RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4078|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

部hbx 18仔電變有囉味

MAZDA 發表於 2008-11-25 23:07:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
頭先小弟用排新的7.2v細白插EP 1500MAH電 , 差完電後插係部車後
個電變有火花...跟著有陣囉味係電變傳出搞到我立即關車取電....幸好
再入返18仔用的電時冇事 ,行得走得.... X里話今日個款18仔專用電
冇貨 ,其他店又唔多見有呢隻電買 ,跟著就求其買左呢排電試用....點知
就出事.... 難道7.2V電係唔岩用係HBX 18仔個原裝電變呢?

THX!~
kachunsky 發表於 2008-11-25 23:16:09 | 只看該作者
呢排7.2 V 黎既咩- -
kkchung 發表於 2008-11-25 23:16:59 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-25 23:07 發表
頭先小弟用排新的7.2v細白插EP 1500MAH電 , 差完電後插係部車後
個電變有火花...跟著有陣囉味係電變傳出搞到我立即關車取電....幸好
再入返18仔用的電時冇事 ,行得走得.... X里話今日個款18仔專用電
冇貨 ,其他 ...

電池是沒有分18仔還是電鎗電,只是電插正負線倒轉。你把這電插的正負倒轉便可。
kkchung 發表於 2008-11-25 23:19:29 | 只看該作者
不過圖片中的EP 1500mah電好像是8粒9.6v。電池有很多牌子如三洋、IB、GP、EP等等,在廣華街很容易買得到。只要回來改回插頭便可。
sniper 發表於 2008-11-25 23:21:49 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 23:16 發表

電池是沒有分18仔還是電鎗電,只是電插正負線倒轉。你把這電插的正負倒轉便可。

路過一問

師兄,請問HBX 1/18 點解要將套電子野正負倒置呢??
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-25 23:23:58 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 23:19 發表
不過圖片中的EP 1500mah電好像是8粒9.6v。

佢岩插部車 ,但個位就擺唔到入部18仔..... 跟著著一著火花就傳出囉味......

ps:另想問 ,呢款電係米用係用係什麼rc車身上....
kkchung 發表於 2008-11-25 23:24:57 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2008-11-25 23:21 發表

路過一問

師兄,請問HBX 1/18 點解要將套電子野正負倒置呢??

原裝HBX 1/18的電池插正負和平常插方法倒轉。

登錄/註冊後可看大圖
sniper 發表於 2008-11-25 23:26:12 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-25 23:23 發表

佢岩插部車 ,但個位就擺唔到入部18仔..... 跟著著一著火花就傳出囉味......

師兄
1/原裝車用7.2V (你係9.6V)
2/原裝車正負極同一般電插倒置的
kachunsky 發表於 2008-11-25 23:28:00 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 23:19 發表
不過圖片中的EP 1500mah電好像是8粒9.6v。電池有很多牌子如三洋、IB、GP、EP等等,在廣華街很容易買得到。只要回來改回插頭便可。

所以我味問佢- -呢排7.2V 黎既咩..
kkchung 發表於 2008-11-25 23:28:41 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-25 23:23 發表

8粒9.6V多是用在BB彈電鎗,不是用在車上多。HBX18仔和其他18仔一樣也是用5粒6V或6粒7.2V。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-25 23:30:21 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 23:28 發表

8粒9.6V多是用在BB單電鎗,不是用在車上多。HBX18仔和其他18仔一樣也是用5粒6V或6粒7.2V。

咁我今日破財 ,唔見$$$....
kkchung 發表於 2008-11-25 23:35:34 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-25 23:30 發表

咁我今日破財 ,唔見$$$....

拿回去換7.2V便可。如不換也可自己去掉兩粒或給車中樂等等店子改回便可。記得改回插頭或兄不如一次過把車和電等全部改(大)T插安全些。
sch 發表於 2008-11-25 23:43:47 | 只看該作者
:victory:
neoli 發表於 2008-11-26 02:16:07 | 只看該作者
hbx user 6.0v
neoli 發表於 2008-11-26 02:17:56 | 只看該作者
佢個電變...............最大6.0v
kkchung 發表於 2008-11-26 03:08:54 | 只看該作者
原帖由 neoli 於 2008-11-26 02:17 發表
佢個電變...............最大6.0v

:: Description::

* SPEED CONTROLLER
    * Operating voltage: 6V-9.6V (5-8 Cells)
    * Int. resistance ohms: 0.008x2
    * weight: 50g
  *  Maximum pulse current:
chong26 發表於 2009-2-13 15:01:30 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 23:24 發表

原裝HBX 1/18的電池插正負和平常插方法倒轉。

登錄/註冊後可看大圖

咁如果我唔用原裝隻火牛差,同差機差使唔使好似你相入便一樣轉返離差。
如果唔轉會唔會有咩問題?
chong26 發表於 2009-2-17 20:56:15 | 只看該作者
原帖由 chong26 於 2009-2-13 15:01 發表

咁如果我唔用原裝隻火牛差,同差機差使唔使好似你相入便一樣轉返離差。
如果唔轉會唔會有咩問題?

有無人可以指點下~~~~~~~~~~`
唔該晒
sniper 發表於 2009-2-17 21:19:16 | 只看該作者
原帖由 chong26 於 2009-2-17 20:56 發表

有無人可以指點下~~~~~~~~~~`
唔該晒

小弟建議汁返正o的正負極好過,如果唔係就要成日記住差邊架車要用邊個插頭
chong26 發表於 2009-2-18 02:53:51 | 只看該作者
咁其實問題係出係舊電定係架車??