RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4317|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教拖船裝舵問題

mwheel 發表於 2008-11-27 16:54:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
兩個月前從AR兄處買得一個14吋拖船殼,
手工非常精緻,最近終於有時間開工,
我裝了一塊鰭在船底,另外亦裝了<德寶>供坦克用的雙摩打電變,
暫時沒有裝舵。
今天試水,雖然無裝船舵,
但轉彎沒有問題,隻船甚至可以好似坦克一樣原地打轉,
但我之前買了兩塊Graupner的舵,唔裝又好似好浪費,
裝了唔知對轉彎,或其他動作,例如:斜行,
有無幫助呢? 請各位師傳指教下。先謝。
Fei 發表於 2008-11-27 17:53:14 | 只看該作者
你唔裝船舵雖然可以轉彎,但是不能全速地轉彎呢...
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-27 18:49:33 | 只看該作者
又係wor.
Fei師傅,你架雙體船係咪都有裝舵gar?
新兩兄弟 發表於 2008-11-27 20:45:36 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-11-27 16:54 發表
兩個月前從AR兄處買得一個14吋拖船殼,
手工非常精緻,最近終於有時間開工,
我裝了一塊鰭在船底,另外亦裝了供坦克用的雙摩打電變,
暫時沒有裝舵。
今天試水,雖然無裝船舵,
但轉彎沒有問題,隻船甚至可以好 ...

我見意用活剛,活剛在德昌有
robbe  No.1433  上年我買就110蚊
jackyming. 發表於 2008-11-27 22:14:45 | 只看該作者
你隻係拖船底,動力最好行波箱,車葉就要用方葉同四掌,船舵要用生缸,
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=91975&extra=page%3D6
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-28 08:09:17 | 只看該作者
多謝各位師傳指點,獲益良多,我打算:
1. 嘗試去生暉找銅製的方葉四槳車頁,不過我依家的槳軸係2mm,唔知有無 o甘幼。
2. 本來我都想行波箱,但現用的是Graupner Speed 300摩打,主軸得2mm,搵唔到,所以用直出算數,但係對摩打真係好熱。
3.  我想用<生缸>做舵,因船身(14吋)及車葉(28mm)都比較小型,我諗過 (a)用膠樽自製生缸;(b)買現成的生缸,但未找到o甘細的,德晶玻璃櫃我只見到有大隻的;(c) 如果Jackyming有得出讓就太好了
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-28 08:24:37 | 只看該作者
後面的是大陸老翻拖船23吋長,行1:3波箱,車葉主軸3mm,原裝只有一個生缸。
前面就係依家攪緊的一隻,14吋長,摩打及主軸均為2mm,未找到合size的波箱,現想加兩個生缸。
Fei 發表於 2008-11-28 09:30:53 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-11-27 18:49 發表
又係wor.
Fei師傅,你架雙體船係咪都有裝舵gar?

小弟唔係師傅...大家交流下...
我這艘雙體船Waterjet nozzle轉向與船舵差不多原理
新兩兄弟 發表於 2008-11-28 21:22:41 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-11-28 08:09 發表
多謝各位師傳指點,獲益良多,我打算:
1. 嘗試去生暉找銅製的方葉四槳車頁,不過我依家的槳軸係2mm,唔知有無 o甘幼。
2. 本來我都想行波箱,但現用的是Graupner Speed 300摩打,主軸得2mm,搵唔到,所以用直出 ...

有冇試過用底轉數無刷摩打,行直出會好d冇敢熱,小弟用這個無刷摩打行拖砵仔行直出都唔熱,都行到半小時
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-28 22:02:47 | 只看該作者
因我現用<德寶>的雙摩打坦克電變,貪佢可以玩原地轉,所以用唔到無刷摩打。
今日試用銅通自己扭<水冷圈>,但係好難扭得夠圓及夠貼,效果很差,
依家我在網上搜尋有無供280或300摩打用的<水冷圈>,
不過都找不到,可能要用540摩打的水冷管,再自己用鉗仔扭至合適直徑
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-30 00:28:41 | 只看該作者
1, 為了做水冷,今天到新填地街買到4mm紅銅管,
    似乎比黃銅軟好多,好易就可以扭到成為好圓,及不起角的水冷圈。
2. 亦買了水管,自制了兩個生缸,明天可以裝成船舵。
3. 又買了兩個280size的黑摩,因為上網見之前用的Graupner的Speed300有成2萬多轉,
     似乎 太高轉,用在拖船經常行低速可能會很耗電及熱,所以換返低速摩打試下會否好些。
周百通 發表於 2008-11-30 10:17:27 | 只看該作者
水冷入水位,可能做唔到應有效果!
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-30 17:09:21 | 只看該作者
師傅果然高見,今早試水真係做唔到應有效果,
原本想船身兩旁有水流出,但無。
船池的其他師傅教我,要將入水位改到車葉後,以將水打入水冷喉,
但剛裝了生缸,車葉後無位做入水位,
現要再諗過
 樓主| mwheel 發表於 2008-11-30 20:58:05 | 只看該作者
個水冷真係無水流出,我諗到3個方案,唔知邊個會比較有效,請師傅們再指教:
a. 將水冷的圈數減少,由依家的五個圈減至三個圈;
b. 在現設於船頭的入水口外,加塊「掩」,方便推進時將水集進入水口;
c. 改入水口位置,但車葉後已裝生缸,無位做入水口。
P.S. 原來隻船可以像坦克車在水中原地打轉,但裝了「生缸」後就做唔到,
     亦唔多可以再只用兩個摩打不同轉速或轉向來改變船行方向,一定要用「生缸」及舵來轉向,真不解
jackyming. 發表於 2008-11-30 23:09:04 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-11-30 20:58 發表
個水冷真係無水流出,我諗到3個方案,唔知邊個會比較有效,請師傅們再指教:
a. 將水冷的圈數減少,由依家的五個圈減至三個圈;
b. 在現設於船頭的入水口外,加塊「掩」,方便推進時將水集進入水口;
c. 改入水口 ...

都造得幾好,如果出水口底番D,有可能會有少少水出,話曬都係慢船,我地三狼果幾隻香港拖輪運水水冷係用泵,另如果唔用波箱,拖野就冇耐力,話曬都係拖船(TUG BOAT)

丘引 發表於 2008-12-1 17:14:47 | 只看該作者
其待快完成一齊拖船日喎
小拖船 發表於 2008-12-1 22:33:44 | 只看該作者
原帖由 丘引 於 2008-12-1 17:14 發表
其待快完成一齊拖船日喎  

C兄,幾時有拖船日.
 樓主| mwheel 發表於 2008-12-1 22:42:58 | 只看該作者
你地D拖船好大隻gar,
又強悍,尤其是三狼師傅的,
拖船日實嚇死我呢D新手,
我隻拖船只有14吋長,一撞就沉
newbie2 發表於 2008-12-1 23:56:30 | 只看該作者
唔好諗,加水泵
丘引 發表於 2008-12-2 11:34:51 | 只看該作者
原帖由 小拖船 於 2008-12-1 22:33 發表

C兄,幾時有拖船日.

等吹水果位找時間玩船同食番餐勁嘅