RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1256|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

用緊Ec power無刷電變既師兄請進!!

fesonex 發表於 2009-6-25 02:08:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Help!架TA05冇左後波ar!!(希望師兄們有泥救救小弟!!!)
我裝左隻ec power 60A電變落去,set完油油門行程設定之後冇左後波!!!
我在完成步驟1.之後,按下SET鍵不鬆開,將電調開關打到ON位元,
等待4秒左右,
電調橙色LED亮,這時把SET鍵鬆開,
之後我將油門拉到最盡,紅色LED長亮後把油keep在接近拉杆自然位(是最小的比前油位),
橙色LED閃爍3秒左右長亮,
油門拉杆置自然位,紅色LED、 橙色LED、 同時閃爍3秒左右長亮,
關閉電調開關存儲,再次重新打開電調開關,
之後就冇左後波喇!!!

我係setting card set左有前有後,但係後波仍然冇左ar!!!!
唔知我邊個步驟誤解左而set錯左呢???
另外,
"油門拉杆推到最小"   係咪=   "接近拉杆自然位(是最小的比前油位)",
"油門拉杆置自然位(正反轉中立點)"  係咪=   "門拉杆置自然位"
丫De 發表於 2009-6-25 02:41:45 | 只看該作者
你有冇 試下 連續 2下 向後?
有時 有人會當第1下brake 係冇左後波
AMAT 發表於 2009-6-25 09:32:49 | 只看該作者
SET錯

你係應該橙燈著,油門最盡,閃完之後,推到去BRAKE最盡.
BRAKE最畫盞燈都閃完,最後先係中位.......

另外CHECK清楚,油門果個REVERSE MODE係要係呢個REVERSE位.
NINEDOWN 發表於 2009-6-25 10:10:28 | 只看該作者

我想知EC同唔同HOBBYWING SET法係唔係一樣
如是一樣咁就好像是 等待4秒左右的問題???
AMAT 發表於 2009-6-25 15:19:13 | 只看該作者

NO

唔係一樣

總之呢隻電變係,按住個制,開開關,橙燈閃,油門最盡,橙燈閃完停咗之後BRAKE最盡(唔係中位),紅燈閃完停咗,去返中位,兩盞燈一齊閃,閃完熄晒燈,熄咗佢開過,搞掂.
NINEDOWN 發表於 2009-6-25 15:23:22 | 只看該作者
o...........明白  二樣野來的