RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1631|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HBX18仔用電一問...

MAZDA 發表於 2008-11-14 22:47:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我買左部hbx18仔後 ,今晚落街試玩 ,發覺啲電唔足10分鐘已經好快玩晒.....
我用原裝車送埋個舊差機來差電的.....想問係個差機唔得還是架車本身一
玩就好快冇電呢?

thx!~
wah2320 發表於 2008-11-14 23:03:06 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

買個好d嘅差機.平嘅有b6.排電都係原因之一.原裝電得個1100mah.唔多夠.買1600mah啦.
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-14 23:23:08 | 只看該作者

我係買車時已經買左多排EP1500 MAH 電.... 我頭先試過用差1.10同拖頭的TLP 7.2V差機
差排1500電 , 因為個差機都有附合該電的白插.... 但隔一陣已經有陣"囉"味.... 唔知
係米唔岩差.....舊電擺上車都冇電到只有吱吱聲幾乎冇反應....
wah2320 發表於 2008-11-14 23:37:47 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

我排Ib1600mah 用imax差,差到1700倒就停.架hbx-18仔改左speed-300.時常full油都可以玩倒20分鐘以上.....
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-14 23:45:23 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2008-11-14 23:37 發表
我排Ib1600mah 用imax差,差到1700倒就停.架hbx-18仔改左speed-300.時常full油都可以玩倒20分鐘以上.....

個原裝電變會否係食電快原因之一.....
wah2320 發表於 2008-11-14 23:51:21 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-14 23:45 發表

個原裝電變會否係食電快原因之一.....

唔清楚.個原裝電變好水,玩2玩燒 Q my
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-14 23:54:07 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2008-11-14 23:51 發表

唔清楚.個原裝電變好水,玩2玩燒 Q my

若用MC230或MC330電變會否好啲同較慳電....
wah2320 發表於 2008-11-15 00:03:27 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-14 23:54 發表

若用MC230或MC330電變會否好啲同較慳電....

唔清楚.要問吓kkchung兄嘞.我會用好盈無刷,有時間就去買.
kkchung 發表於 2008-11-15 00:19:48 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-14 23:23 發表

我係買車時已經買左多排EP1500 MAH 電.... 我頭先試過用差1.10同拖頭的TLP 7.2V差機
差排1500電 , 因為個差機都有附合該電的白插.... 但隔一陣已經有陣"囉"味.... 唔知
係米唔岩差.....舊電擺上車都冇 ...

兄可能要小心些看看電線正負,因這車用的槍插和平常的槍插正負是反向的。兄可能已燒掉了一些東西。而原廠電用在原裝馬達也多不只10分鐘那麼小,是否充滿電後是有小許熱呢。而原廠電變我已玩燒了兩棵300系的馬達還是正常工作。等這電變真的壞了才換啦。
 樓主| MAZDA 發表於 2008-11-15 00:33:46 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-11-15 00:19 發表

兄可能要小心些看看電線正負,因這車用的槍插和平常的槍插正負是反向的。兄可能已燒掉了一些東西。而原廠電用在原裝馬達也多不只10分鐘那麼小,是否充滿電後是有小許熱呢。而原廠電變我已玩燒了兩棵300系的馬達還是 ...

我依足店主所示 ,佢話叫我差40分鐘後要從差機取下舊電 ,但舊電差完都感覺唔到熱.......
kkchung 發表於 2008-11-15 00:39:35 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-15 00:33 發表

我依足店主所示 ,佢話叫我差40分鐘後要從差機取下舊電 ,但舊電差完都感覺唔到熱.......

原廠充電火牛,如果我完全放電ニ小時也未有温度。他應是帕你過度充電而不知,所以安全地說大約40分鐘。兄那臺TLP用1A~1.5A左右充也可。但要看清正負線,因我們用那些是反向了。
CAPRI 發表於 2008-11-15 00:42:24 | 只看該作者
點玩噶,你地~甘快BBQ噶?可以換無刷HAPPY下。。

小弟玩左一年18仔 原廠電子野都未壞,
1100原電用GT A6差1.2A 可玩至20分鍾 。

原廠火牛要睇A數噶。電池A數除下個火牛A數可計算差電時間,
原廠差電 差D電都好爆噶,不過對電池好傷,建議換智能差機。

neoli 發表於 2008-11-17 01:47:26 | 只看該作者
佢個叉機...........