RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3546|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[求救]架 mini inferno 壞左...

siboy 發表於 2008-12-27 12:32:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
平時都係陪個仔落公園玩先玩下

全原裝用筆心電玩, 但而家完全無反應

估計應該壞乜呢?

邊間維修好呢? 大約幾錢呢?

我唔識DIY

Please advise, thanks.
miniz 發表於 2008-12-27 12:54:39 | 只看該作者
maybe is the recever and esc parts problem have you change the other one to try? if you need to change ESC parts must be change the servo too because existing servo is 4 line, can't use one new recever unless you buy a same recever parts . the cost around  $500 - 600  for change all is the same one i think need $400 not sure can find it or not because not many people to play this car .
agentjerry 發表於 2008-12-27 13:34:46 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

pls search the term of mini inferno in this website
michaeltam 發表於 2008-12-27 14:01:39 | 只看該作者
你架嘢好明顯壞咗個2合1 電變連接收, 想簡單去KWS 鍵X 買番個一模一樣.
想換嘢, 就要換Servo, 電變加接收. 因條原裝Servo 線是四線, 要換番正常三線, 我記得
之前換隻金屬細Servo 都($180)(換後起碼耐撞), 接收用普通AM27, 電變用TP Mini ESC($130)
P.S: 我之前都壞咗兩個Kyoshx 2合1 電變連接收. 現在分開咗未壞過.
jackyrc 發表於 2008-12-27 18:53:34 | 只看該作者
2合1 電變連接收及伺服.其實是3合1.我覺得都是要換左比較實際.吾使整啦.
如果平時玩吓,買(3件)普通嘢都ok.可能平過買3合1.

樓主| siboy 發表於 2008-12-29 11:58:46 | 只看該作者
真係唔該哂咁多位既意見, really thanks so much.

諗著平平地幾舊水又有槍控又唔洗砌買黎玩下, 點知咁鬼易壞 (玩左5-6次左右)

睇完大家既意見...都係換哂o的 servo, 接收 & 電變 咁就OK同無咁易壞,

但換哂後係咪用唔番筆心電玩呢??

如果係...咪又要買叉電同叉機

仲有唔識diy, 叫o的shop幫我換埋收幾錢到呢?
jackyrc 發表於 2008-12-29 22:01:06 | 只看該作者
要換5樣嘢如果每樣$100都500.
旺角現在HBX全套即玩都是賣600左右.
如果COPY版18T全套即玩都是賣570.
defcone 發表於 2008-12-29 23:14:51 | 只看該作者

I saw one for 480 and brushless for 620.
賢~ 發表於 2008-12-30 16:33:40 | 只看該作者
原帖由 jackyrc 於 2008-12-29 22:01 發表
要換5樣嘢如果每樣$100都500.
旺角現在HBX全套即玩都是賣600左右.
如果COPY版18T全套即玩都是賣570.

全套係servo,接收,電變仲有咩??
因為我果架inferno都壞左....
thanks~
WallaceNg 發表於 2008-12-30 16:37:24 | 只看該作者
原帖由 賢~ 於 2008-12-30 16:33 發表

thanks~

一換就要換servo,receiver,esc
最好電都換埋佢
defcone 發表於 2008-12-30 16:46:59 | 只看該作者
原帖由 賢~ 於 2008-12-30 16:33 發表

thanks~

servo, 接收, 電變, 麼打, 電池, 差電火牛.
jackyrc 發表於 2008-12-30 22:10:42 | 只看該作者
如果要換哂都幾甘,
反正要換改無刷啦!因為價錢差吾多.(是講平價的.電變+摩打),
因為我之前同朋友玩過無刷覺得走快d.(是比例1/10車)

樓主| siboy 發表於 2009-1-2 23:26:17 | 只看該作者
同呢度位CHING買左套原裝2合1電變連接收及伺服&motor,

番到去一駁又係冇反應, 心想冇理由架, 兩套一模一樣都冇反應,

咁咪即係舊電問題?? 好啦, 但我用筆心電喎, 咁我就同個搖控o的電調轉再駁,

好開心有反應..但....得左右有反應, 前後唔識郁..但就feel到個motor係到震, 即係有電到但唔識轉,

咁我又駁去新買番黎果套到試下啦, 個情況完全一樣...得左右有反應, 前後唔識郁, 攪左一倫都係咁,

咁即係兩套野都冇事, 可能係個電或者個控有事????

跟著我又將搖控o的電調轉再駁, 左右前後都有反應正常番哂

再駁去新買番黎果套又一模一樣正常番哂 (唯有做spare啦)

好邪.....初頭完全冇反應, 跟著得左右有反應, 之後就前後左右完全冇問題..

都唔知咩事????

anyway...而家完全正常又可以玩啦
賢~ 發表於 2009-1-3 08:39:26 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2008-12-30 16:46 發表

servo, 接收, 電變, 麼打, 電池, 差電火牛.

電池, 差電火牛我有了...
servo, 接收, 電變, 麼打依d點簡好??大約幾錢??
係唔係換d平野都會快過以前..??
thanks~~~

原帖由 jackyrc 於 2008-12-30 22:10 發表
如果要換哂都幾甘,
反正要換改無刷啦!因為價錢差吾多.(是講平價的.電變+摩打),
因為我之前同朋友玩過無刷覺得走快d.(是比例1/10車)

改無刷既大約要幾錢架?? 同埋對新手黎過會唔會好難改?
定係就咁換晒佢就得..[姐係d野個位係岩既..唔洗改都放得落架??]
thanks~~~~
jimwaiman 發表於 2009-1-3 22:58:49 | 只看該作者
原帖由 賢~ 於 2009-1-3 08:39 發表

servo, 接收, 電變, 麼打依d點簡好??大約幾錢??
thanks~~~

定係就咁換晒佢就得..[姐係 ...

好盈無刷連電變約400蚊..
7800KV最快, 配35A電變..
SERVO換隻1:12的唔會太貴..
最後就差接收ONLY
defcone 發表於 2009-1-12 09:10:21 | 只看該作者
原帖由 賢~ 於 2009-1-3 08:39 發表

thanks~~~

定係就咁換晒佢就得..[姐係 ...

你識拆麼打出黎同埋拆電變去接收果條線就得.
khho01 發表於 2009-1-14 17:27:47 | 只看該作者
原帖由 vayeate 於 2009-1-12 02:07 發表
我想問問原裝果set 大約幾銀架?

See here :http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b9717886
chipolata 發表於 2009-5-27 10:43:23 | 只看該作者
Mine spoilt too. You'll have to change the steering servo and esc at the minimum. You might as well upgrade to brushless while ur at it though!
tonyho88888 發表於 2009-5-28 01:01:24 | 只看該作者