RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1902|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如果將一個迷你servo駁上mini z 電子板可行嗎?

yuch 發表於 2006-6-12 11:38:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題,即cut 左原裝mini z個servo,用迷你直升機用既servo照駁返D線用...............可行嗎?
courel500 發表於 2006-6-12 11:40:57 | 只看該作者
照計係可行 , 但你要搵番係 4.8v 既 SERVO 先得 !
 樓主| yuch 發表於 2006-6-12 11:45:47 | 只看該作者
4.8v 既 SERVO ,會比較難搵嗎?
courel500 發表於 2006-6-12 11:48:38 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-12 11:45 發表
4.8v 既 SERVO ,會比較難搵嗎?

飛機 SERVO 我唔係好識 , 但係通常細 SERVO 都應該係 4.8V 卦 ?! 12仔用個D都應該係 4.8V 多 , 因為而家好多 12仔都係 4 CELLS , 我諗應該得卦 ?!
python 發表於 2006-6-12 11:52:57 | 只看該作者
can add servo saver mar?
Colin 發表於 2006-6-12 12:49:38 | 只看該作者
請問4 CELLS 係咩黎ga?
 樓主| yuch 發表於 2006-6-12 12:55:56 | 只看該作者
4 CELLS= 4粒電
andrewlio 發表於 2006-6-12 12:56:26 | 只看該作者
4cell 姐係4粒電..

一般電車係6cell. 姐係6粒電.
hkopium 發表於 2006-6-12 14:06:39 | 只看該作者
原本既 Servo 已經夠用, 攪咁多野為咩?!

細 servo 既 size 再細, 都係幾重磅... 真無謂.
mikewu 發表於 2006-6-12 14:13:09 | 只看該作者
Agree with opium...  May I know why you have this idea?
 樓主| yuch 發表於 2006-6-12 15:46:02 | 只看該作者
我想將架mini z 01加長用hummer殼,前避震改長D,避震既行程要長D.................唔知你地明唔明,總之就大改啦。
hkopium 發表於 2006-6-12 16:37:57 | 只看該作者
咁你不如買架 Mini-Z Monster 再大改啦. 慳錢慳力又無咁大風險.

放隻 mini servo 落 Mini-Z 01 度, 莫講煩. 比你改到 servo 位, 架車前後重量完全唔 balance. 架車又咁重, 都唔知個 motor 頂唔頂得順. 頂得順都會好慢. 到時又要改用勁 motor, 改 PCB, 轉鋰電... 哈. 不倫不類, 改改下變成架18仔都似

唔知你明唔明.
mikewu 發表於 2006-6-12 16:41:55 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-12 16:37 發表
咁你不如買架 Mini-Z Monster 再大改啦. 慳錢慳力又無咁大風險.

放隻 mini servo 落 Mini-Z 01 度, 莫講煩. 比你改到 servo 位, 架車前後重量完全唔 balance. 架車又咁重, 都唔知個 motor 頂唔頂得順. 頂得順 ...

Or you can use MR01 PCB and apply it to a Monster/Overland chassis and make it that way....  Or spend $3xx for a Chinese made "Monster copy" suin la.....
 樓主| yuch 發表於 2006-6-12 18:49:18 | 只看該作者
窮人玩車係咁架啦,mikeewu兄你指用Chinese made "Monster copy" 個隻換塊京商電子板上去?但我又唔想部01放埋一邊,將awd後轆部份改上01度變左後驅四輪獨立避震有D挑戰性喎。
mikewu 發表於 2006-6-12 18:53:01 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-12 18:49 發表
窮人玩車係咁架啦,mikeewu兄你指用Chinese made "Monster copy" 個隻換塊京商電子板上去?但我又唔想部01放埋一邊,將awd後轆部份改上01度變左後驅四輪獨立避震有D挑戰性喎。

Very Challenging.. I'll support you my friend!
 樓主| yuch 發表於 2006-6-12 18:55:21 | 只看該作者
thank you so much