RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1954|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HBX 1/18 转向问题

jiro 發表於 2008-12-14 19:16:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
HBX1/18 向左转完弯之后不能回中啊!!需要向右转小许才能走直!!向右就无问题!!点解决啊!?
jimwaiman 發表於 2008-12-15 19:52:57 | 只看該作者
係咪自己拆過車?會唔會搖臂上得太緊?我試過咁的情況..
hh7up 發表於 2008-12-15 21:11:13 | 只看該作者
请问 一打方向就调头甩尾 真么原因啊 ?
jimwaiman 發表於 2008-12-16 00:25:51 | 只看該作者
小弟實是新手, 但出現過師兄的情況.
果時係因為珠差太緊所致,
師兄可以留意下..
不過唔肯定!
 樓主| jiro 發表於 2008-12-17 20:50:37 | 只看該作者
我玩左一段时间!!觉得都应该系舵机有问题!乜摇臂太紧都会家咩!我系拆过车啊!! !重有就系一家发现左一个问题!就系转向时不是四个轮胎都着地的!!就好似转左太!!右前轮会有小许离地的!!转右也有一些这样的情况!!请问个为师兄系咩问题!!!?
kkchung 發表於 2008-12-18 04:03:17 | 只看該作者
是否四邊A臂高度不平行呢?A臂機米有否重設呢?令外如A臂設定太高,前下推桿會磨著底板也會回不了中位。
 樓主| jiro 發表於 2008-12-18 17:58:37 | 只看該作者
我都五知道是不是四边不平行啊!!!我有调过机米!!!情况有好转!!但系都好难稳到个平行点··有时就转左好点有时就转右好点!!其实同CAMBER角度有无关系家?
任天九 發表於 2008-12-18 23:53:53 | 只看該作者
會唔會係彈簧問題, 上次kk兄幫我cut咗d, 推桿又無咁頂底盤喎, 又的確有幫助喎, 但唔代表完全解決, 相信不是單一原因.