RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1157|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車

monkeyfung 發表於 2009-6-14 14:00:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見到d朋友玩甩尾遙控車攪到我右想玩但我睇左好多post都諗唔定買邊隻好 ...  (我已經有遙控同servo)
我d朋友叫我買TT01D 全新好似5百幾有交易仲好似有曬電變果d ,
但我右玩過佢地d 雙星同YOKOMO 覺得Yomoko易玩好多 ,我玩雙星我覺得好易自轉 ,但yokomo
就算控制得唔好都好易救返部車 ,但我朋友話d呔唔得唔係雙星部車唔得 ,
其實好想買Yokomo但我睇d師兄報價都好似要$18xx 左右 !! 但我右想玩下唔想用咁多錢買所以唔知買咩好 , 其實TT01D 同Yokomo既控制係咪真係Yokomo好好多 ???
thx !!!
Challenager 發表於 2009-6-14 14:21:05 | 只看該作者
有夠錢買yokomo.    想平d玩玩就tt01,但都要改裝,
niko仔2 發表於 2009-6-14 14:24:04 | 只看該作者
我而家2部車都有,一開始玩01係覺得好難玩,之後買左Yokomo D車
係真係好好多(因為有得set野),但當一段時間之後玩返01發現左有好多時唔係車既問題,而係玩得熟唔熟既問題(技術),而家我用01都可以做得返我起Yokomo D野
我都係一個新手~
最後,睇下你有幾多budget la
因為,Yokomo D野真係貴ga~
如果,長玩可以諗下 TA05,TB03D個類都唔錯ga~(雙星野係平過Yokomo D野,而且容易搵parts)
因為,01真係玩最小都要換中軸同啤鈴
你都可以留意下,2手區度D師兄放出黎既2手01
***E D係小弟玩過2部車,之後,發表既感想,如有得罪/唔好,請各位師兄手下留情
 樓主| monkeyfung 發表於 2009-6-14 14:28:55 | 只看該作者

唔該師兄先 ,咁yokomo係咪好似12XX 左右 ??? 咁買埋電變其他野要幾錢左右 ?? 
"我有遙控同servo"  THX
 樓主| monkeyfung 發表於 2009-6-14 14:31:39 | 只看該作者
我而家2部車都有,一開始玩01係覺得好難玩,之後買左Yokomo D車
係真係好好多(因為有得set野),但當一段時間之後玩返01發現左有好多時唔係車既問題,而係玩得熟唔熟既問題(技術),而家我用01都可以做得返我起Yokomo D野
...
niko仔2 發表於 2009-6-14 14:24

thx師兄 !! 係啦我玩過yokomo真係易玩好多我覺得....但係我d fd話係d呔唔得 ~~ 
但我睇返d post右話TT01D買返黎都要幾d野先玩到咁制 ,咁其實係咪咁計 ??? 
咁姐係邊隻會經濟易玩d ??? 我都有睇過二手區但我好似見唔到有人放yokomo ....
thx
Challenager 發表於 2009-6-14 14:34:16 | 只看該作者
唔該師兄先 ,咁yokomo係咪好似12XX 左右 ??? 咁買埋電變其他野要幾錢左右 ?? 
"我有遙控同servo"  THX
monkeyfung 發表於 2009-6-14 14:28

$1500左右.  電變用好盈60a+9t唔錯. $500到. 無刷基本上唔洗點保養. 有刷就有d痲煩,所以建議買無刷
niko仔2 發表於 2009-6-14 14:41:35 | 只看該作者
thx師兄 !! 係啦我玩過yokomo真係易玩好多我覺得....但係我d fd話係d呔唔得 ~~ 
但我睇返d post右話TT01D買返黎都要幾d野先玩到咁制 ,咁其實係咪咁計 ??? 
咁姐係邊隻會經濟易玩d ...
monkeyfung 發表於 2009-6-14 14:31

你D fd 係唔係用Yokomo 跟車個4條?
因為,佢個4條都去得幾快
你可以用其他呔
如:Supre D ,火石,水喉
長玩落去最經濟,我自己選雙星D車
题外話::師兄起邊頭玩車ga?
迷你谷爆 發表於 2009-6-14 14:46:25 | 只看該作者
有夠錢買yokomo.    想平d玩玩就tt01,但都要改裝,
Challenager 發表於 2009-6-14 14:21

tt01玩option都唔平呀~
改到窮呀~
Challenager 發表於 2009-6-14 14:52:17 | 只看該作者
tt01玩option都唔平呀~
改到窮呀~

迷你谷爆 發表於 2009-6-14 14:46

所以咪唔建議買TT01
 樓主| monkeyfung 發表於 2009-6-14 15:12:02 | 只看該作者
6# Challenager

一會出去睇下先 ,但偉高今日右唔開門...
岩岩睇左呢個唔知好唔好 http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=yokomo%2Bdrift
 樓主| monkeyfung 發表於 2009-6-14 15:13:30 | 只看該作者
你D fd 係唔係用Yokomo 跟車個4條?
因為,佢個4條都去得幾快
你可以用其他呔
如:Supre D ,火石,水喉
長玩落去最經濟,我自己選雙星D車
题外話::師兄起邊頭玩車ga?
niko仔2 發表於 2009-6-14 14:41

我無問佢用咩呀 ,但我知道佢部車都係岩岩2手買返黎~~ 但我玩就覺得yokomo好易玩
岩岩睇左有師兄放呢個http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=yokomo%2Bdrift 
我係屯門玩架 ,佢地話我買左帶我去南生圍玩 ~~
 樓主| monkeyfung 發表於 2009-6-14 15:14:14 | 只看該作者
所以咪唔建議買TT01
Challenager 發表於 2009-6-14 14:52

咁姐係咩TT01 定買Yokomo好.... 但控制係咪真係Yokomo易好多 ?? 
因為想買d上手~~ 哈哈
niko仔2 發表於 2009-6-14 15:20:04 | 只看該作者
如果budget唔係問題就Yokomo law~
(不過parts就貴)