RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4372|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買左hbx 18仔啦....

MAZDA 發表於 2008-11-11 21:18:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日終於係kws x里買hbx 18仔 , 車價$550 ,再買多排電共$700....
不過部車如果個控就冇電架車干擾得好勁.... 同埋部車向右攞軚部18仔唔比油也會
行 ! 個控換返排較電的電池部車的接收功能就好好多...... 想問有什麼較好的
電變比部hbx 18仔用好呢?

thx!~
taky0taky 發表於 2008-11-11 23:50:19 | 只看該作者
mc230都ok呀//....不過suggest 玩多陣先買
jackyrc 發表於 2008-11-12 00:01:49 | 只看該作者
吾知架車撞爆咗.有無零件換.我都吾夠膽買.費時.即撞即報銷,問人話改motor(LRP)都怕電變會燒.

kkchung 發表於 2008-11-12 00:15:41 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-11-11 21:18 發表
今日終於係kws x里買hbx 18仔 , 車價$550 ,再買多排電共$700....
不過部車如果個控就冇電架車干擾得好勁.... 同埋部車向右攞軚部18仔唔比油也會
行 ! 個控換返排較電的電池部車的接收功 ...

如果發射沒電失控也是正常,不過向右攞軚馬達也會轉可能有問題。不如給回萬里看看。
kkchung 發表於 2008-11-12 00:22:02 | 只看該作者
原帖由 jackyrc 於 2008-11-12 00:01 發表
吾知架車撞爆咗.有無零件換.我都吾夠膽買.費時.即撞即報銷,問人話改motor(LRP)都怕電變會燒.

又不會那麼容易壞掉零件,而且原廠或改裝零件也不是很難找的車。原廠電變不是什麼好的性能,不過我巳換了二個HBX Super Power 23RS 馬達電變還未壞掉。重要是車子回來後按之前BBS的文章重裝一次車架。
wah2320 發表於 2008-11-12 00:33:42 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

我部hbx-18仔個原裝電變最近都燒左,係時候換無刷啦!有冇c 兄買過無刷,for hbx-18仔嗎?聽講for hbx-18仔唔係好多wo,有冇好介紹......thx
kkchung 發表於 2008-11-12 00:53:14 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2008-11-12 00:33 發表
我部hbx-18仔個原裝電變最近都燒左,係時候換無刷啦!有冇c 兄買過無刷,for hbx-18仔嗎?聽講for hbx-18仔唔係好多wo,有冇好介紹......thx

智樂、極速等有國產好盈一狼系列 eZRun-18Aニ百多元平玩也不錯,線性等當然沒有美國Novak那麼好。
kkchung 發表於 2008-11-12 00:56:29 | 只看該作者
wah2320 發表於 2008-11-12 01:13:08 | 只看該作者

thx...kkchung兄.星期六去睇吓先.
CAPRI 發表於 2008-11-14 00:45:42 | 只看該作者
kkchung兄,請教小弟,“好型”18A電調搭配什麽電機較好,
聽說有“好型”18仔套裝?
kkchung 發表於 2008-11-14 01:49:15 | 只看該作者
看到極速也放了好盈細馬達和電變在窗外兄可去看問問看。
rc10 發表於 2008-11-14 02:02:50 | 只看該作者
請問kk兄這hbx18仔用8000kv馬達大概應配多少麼打齒較好??
Challenager 發表於 2008-11-14 02:03:22 | 只看該作者
換好D的電子野
rc10 發表於 2008-11-14 02:08:58 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

已配Quark 33A esc,應該可以吧
kkchung 發表於 2008-11-14 02:11:26 | 只看該作者
原帖由 rc10 於 2008-11-14 02:02 發表
請問kk兄這hbx18仔用8000kv馬達大概應配多少麼打齒較好??

未玩過,要看看其他玩X-Ray、HBX的師兄答答了。
令外上http://www.quarkbrushless.com看看,他們車手賽員也會放些比賽後的齒輪比等等。兄看看有否合你的場地大約齒輪比。
rc10 發表於 2008-11-14 02:23:46 | 只看該作者
謝謝kk兄答複~~~我的hbx只是用來傻跑,不介意跑不到高水平,只怕齒比太低燒電變而已
lammatt 發表於 2008-11-14 08:37:26 | 只看該作者
原帖由 rc10 於 2008-11-14 02:02 發表

用8000Kv??
會唔會快得滯呀....
我架m18pro 用4350Kv +好盈 35A 都已經好快喇wor。
swswsw 發表於 2008-11-14 13:48:58 | 只看該作者
I using 9000kv, Motor pinion gear 13T, 54 spur gear. Motor temp 54deg cel and ESC 45deg cel. Well within limit.

Speed fast...
lammatt 發表於 2008-11-14 13:51:47 | 只看該作者
原帖由 swswsw 於 2008-11-14 13:48 發表
I using 9000kv, Motor pinion gear 13T, 54 spur gear. Motor temp 54deg cel and ESC 45deg cel. Well within limit.

Speed fast...

13, 54....

我好似係用緊 19PINION...SPUR GEAR 就唔記得喇...

個MOTOR 太快好食電...
我寧願慢少少玩得耐DD..
swswsw 發表於 2008-11-14 14:10:17 | 只看該作者
I using 1800mah, Lipo, can play around 20mins