RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2492|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EX-1問題!

chingwingtat 發表於 2006-6-14 23:36:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下大家,如果futaba兩件頭可不可以用EX-1 mars R am module玩呢?
chung209 發表於 2006-6-15 03:49:44 | 只看該作者

okokokokokokokokok

可以用EX-1 mars R am module玩futaba兩件頭100%ok
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-6-15 07:17:09 | 只看該作者
因為我是剛買回來的,所以未用過這些煩瑣的setting。

當我使用在mini-z就無問題,但轉回電單車就唔得,請問是否在開始設定時要有特別方法呢?

謝謝!
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-6-15 23:58:32 | 只看該作者
問題還未解決!當我調較好部mini-z是完全無問題的,所有設定都ok,但我用來操控電單車就一D返應都無。我用回原用的futaba槍控就無問題,真係要請高手幫一幫忙!
beebee 發表於 2006-6-18 01:57:14 | 只看該作者
雖然大家都叫am頻道....我朋友就試過用m8槍加am module..用三和am2件頭...都係唔多掂!!(有反應但set唔倒中位).....我地估計可能舊時d2件頭 am接收頻道同而家d新槍am唔對應....所以可以講係"死証"
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-6-18 16:43:17 | 只看該作者
請問有什麼辦法呢?
是否一定要換電變、接收分開呢?
如果真的要換可否介紹一下給我呢?
我現時只知道KO 的KR301F & KR302F先可以對應到,除了這兩款還有其它選擇嗎?
在KO網頁真的說只能支援mini-z的MR02 & monster這兩款,今次真係買錯左啦!
beebee 發表於 2006-6-18 17:47:23 | 只看該作者
分開電變同接收...(我地叫3件頭)...其實會好少少o既..!!至於ko EX-1 mars R 槍仲可以用咩接收??呢點我自己都唔清楚可以答你....sorry!
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-6-18 18:20:53 | 只看該作者
三件頭有乜好介紹呢?
beebee 發表於 2006-6-18 18:59:20 | 只看該作者
電變就最緊要細....我自己心水就ko o既1仔($千頭左右)...其他就keyence o既exstraight...價錢大眾化d..$六百零蚊..另外..novak隻gt micro都唔錯...個人意見比較著重電變要有"線性"....如果"睇餸食飯"就futaba隻mc330...或者v16啦果d啦.....價錢直頭超值!!(三百零蚊)但"線性"方面當然會冇咁好啦....不過加速o既"爆炸力"都有唔錯o既表現

beebee 發表於 2006-6-18 19:58:27 | 只看該作者
servo我比較鍾意futaba果d.....s-135夠經濟,出黎o既效果我都非常滿意...比貴d我就9602同埋9650...信心o既保證......另外台灣隻gws牌子d servo我都好鍾意..價錢又大眾化...性能都唔錯o架
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-6-21 21:08:51 | 只看該作者
我想請教一下幾個問題!

1,我的控是EX-1 Mars R,可不可以用EX-1 FM RF-101F module呢?

2,如果我想買module是否可以使用EX-10的module呢?因我搵唔到forEX-1的,有沒有什麼注
   意的地方呢?

3,我依家想用EX-1 Mars R玩部dee,但我的控只有AM module & FM RF-101F module75mhz,
   現在我要點買佩件呢?係唔係可以買個 Ko 301 75mhz接收 + 電變就可以玩得到呢?

謝謝各位高手賜教!
beebee 發表於 2006-6-22 01:44:52 | 只看該作者
呢方面我就唔係太清楚喇..??....或者買接收同module時..帶埋枝槍去試就最穩陣...
wyhygzs 發表於 2006-9-25 21:30:45 | 只看該作者
繁体字看着有点难。。
pantherjovi 發表於 2006-9-26 12:55:24 | 只看該作者
你的問題我也試過,MarsR AM module 只對應MinZ,其他AM接收係吾work..對應到只有Mars,所以你個2件頭用MarsR係吾得!!MarsR對應到全部Function只有KR301F & KR302Fm (好似係咁),但我用Futaba FM40接收都問題不大,要用的Function都用到!!用3件頭好玩D.....
Q:係唔係可以買個 Ko 301 75mhz接收 + 電變就可以玩得到呢 ----- Yes!但買接收先問多次老闆穩陣D!!
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-9-26 19:29:32 | 只看該作者
pantherjovi 師兄

謝謝你的回覆,問題已經解決了!