RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1952|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

4ch控用唔到係hbx 18仔...

MAZDA 發表於 2008-11-24 22:15:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想著hbx18仔個am接收好易干擾 ,於是頭先試過用玩拖頭的4ch fm控同係拖頭拆出來fm接收 ,
放落架hbx 18仔道 ,我依足插法駁線...但架18仔冇反應完全冇電到電變內.....難道4 ch
的fm接收同4 ch控係唔可以玩18仔呢? 到底點解?

thx!~
defcone 發表於 2008-11-24 22:21:03 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-24 22:15 發表
想著hbx18仔個am接收好易干擾 ,於是頭先試過用玩拖頭的4ch fm控同係拖頭拆出來fm接收 ,
放落架hbx 18仔道 ,我依足插法駁線...但架18仔冇反應完全冇電到電變內.....難道4 ch
的fm接收同4 ch控係唔可以玩18仔呢? 到 ...

好似話HBX要換全套電子野先得.
t2l 發表於 2008-11-24 22:25:23 | 只看該作者
小弟需然未明解兄的狀况,但照常理應該可以,小弟的18仔用緊國產6ch接收,發射器2ch
或4ch都可對應到.
可能未插得中由ch幾去取电,但兄切記接收+/-不可弄錯
defcone 發表於 2008-11-24 22:28:52 | 只看該作者
原帖由 t2l 於 2008-11-24 22:25 發表
小弟需然未明解兄的狀况,但照常理應該可以,小弟的18仔用緊國產6ch接收,發射器2ch
或4ch都可對應到.
可能未插得中由ch幾去取电,但兄切記接收+/-不可弄錯

HBX比較特別, 完裝電變/接受都用唔到2pl,其他AM遙控
t2l 發表於 2008-11-24 22:39:34 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

thx  defcone c兄提點      咁只好找另外一隻的电變試一試
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-24 22:39:37 | 只看該作者
另問....請問HBX 18仔個電變係邊道可以買到? 我怕玩玩吓有機會BBQ....
t2l 發表於 2008-11-24 22:43:04 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

原裝电變比較易BBQ,小弟的已BBQ左好耐
defcone 發表於 2008-11-24 22:50:26 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-24 22:39 發表
另問....請問HBX 18仔個電變係邊道可以買到? 我怕玩玩吓有機會BBQ....

買過個緊係買其他啦, 呢D唔好貪平.
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-24 23:12:33 | 只看該作者
X里個店主話如要用MC330或MC230 的靚電變 ,要改晒啲插頭先可用得....
原先個日比佢改 ,但連人工電變成$460 ,感覺好心痛.... 買過部車都得,
所以最終冇改.....
defcone 發表於 2008-11-25 09:39:36 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-24 23:12 發表
X里個店主話如要用MC330或MC230 的靚電變 ,要改晒啲插頭先可用得....
原先個日比佢改 ,但連人工電變成$460 ,感覺好心痛.... 買過部車都得,
所以最終冇改.....

要改咩插頭?
kkchung 發表於 2008-11-25 12:57:02 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2008-11-24 22:28 發表

HBX比較特別, 完裝電變/接受都用唔到2pl,其他AM遙控

Futaba AM 2PL 應沒問題,我們也有人在用AM 2PL及HBX原廠接收。其他AM27Mhz發射也應可以,之前也用過Kyosho Mini-z的AM27Mhz發射。
defcone 發表於 2008-11-25 13:00:08 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-25 12:57 發表

Futaba AM 2PL 應沒問題,我們也有人在用AM 2PL及HBX原廠接收。其他AM27Mhz發射也應可以,之前也用過Kyosho Mini-z的AM27Mhz發射。

喔, sorry啊上面. 但係我記得好似有人講過話要換晒成套電子野.
kkchung 發表於 2008-11-25 13:09:02 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-24 23:12 發表
所以最終冇改.....

只是換電池插便可。然後馬達直接焊上,接收插也不用改的。電變用V16、MC230、TP-M4等等也沒所謂,因原廠RS-180SH或那些G300馬達電流其實不高。而原裝代功做HBX電變的廠是Copy MC330然後減去些零件和功能,所以你會看到原裝HBX電變底板和MC330差不多。

登錄/註冊後可看大圖