RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2863|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好無奈

test09 發表於 2008-11-6 03:20:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說之前引擎懷左野 http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1 ,又咁 arm 比我在 D 舊引擎中找到恰好 ga 雞比 ,好開心之制今日打散佢清一清潔順手睇下仲有冇垃圾在入面,點之好辛苦咁整個啤令出來後個啤令懷左 ,唔知係一早爆爆地還係比我打爆,心情 down 晒
真係........黑開有條路,相戀我懷.......(消音)
想問一問 12 級引擎用啤令我去買五金店果D 得唔得? 定係又要去 kws 呵??
PS:果D 珠我用落電車珠差好唔好?

walterhnl 發表於 2008-11-6 03:30:48 | 只看該作者
嘩....你算好采啦, 清潔先黎發現有野壞.
如果你出去玩果陣先壞你仲唔企街咩...
Motorman 發表於 2008-11-6 03:51:53 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-6 03:20 AM 發表
話說之前引擎懷左野 http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1 ,又咁 arm 比我在 D 舊引擎中找到恰好 ga 雞比 ,好開心之制今日打散佢清一清潔順手睇下仲有冇垃圾在入面,點之好辛苦咁 ...

你部機都好舊啦... 留翻 D 錢買部新機重好過, D OS機 都好平, 唔駛一千就有 la.
 樓主| test09 發表於 2008-11-6 03:55:29 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-6 03:51 發表

你部機都好舊啦... 留翻 D 錢買部新機重好過, D OS機 都好平, 唔駛一千就有 la.

啤令姐,唔會幾百瓜,裝好後如有問題先買啦, 有冇人知五金果D 得唔得 ja ?
kkchung 發表於 2008-11-6 04:44:15 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-6 03:55 發表

啤令姐,唔會幾百瓜,裝好後如有問題先買啦, 有冇人知五金果D 得唔得 ja ?

個人覺得回模型店買引擎專用那些安全點。
RGM-111 發表於 2008-11-7 01:27:20 | 只看該作者
頭 個粒 我會買 Bearing 舖 的, 你對下個number, 有D OS機直頭係 一巫一樣,大bearing 都可以, 不過....
買過部 機重 化算..
 樓主| test09 發表於 2008-11-7 02:03:30 | 只看該作者
原帖由 RGM-111 於 2008-11-7 01:27 發表
頭 個粒 我會買 Bearing 舖 的, 你對下個number, 有D OS機直頭係 一巫一樣,大bearing 都可以, 不過....
買過部 機重 化算..

是入面果粒,大小不一,體雲晒沒 number
McKin 發表於 2008-11-7 02:19:52 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-6 03:20 發表
話說之前引擎懷左野 http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1 ,又咁 arm 比我在 D 舊引擎中找到恰好 ga 雞比 ,好開心之制今日打散佢清一清潔順手睇下仲有冇垃圾在入面,點之好辛苦咁 ...

.想問下你用乜方法整粒啤令出來?
Jkan 發表於 2008-11-7 02:23:46 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

想平拿條屍去Bearing 舖化算D....模型舖都係從Bearing 舖入貨
想快,方便模型舖..
 樓主| test09 發表於 2008-11-7 02:32:02 | 只看該作者
原帖由 McKin 於 2008-11-7 02:19 發表

.想問下你用乜方法整粒啤令出來?

出面果粒好易,因為引擎內徑比啤令大,只要由內到外一隊就出
入面就要先把引擎加熱(用石油氣爐+文火),再由化油氣位或出面啤令位慢慢用一字批中中下就出
 樓主| test09 發表於 2008-11-7 02:33:09 | 只看該作者
原帖由 Jkan 於 2008-11-7 02:23 發表
想平拿條屍去Bearing 舖化算D....模型舖都係從Bearing 舖入貨
想快,方便模型舖..

要去問問
 樓主| test09 發表於 2008-11-7 11:25:38 | 只看該作者
只有出面的有 NO. , 入面的沒 , 點解?????????

給不會拆的看吧! http://www.tech-domain.com/ShowPost.asp?ThreadID=239

McKin 發表於 2008-11-7 15:41:15 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-7 02:32 發表

出面果粒好易,因為引擎內徑比啤令大,只要由內到外一隊就出
入面就要先把引擎加熱(用石油氣爐+文火),再由化油氣位或出面啤令位慢慢用一字批中中下就出

其實你只要加熱到足夠熱度,粒啤令就唔駛用力地一拍就出來..
不過粒啤令就應該用唔返..所以我會在有須要換啤令時才做此動作,一氣呵成地換粒新既上去!
你可以去kws搵下有隻牌子叫(CxO)既啤令比原裝NOVA 平好多 一百樓下有粒大啤令...
RGM-111 發表於 2008-11-8 02:37:18 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-7 11:25 發表
只有出面的有 NO. , 入面的沒 , 點解?????????

給不會拆的看吧! http://www.tech-domain.com/ShowPost.asp?ThreadID=239

因為 入面 個粒 係non-sealed Bearing ^_^...個number 係 個蓋到,
其實 你用 卡呎 量度 下 crank case 個 內徑 & crank sharft 個 bearing位外徑 , +埋 你粒bearing 條屍 , 去一定買到的,

P.S..... FAG, NSK..個D 牌子bearing 唔錯的, 唔好買 "大長金"老家 出產的...唔平得好多,不過 日定 比 你 買NOVA /OS 原廠 平
 樓主| test09 發表於 2008-11-8 12:22:07 | 只看該作者
原帖由 RGM-111 於 2008-11-8 02:37 發表

因為 入面 個粒 係non-sealed Bearing ^_^...個number 係 個蓋到,
其實 你用 卡呎 量度 下 crank case 個 內徑 & crank sharft 個 bearing位外徑 , +埋 你粒bearing 條屍 , 去一定買到的,

P.S..... FAG, N ...

thx 你
咁請問邊間有 E D 啤令買?
garywong5368 發表於 2008-11-8 12:33:11 | 只看該作者
廣東道
九龍啤令

帶你粒散既去配就ok啦

問題係你未必識裝入去