RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pajero22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全世界第一個可以入波箱油既貨柜車波箱

odaan 發表於 2009-6-29 00:35:55 | 只看該作者
odaan 發表於 2009-6-29 00:38:21 | 只看該作者
1.我系見拉桿上面每邊有條彈簧,可以壓住膠圈.
2.如果波箱內一路有油,拉桿甘滑,一年換一次膠圈都得啦.
3.我用尼龍掩Bearing,Bearing外環一樣有尼龍座,可以一樣落膠先放Bearing.
4.波箱里面得好少空氣,膨脹的氣體會從摩打的軸與杯士的空隙排出.
5.我用既膠圈就系系廣東道既汽車ENGINE氣門油封膠圈,真車都可以用,RC應該都得.

所以你地等我既詳細測試報告
pajero22 發表於 2009-6-29 00:15

甘小弟就暫不多言 , 且抱觀望態度 , 如遇不能解決之題 , 歡迎交流
PIU123 發表於 2009-6-29 00:42:01 | 只看該作者
靜觀其變,是一個相當不俗的做法
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 00:44:47 | 只看該作者
甘小弟就暫不多言 , 且抱觀望態度 , 如遇不能解決之題 , 歡迎交流
odaan 發表於 2009-6-29 00:38

好,講多無謂,我先做測試,如果沒問題就搵日如果利達得閑,裝上距架"跑"車導飛一個鐘頭,如果都沒漏油就PASS,ok?
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 00:44:52 | 只看該作者
加膠圈或尼龍杯士 , 增強波箱推桿位耐用度~~
odaan 發表於 2009-6-29 00:35

ha~~果個位~~我諗唔到點墊
odaan 發表於 2009-6-29 00:46:09 | 只看該作者
ha~~果個位~~我諗唔到點墊
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 00:44

...... 甘我遲 D 開 post 貼相時 , PM 條 Link 比你~~
odaan 發表於 2009-6-29 00:46:57 | 只看該作者
好,講多無謂,我先做測試,如果沒問題就搵日如果利達得閑,裝上距架"跑"車導飛一個鐘頭,如果都沒漏油就PASS,ok?
pajero22 發表於 2009-6-29 00:44

差可一提的是 , 利達愛驅之波箱是橫放的~~
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 00:50:43 | 只看該作者
差可一提的是 , 利達愛驅之波箱是橫放的~~
odaan 發表於 2009-6-29 00:46

果然仔細啊
nick=] 發表於 2009-6-29 00:52:05 | 只看該作者
咁煩不如茶多d雪油好過la......
odaan 發表於 2009-6-29 00:57:35 | 只看該作者
果然仔細啊
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 00:50

之前同朋友討論過 , 巴士 "橫揭" 既可行度 (橫偈 , 唔係平偈)
所以對達爺既巴士 , 我曾經作出深究 (深入研究)
馬田 發表於 2009-6-29 01:00:17 | 只看該作者
小弟覺得加入波相油會使到運作時十分大阻力..
因為D油會加大傳動系統負擔-->加大電子變速和摩打等負荷
所以要用比較大扭力的摩打及輸出較大的電變...

努力!! 小弟對呢個波箱殼十分有興趣!!
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 01:24:02 | 只看該作者
之前同朋友討論過 , 巴士 "橫揭" 既可行度 (橫偈 , 唔係平偈)
所以對達爺既巴士 , 我曾經作出深究 (深入研究)
odaan 發表於 2009-6-29 00:57

其實橫計係可行的 ~~(就算當我無羅機等架生)

其實odaan你咁多架生~加上你既深厚功力..........橫計點會係問題呀
odaan 發表於 2009-6-29 01:41:05 | 只看該作者
其實橫計係可行的 ~~(就算當我無羅機等架生)
其實odaan你咁多架生~加上你既深厚功力..........橫計點會係問題呀
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 01:24

果晚我同朋友傾既範疇 , 已經去到更改 RC 貨車波箱排位問題

雖然唔會係短時間內既野 , 但係 "極力子存在價值" 的確令當日討論更多
有極力子 , 6 前速(或 5 前 1 後 )就會更可靠 , 更順暢
MIER香港代理 發表於 2009-6-29 01:41:22 | 只看該作者
可唔可以系底開多個窿做放油,甘樣方便好多!
個殼設計唔錯噢!
chan951130 發表於 2009-6-29 01:42:50 | 只看該作者
果晚我同朋友傾既範疇 , 已經去到更改 RC 貨車波箱排位問題

雖然唔會係短時間內既野 , 但係 "極力子存在價值" 的確令當日討論更多
有極力子 , 6 前速(或 5 前 1 後 )就會更可靠 , 更順暢
odaan 發表於 2009-6-29 01:41

做到就好啦
odaan 發表於 2009-6-29 01:45:42 | 只看該作者
做到就好啦
chan951130 發表於 2009-6-29 01:42

一套波牙濕 同 長行牙濕 , 行兩套快波濕齒

但會變成 4 前 2 後 , 如何 5 前 1 後 , 我得閒仲有諗點編排
GUITAR_VIP 發表於 2009-6-29 02:10:35 | 只看該作者
一套波牙濕 同 長行牙濕 , 行兩套快波濕齒

但會變成 4 前 2 後 , 如何 5 前 1 後 , 我得閒仲有諗點編排
odaan 發表於 2009-6-29 01:45

相反我覺得此模型 3 波已十分夠用~~~我諗既都係~~如果令到d件再襟d~haha
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 08:56:02 | 只看該作者
小弟覺得加入波相油會使到運作時十分大阻力..
因為D油會加大傳動系統負擔-->加大電子變速和摩打等負荷
所以要用比較大扭力的摩打及輸出較大的電變...

努力!! 小弟對呢個波箱殼十分有興趣!!
馬田 發表於 2009-6-29 01:00

其實里面加既波箱油只有1CM高度,摩擦力比雪油低,而且常時淋浴齒輪。雪油會因為離心力而被甩到外殼內壁,根本好多是浪費,不到肉!
馬輝 發表於 2009-6-29 09:33:41 | 只看該作者
其實里面加既波箱油只有1CM高度,摩擦力比雪油低,而且常時淋浴齒輪。雪油會因為離心力而被甩到外殼內壁,根本好多是浪費,不到肉!
pajero22 發表於 2009-6-29 08:56

睇左成晚其實PAJERO兄的用意都不難理解

雖然雙星貨車好多野都未必咁理想,但偏偏波箱的行車表現就較為OK,你落夠GREASE的話可以近乎MAINTENANCE FREE,況且如果真的要進行檢修時現時的波箱甩幾粒螺絲就可以睇晒入面.馬輝最大的CONCERN在於這個波箱是否仍然需要波箱油,主因如下:

1) 雖然好多橡膠封位,但橡膠遇上潤滑油係會蝕,橡膠一老化就會失去密封的作用,潤滑油又係漏餐懵的,玩車時邊行邊漏既麻煩又不環保
2)現時波箱用GREASE已經起到足夠的潤滑作用
3)GREASE同潤滑油唔係太夾得埋

一件頭波箱殼的概念不錯,但在這個波箱內玩潤滑油的CONCEPT,馬輝會覺得有少少畫蛇添足

如果你堅持這個概念,馬輝不反對,但唯一的建議係考慮下車用的崢口的方法用作防止潤滑油滲漏
odaan 發表於 2009-6-29 10:09:24 | 只看該作者
pajero22 發表於 2009-6-29 08:56

1 cm ........ ?????
要達到液態滑油淋浴波箱最少量 , 最少都要有波箱既 3~40 % 高度

其實琴晚我諗左一陣 , 如果真正要加添液態滑油而不漏 , 絕對有此可能 , 但要改動波箱編排
最簡單既方法: 長行牙要放係下面 , 唔駛用油氈 , 係頭尾位車個蓋比佢就 OK

另外如果真正要甘做 , 就唔可以再用尼龍杯士 , 因為尼龍本身有吸震及潤滑功能 , 但一旦接觸礦物油
就會加速硬化而爆裂 , 要改用金屬杯士

我知我好煩 , 我只係將我所知既都講左先 , 免得兜一個大圈又係返黎原點