RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1951|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我部18仔燒左電變.......

MAZDA 發表於 2008-11-15 11:33:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
頭先同部hbx18仔換電時 , 部野突然冇反應跟著個軸不動轉動後 ,即冇反應......
連轉向也幾乎冇力轉動..... 而且感覺唔到電變有電到 .....唔知係米燒
左個電變.......

有什麼合適又岩用的白插電變比hbx 18仔用呢?:'( thx!~
kkchung 發表於 2008-11-15 12:03:53 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-15 11:33 發表
頭先同部hbx18仔換電時 , 部野突然冇反應跟著個軸不動轉動後 ,即冇反應......
連轉向也幾乎冇力轉動..... 而且感覺唔到電變有電到 .....唔知係米燒
左個電變.......

有什麼合適又岩用的白插電變比hb ...

可能你之前用TLP充電機倒轉正負充電,然後又插回車子而燒了電變。又或很大可能只是沒有電,不如拿電回買的模型店看看。令外不如兄換做T插也不錯,但最好選大T插好些。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-15 12:08:32 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-15 12:03 發表

可能你之用前TLP充電機倒轉正負充電,然後又插回車子而燒了電變。又或很大可能只是沒有電,不如拿電回買的模型店看看。令外不如兄換做T插也不錯,但最好選大T插好些。

若用mc330或mc230的電變會否好過用原裝國產電變 ,? 以前我部田宮xb 1.10玩左咁耐到賣走時
都冇試過燒電變等........ 唔知點解呢部18仔咁易燒電變.....
kkchung 發表於 2008-11-15 12:16:50 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-15 12:08 發表

若用mc330或mc230的電變會否好過用原裝國產電變 ,? 以前我部田宮xb 1.10玩左咁耐到賣走時
都冇試過燒電變等........ 唔知點解呢部18仔咁易燒電變.....

我還未燒過這電變,而還在使用中。原廠18仔馬達電流很低,mc230、330也沒所謂。但兄確定電池真的有電?

用TLP充電時小心充電時正負。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-15 12:26:55 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-15 12:16 發表

我還未燒過這電變,而還在使用中。原廠18仔馬達電流很低,mc230、330也沒所謂。但兄確定電池真的有電?

已經差滿電.........個排ep1500電一放上車即個軸不斷轉動後即冇反應.....
電變同轉向也冇反應....
kkchung 發表於 2008-11-15 12:33:21 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-15 12:26 發表

已經差滿電.........個排ep1500電一放上車即個軸不斷轉動後即冇反應.....
電變同轉向也冇反應....

直接拿回買的店子看有否燒掉其他東西。之前你倒轉正負充電及再接上車可能有問題。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-15 17:15:02 | 只看該作者
部18仔而家冇晒反應 ,電變冇感應 ,servo又冇反應......... 排電差滿都係咁....

我試過用田宮1.10用的原裝電變 , 個電變只有閃閃吓....看來個田宮
原裝電變唔岩18仔啲車用.......要買18仔專用電變才可.....
kkchung 發表於 2008-11-15 21:18:22 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-15 17:15 發表
部18仔而家冇晒反應 ,電變冇感應 ,servo又冇反應......... 排電差滿都係咁....

我試過用田宮1.10用的原裝電變 , 個電變只有閃閃吓....看來個田宮
原裝電變唔岩18仔啲車用.......要買18仔專用電變 ...

電變沒有分18仔和1:10,只要體積小便可用。田宫原裝電變還要接上那2腳針插才會動。
RC044670 發表於 2008-11-15 22:53:56 | 只看該作者
MAZDA  有都有一部hbx18,玩咗幾個月都無問題!
RC044670 發表於 2008-11-15 23:08:52 | 只看該作者
不知道這個可用嗎?比原裝那個會好D?
kkchung 發表於 2008-11-15 23:19:39 | 只看該作者
原帖由 RC044670 於 2008-11-15 23:08 發表
不知道這個可用嗎?比原裝那個會好D?204795

之前用過這玩RS180SH馬達也行到,電流比hbx18原廠電變低。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-16 01:33:21 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-15 21:18 發表

電變沒有分18仔和1:10,只要體積小便可用。田宫原裝電變還要接上那2腳針插才會動。

部18仔個摩打都冇2腳針插....所以都行唔到.....
kkchung 發表於 2008-11-22 12:35:33 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-16 01:33 發表

部18仔個摩打都冇2腳針插....所以都行唔到.....

田宫原廠電變共兩組細插,一個是2針令一是3針。雖要兩組細插也插在接收才會動。不是說馬達和電源線。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-22 12:56:30 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-22 12:35 發表

田宫原廠電變共兩組細插,一個是2針令一是3針。雖要兩組細插也插在接收才會動。不是說馬達和電源線。

而家我cheuk個架車 , 我插錯左線 ,架車行得返 ,但個接收好像short short地....個控要
放低啲才接收到....但個控向上就唔得....唔知係米個接收出問題.....
kkchung 發表於 2008-11-22 13:38:24 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-22 12:56 發表

而家我cheuk個架車 , 我插錯左線 ,架車行得返 ,但個接收好像short short地....個控要
放低啲才接收到....但個控向上就唔得....唔知係米個接收出問題.....

車裡的天線有否申直和不要剪短,發射確定有電?