RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4181|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

咩原因會斷雞架?

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點可以避免到架~~~~thx
explorer_lun 發表於 2008-11-11 22:49:48 | 只看該作者
定期打開檢查雞脾,虛位太大就應更換
可減少斷的機會.
georgej 發表於 2008-11-11 23:57:06 | 只看該作者
ilove-benz 發表於 2008-11-12 00:06:35 | 只看該作者
部車空轉
踩full 雞
Motorman 發表於 2008-11-12 02:01:01 | 只看該作者
原帖由 (/ o \) 於 2008-11-11 05:55 PM 發表
點可以避免到架~~~~thx

正常情況下, Conrod 應該係唔會斷, 只有銅 bushings 會磨損.

如有發現怠速不穩定, 容易死火, 咁就係時候換 conrod 同 wrist pin (piston pin).
 樓主| (/ o \) 發表於 2008-11-12 03:59:16 | 只看該作者
唔該哂咁多位先
點玩會襟玩d呀....同要埋點保養
已經斷過2次...玩到冇癮
Motorman 發表於 2008-11-12 05:18:31 | 只看該作者
原帖由 (/ o \) 於 2008-11-12 03:59 AM 發表
唔該哂咁多位先

你係玩乜引擎.... 手拉引擎.......... 大部份平價引擎唔係用 7075 鋁合金 conrod

而用 鋼製 或 普通鋁製 conrod,

果 D 鋼製 或 普通鋁製 conrod 通常用普通素材打製, 所以係非常容易斷.
Motorman 發表於 2008-11-12 05:40:57 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-12 05:18 AM 發表
[quote]原帖由 (/ o \) 於 2008-11-12 03:59 AM 發表
唔該哂咁多位先

你係玩乜引擎.... 手拉引擎.......... 大部份平價引擎唔係用 7075 鋁合金 conrod

果 D 鋼製 或 普通鋁製 conrod 通常用普通素材打製, 所以係非常容易斷. [/quote]

例如 Kyosho D 手拉引擎 conrod 就唔係用 7075 材料

所以價錢平過意大利引擎 conrod 好多

耐用性未必會太差, 不過你就唔可以狂操佢
DieselEngine 發表於 2008-11-12 11:27:32 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-12 05:40 AM 發表

果 D 鋼製 或 普通鋁製 conrod 通常用普通素材打製, 所以係非常容易斷.

... [/quote]
唔理你乜野合金, 空轉刨佢必死, 我死過兩副就識驚.

樓主你唔想再斷, 可以set部機偏rich, 唔係賽車就盡量唔好踩太高轉,
每次玩完車燒清氣缸d油, 滴大量after-run oil(按著個樽約三秒, 兩次).
我就係咁第三副引擎玩左四年, 未換過parts.
Motorman 發表於 2008-11-12 12:38:54 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-11-12 11:27 AM 發表

唔理你乜野合金, 空轉刨佢必死, 我死過兩副就識驚.

樓主你唔想再斷, 可以set部機偏rich, 唔係賽車就盡量唔好踩太高轉,
每次玩完車燒清氣缸d油, 滴大量after-run oil(按著個樽約三秒, 兩次 ...
我就係咁第三副引擎玩左四年, 未換過parts.

人哋都無話空轉而斷 conrod, 唔識就唔好搭咀, 扮代表........

引擎玩咗四年都唔壞, 好明顯係無乜點玩, 一出嚟就老點兼吹水, 呢 D 行為真係好唔掂.......
DieselEngine 發表於 2008-11-12 19:16:07 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-12 12:38 PM 發表

人哋都無話空轉而斷 conrod, 唔識就唔好搭咀, 扮代表........

引擎玩咗四年都唔壞, 好明顯係無乜點玩, 一出嚟就老點兼吹水, 呢 D 行為真係好唔掂.......

阿叔, 唔該你收埋你把串咀, 代表你似d, 懶係醒果隻代表.

我quote你, 只係方便順手禁個掣做回覆, 唔係炳你講錯野, 你而家走黎亂插我即係撩我把火.
人地問"咩原因會斷雞脾架", 咁我叫樓主唔理乜野合金, 空轉刨佢必死有咩問題, 關你x事?

你知唔知巴士每日行十幾粒鐘, 十幾年都係咁行,
你而家等於一句話"好明顯你部巴士收埋係廠十幾年都冇行", 真係幼y稚.

我又唔識你, 呃你把z, 你未見過既野唔好一口咬定人地不是.
你對別人說話抱有質疑, 加上你講野咁武斷既態度真係好唔掂!
justinwan 發表於 2008-11-12 20:11:38 | 只看該作者
得la,  吾洗嘈, 一齊帶晒d 計入ACO , 睇下邊部行到5 min !!!!!
 樓主| (/ o \) 發表於 2008-11-13 00:51:54 | 只看該作者
多謝哂大家解答
大家都係討論下...和氣生財嘛
之前d係完裝手拉架....初玩斷左就換車啦...點知又斷
我都唔知咩原因呀..不過空轉的話都係著車個一陣

咁係咪咩牌子都可以換雞架
換過副OS的~~玩街有咩經濟d牌子介紹下小弟架

"可以set部機偏rich"唔係好明
滴完要唔要拉下架(如手拉式)

我睇帖話要切洗...咩情況先要架
問咁多希望大家唔會介意啦...thx

Motorman 發表於 2008-11-13 00:52:41 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-11-12 07:16 PM 發表

阿叔, 唔該你收埋你把串咀, 代表你似d, 懶係醒果隻代表.

我quote你, 只係方便順手禁個掣做回覆, 唔係炳你講錯野, 你而家走黎亂插我即係撩我把火.
人地問"咩原因會斷雞脾架", 咁我叫樓主唔理乜野合金, 空轉刨佢 ...

不知所謂, up3 up4, 完全無 point........
Motorman 發表於 2008-11-13 01:36:46 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2008-11-12 08:11 PM 發表
得la,  吾洗嘈, 一齊帶晒d 計入ACO , 睇下邊部行到5 min !!!!!

佢點夠膽去 ACO 玩呀, 人哋喺果道個個都係用 D 又新又勁嘅偈, 佢 D 陳年巴士偈, 比佢去到果道, 佢自己都唔敢攞出嚟玩啦, 你估佢唔怕比人笑咩.  
justinwan 發表於 2008-11-13 02:20:11 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-13 01:36 發表

佢點夠膽去 ACO 玩呀, 人哋喺果道個個都係用 D 又新又勁嘅偈, 佢 D 陳年巴士偈, 比佢去到果道, 佢自己都唔敢攞出嚟玩啦, 你估佢唔怕比人笑咩.  

無ga , 玩車d 野, 睇下你咩要求既姐!!!你玩街又無300 尺直路, 都行吾到60 度機.... 咁永遠都無腳軟ga....
如果部機玩4 年都無保養, 我保證去aco 行吾到3 分鐘一定clock....
justinwan 發表於 2008-11-13 02:25:29 | 只看該作者
原帖由 (/ o \) 於 2008-11-12 03:59 發表
唔該哂咁多位先

請問樓主係用咩計, ...玩左幾耐先斷?

好多因素, e.g engin  condition , engin setting, 保養,etc......
Motorman 發表於 2008-11-13 02:44:07 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2008-11-13 02:20 AM 發表

無ga , 玩車d 野, 睇下你咩要求既姐!!!你玩街又無300 尺直路, 都行吾到60 度機.... 咁永遠都無腳軟ga....
如果部機玩4 年都無保養, 我保證去aco 行吾到3 分鐘一定clock....

同意.  
DieselEngine 發表於 2008-11-13 23:30:26 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-13 01:36 AM 發表
不知所謂, up3 up4, 完全無 point........

笑緊你硬膠......我有咩車咩engine駛唔駛話你知, 只係覺得你係條狗......永遠隻眼看人低.
你原來玩車係鬥貴, 睇唔起人玩平野, 真係形衰晒香港遙控界, 你呢d廢柴玩獨家村最好,
把口咁冇品, 車品都唔方好, 你係道串實實冇用, 第日比人用部錢七射爆你部車你唔好喊.

原帖由 justinwan 於 2008-11-13 02:20 AM 發表

我部機平時有check下野既~ but就唔係喪踩啦, 事關有番咁上下年幾.
認同你呢句"玩車d 野, 睇下你咩要求既姐"
 樓主| (/ o \) 發表於 2008-11-14 00:21:45 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2008-11-13 02:25 AM 發表

請問樓主係用咩計, ...玩左幾耐先斷?

好多因素, e.g engin  condition , engin setting, 保養,etc......

斷既都係完裝偈~~
因為有意玩番所以請教下大家...識多d咁