RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3063|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關 18 仔加無刷問題

koch 發表於 2009-2-2 04:33:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部 Associated RC18T 兩年幾無玩過,尋日出黎試發現個摩打唔轉,可能壞左啦!
既然要去買摩打黎換,不如試下轉用無刷摩打都好喎,
唔知係咪淨係要換摩打同電變呢兩樣野?仲有無其他野 (例如搖控器或者接收)要換先至可以用無刷呢?
如果想平平地玩,唔知有邊隻無刷摩打同電變適合呢部車用?希望各位前輩/師兄 能介紹給我好嗎?
唔該晒各位!
任天九 發表於 2009-2-2 09:53:43 | 只看該作者
可以試下:
http://www.hobbywing.com/ArticleShow.asp?ArticleID=421
我用18t摩打在rc18b, 但未裝好, 因為在等雷虎servo
但注意, 同時用鋰電比較好, 因為我之前有時用nimh推不夠力, 所以當有問題時要試試是否電的問題
defcone 發表於 2009-2-2 10:02:14 | 只看該作者
換無刷唔洗換receiver果d. 無刷有分kv, 如果你offroad多可以考慮近4800kv的麼打, 如果跑平路多想快就8000kv麼打. 你去kws睇下套叫"好盈"大約3百尾.
 樓主| koch 發表於 2009-2-2 10:54:13 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-2 09:53 發表
可以試下:
http://www.hobbywing.com/ArticleShow.asp?ArticleID=421
我用18t摩打在rc18b, 但未裝好, 因為在等雷虎servo
但注意, 同時用鋰電比較好, 因為我之前有時用nimh推不夠力, 所以當有問題時要試試是否電的 ...

先多謝師兄您既建議,Thankyou~

當初買呢部 RC18T 返黎既時候已經係用 7.4V 鋰聚,所以已經符合您建議中所講既,
好盈呢套 "1/18用普及型刷力系套" 電變有分 18A/25A、摩打又有分 12T/18T,
如果想 "慢" 既話應該點配法先 RC18T 用呢?因為以前試過買左個一個碳刷摩打返黎用,快到好難控制 (轉彎果陣會反車),
結果唯有買過另一個慢 D 既先正常返,所以就算依家想用無刷都唔敢貪快,用到就得架喇~

原帖由 defcone 於 2009-2-2 10:02 發表
換無刷唔洗換receiver果d. 無刷有分kv, 如果你offroad多可以考慮近4800kv的麼打, 如果跑平路多想快就8000kv麼打. 你去kws睇下套叫"好盈"大約3百尾.

好感激師兄您既指導,Thankyou~

我附近可以放車既地方係公園,果度既地板係階磚舖成(階磚之間有坑),應該算係 offroad 掛,
如果我無理解錯您所講既,咁即係假如想要扭力大就用低 kv 值既摩打、想快就用高 kv 值,
咁我寧願要扭力大都唔想快,怕快得滯失控玩唔到,
$300尾 又真係幾抵喎!(我仲以為要成千蚊添!)

我仲有樣野唔係好明,爬文見到有 D 師兄轉用無刷要換計算齒輪比 (幾多 T),如果唔轉既話會掃齒,
咁樣如果用好盈呢套無刷係 RC18T 上,係咪都要計齒輪比 & 買個齒輪返黎換埋佢?
我完全唔識呢 D 係乜,師兄你知唔知邊間模型舖肯收錢幫人安裝埋呢? pm 話比我知好嗎?

任天九 發表於 2009-2-2 14:34:10 | 只看該作者
齒輪比唔洗太擔心, 因為如果只是在一般公園階磚玩, 都只是算玩平路, 估計只要摩打溫度不太高就可以了, 溫度方面電變會幫你控制.
如果因為溫度高而不能正常運動, 可以轉齒輪比或加風扇.
不過, 我比較推薦18t摩打(5200kv), 因為見網上多數朋友都是用4000-7000kv多, 當然也有人用到8000-9000kv的摩打, 但多數也不受控制了, 你大可上youtube上找找看, 自然會明白
http://hk.youtube.com/watch?v=u1I7nHMzY_g&feature=related
http://hk.youtube.com/watch?v=bNjnG1SmTIM&feature=related
defcone 發表於 2009-2-2 14:38:52 | 只看該作者
如果買外國牌子未要1K囉. 不過好盈有生產oem俾D外國廠, 所以洗唔洗買外國牌子就自己決定吧.
 樓主| koch 發表於 2009-2-2 18:44:33 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-2 14:34 發表
齒輪比唔洗太擔心, 因為如果只是在一般公園階磚玩, 都只是算玩平路, 估計只要摩打溫度不太高就可以了, 溫度方面電變會幫你控制.
如果因為溫度高而不能正常運動, 可以轉齒輪比或加風扇.
不過, 我比較推薦18t摩打(5200kv), 因為見網上多數朋友都是用4000-7000kv多, 當然也有人用到8000-9000kv的摩打, 但多數也不受控制了, 你大可上youtube上找找看, 自然會明白 ...

明白喇!咁我過兩日去買套好盈果套 eZRun-18A-SL 18T (5200kv) 返黎試下,
有乜野唔明再向師兄您請教,Thankyou very much.

原帖由 defcone 於 2009-2-2 14:38 發表
如果買外國牌子未要1K囉. 不過好盈有生產oem俾D外國廠, 所以洗唔洗買外國牌子就自己決定吧.

我記憶中無刷係好貴既野 (幾年前),太耐無玩部搖控車同埋留意有關既資訊喇,都唔知今時今日平左咁多...
既然國產既 "好盈" 可以咁抵玩,我當然唔會諗買外國牌子~
Thanks~
defcone 發表於 2009-2-2 19:26:03 | 只看該作者
你部18T改左D咩? 有無相睇?
 樓主| koch 發表於 2009-2-3 00:56:32 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2009-2-2 19:26 發表
你部18T改左D咩? 有無相睇?

我唔識砌車,所以呢部 18T Factory Team 係二手買返黎,
非電子野方面有無改左 D 咩我都唔知,
我自已改動既野就係 Cut 走左條 T 插改為可用鋰聚電池、
同埋更換過電變及摩打。

為左影呢幾幅相,又架車出黎試,個摩打居然正常返,
但只能向前,倒後完全無反應,唔知壞乜野導致咁樣????
而轉左、轉右只有少少反應,唔會係舵機壞左掛??
最大鑊既就係唔見左個零件 (最下果幅圖見到車既尾部右面少左個藍色既零件).....

唉!仲話諗住轉用無刷,我諗要首先解決上述既問題先至得,
真係唔知點算好,部車又咁舊款,今時今日都唔知仲有無零件配得返,
摩打可以轉但只能比油門向前、倒後就唔得呢個問題,都唔知關邊樣電子野既事,
點樣可以解決呢個問題???

咁既環境,究竟架車仲整唔整番佢好呢?買過部新既會唔會更加化算?
希望師兄你能夠比 D 意見我參考下好嗎?Thanks!

defcone 發表於 2009-2-3 08:57:30 | 只看該作者
可能電變出左事.
任天九 發表於 2009-2-3 09:44:46 | 只看該作者
 樓主| koch 發表於 2009-2-3 14:26:42 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2009-2-3 08:57 發表
可能電變出左事.

哦!咁唯有買過個電變返黎啦~

好的, 唔該晒你呀~
任天九 發表於 2009-2-6 14:19:51 | 只看該作者
試咗用ezrun18t摩打在 rc18b, 行10t/60t, 都已經好快.
任天九 發表於 2009-2-10 13:03:07 | 只看該作者
defcone 發表於 2009-2-10 20:16:09 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-6 14:19 發表
試咗用ezrun18t摩打在 rc18b, 行10t/60t, 都已經好快.

你D gear係邊到買?
任天九 發表於 2009-2-11 10:08:00 | 只看該作者
Factory Team 有跟的
shanfung700 發表於 2009-2-17 00:10:04 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2-2-2009 10:02 發表

Brother, may i know which hobby shop at KWS have this hobbywing to sell? Thank you very much
任天九 發表於 2009-2-17 01:10:25 | 只看該作者
極速
shanfung700 發表於 2009-2-17 12:48:40 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 17-2-2009 01:10 發表
極速

Thanks so much