箱擺位等問題.呢一D我值得囋!!
工房有你呢兩位..能用開方既心傾問題..我好鐘意^^
odaan 發表於 2009-6-29 11:07:48 | 只看該作者
pajero22 你或者比一個全新既波箱給利達架貓巴士做試驗..等佢主人家試好就會知邊度要作出修改..
而好多謝odaan..作出咁深入既了解..好多野我對真車理解咩都唔知-0-陳仔仲叻個我..真係有小小唔知點既感覺

好多謝odaan同pajero22以一種開方既態度去研究RC波箱擺位等問題.呢一D我值得囋!!
工房有你呢兩位..能用開方既心傾問題..我好鐘意^^
Q-pet 發表於 2009-6-29 10:57

各人經歷不同 , 故學識不同乃正常不過

如以交流之心討論 , 必能推進技術

真車 與 RC 實不盡同
真車其放置方法必然為其可靠及方便 , 如以此為藍本 , 必然事半功倍

討論皆有火花 , 只要火花不多 , 尚為健康之討論

P.S. 既知 Q-sir 為管理之賢 , 小弟豈敢於此放肆 ?? (逃 ................. )
odaan 發表於 2009-6-29 11:10:03 | 只看該作者
做入油位系比D高手研究密封的辦法既,我唔系高手,所以只有盡力而為。
另外我唔同意油面高度要有30-40%,有1CM夠齒輪帶油上去潤滑啦
pajero22 發表於 2009-6-29 10:53

都岩 , RC 與 真車不同 , 油量多少應以實驗為準~~
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 11:11:02 | 只看該作者

好多謝o ...
Q-pet 發表於 2009-6-29 10:57

Q版主,因為好多師兄話“隔離臺”是比較技術性同有水平的FORUM,我就話未必,其實我都系想等D潛水嘅高手出來解決波箱密封既問題姐。
俗語講“重賞之下必有勇夫”,如果我實驗失敗,我會攞依個金屬波箱出來,獎勵比可以提出用港幣100元成本解決貨柜波箱密封方案并實驗成功的師兄。
odaan 發表於 2009-6-29 11:12:44 | 只看該作者
我就最唔怕煩噶啦,盡管質疑,真理系越辯越明。尼龍唔得,用賽鋼得唔得啊?
pajero22 發表於 2009-6-29 10:42

此乃提議 , 實非質疑

賽鋼 ..... 小弟暫之水份有所影響 , 至於油份 ..... 則要再查書籍方能得知
Q-pet 發表於 2009-6-29 11:15:38 | 只看該作者
各人經歷不同 , 故學識不同乃正常不過

如以交流之心討論 , 必能推進技術

真車 與 RC 實不盡同
真車其放置方法必然為其可靠及方便 , 如以此為藍本 , 必然事半功倍

討論皆有火花 , 只要火花不多 , 尚為健 ...
odaan 發表於 2009-6-29 11:07

我知討論必定有火花..但如果客觀既方式..包容既心去處理..咁仲好個得個嘈字..
我做版主又無咩技術可言..指係必要時..嘈交等問題作出和解角色^^
Q-pet 發表於 2009-6-29 11:18:52 | 只看該作者
Q版主,因為好多師兄話“隔離臺”是比較技術性同有水平的FORUM,我就話未必,其實我都系想等D潛水嘅高手出來解決波箱密封既問題姐。
俗語講“重賞之下必有勇夫”,如果我實驗失敗,我會咯依個金屬波箱出來 ...
pajero22 發表於 2009-6-29 11:11

而嫁又唔洗講隔離台既..因我又接手做呢度..所以再唔會有分隔離唔隔離.
兩個版都係比大家交流心得之用..雖然工房比日報人流多..自然可能有D專業人仕未發POST講貨車D野..
唔知日後會有咩新發展呢?
AMAT 發表於 2009-6-29 11:25:36 | 只看該作者
pajero22 發表於 2009-6-29 10:42

......尼龍同賽鋼咪一樣........
hihizaza 發表於 2009-6-29 11:54:40 | 只看該作者
走火入魔之作!!!!
Scania 發表於 2009-6-30 07:39:32 | 只看該作者
......尼龍同賽鋼咪一樣........
AMAT 發表於 2009-6-29 11:25 AM

尼龍係Nylon,賽鋼係POM播…
尼龍:

登錄/註冊後可看大圖

POM

登錄/註冊後可看大圖

幾時整好試車?
小灝 發表於 2009-6-30 08:06:55 | 只看該作者

加油啊 pajero
rocky 發表於 2009-6-30 09:48:10 | 只看該作者
既然咁有心機整,不如自己設計一個仲好啦,行埋同索牙,好似隻舊豬果隻咁
chowhungjai 發表於 2009-6-30 14:48:19 | 只看該作者
既然咁有心機整,不如自己設計一個仲好啦,行埋同索牙,好似隻舊豬果隻咁
rocky 發表於 2009-6-30 09:48

Are you sure the gear box of old Hilux has sychronizer!!!!!!
AltezzaMak 發表於 2009-6-30 17:44:50 | 只看該作者
rocky 發表於 2009-6-29 15:48

據我所知,  舊豬果隻都係冇銅索牙...
Bb-james 發表於 2009-6-30 21:19:08 | 只看該作者
利害...........
ford 發表於 2009-7-1 00:14:09 | 只看該作者
據我所知,  舊豬果隻都係冇銅索牙...
AltezzaMak 發表於 2009-6-30 17:44

有的