RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11209|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

將軍澳興建搖控車埸.

比利羊 發表於 2008-2-25 18:06:24 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟今日(25-02-2008) 終於向將軍澳 (TKO ) 尚德區 區議員 - (陸惠民先生) 及其助理 - (亞東) 反影出 ...
能否在將軍澳市中心興建公園同時加入興建 "1比10 電車 及 油車 公眾車埸?
"陸議員"就事件的回應非常正面, 會全力支持興建車埸見意, 而小弟稍候會整理一分見意書交由"陸議員"
向城規會反影,但能否興建還是有待政府態度及市民需求!

如果你也想在將軍澳市中心興建 "1比10 電車 及 油車 公眾車埸, 請你給予小弟一些資料...
1. 請留下你的網名.
2. 請上載你的玩車照片.
3. 請簡單說明你玩車的時間, 地點及人數.
4. 你想公眾車埸的有什麼設施.

以上只是小弟個人意願, 未必能實踐, 多謝你的幫助!
小弟個網 - www.sars-army.com
比利羊.

樓主| 比利羊 發表於 2008-2-25 19:25:08 | 顯示全部樓層
將軍澳興建搖控車埸.
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-26 00:33:15 | 顯示全部樓層
現時小弟有19個支持名單,好希望有50人支持,多謝!
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-26 01:10:47 | 顯示全部樓層
馮馮兄...
個迴旋處好大嫁,有球場咁大,不過無行人路去到!

上便問下,我3月9日決定出戰ymc,我個m6殼尾翼原裝已經高過車頂少少,駛唔駛cut
仲有你會支持小弟嗎?
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-26 01:24:27 | 顯示全部樓層
原帖由 馮馮ymc 於 2008-2-26 01:19 發表

要cut!!支持!!但你要揾一個地方可以起車場而旁邊又要有相同大細嘅地方做走火通道,
記得以前灣仔區議會帶我去睇過一個地方仲細過稿底........
仲有如果一早規畫咗就唔使諗,同埋油車更加唔使諗: ...

多謝支持!
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-26 23:02:32 | 顯示全部樓層
多謝各人的意見,本人也知到機會好渺茫,但也想試一次!
到了現時,小弟收集了30個簽名,希望各方網友支持一下!
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-27 20:22:37 | 顯示全部樓層
收集了33個簽名,希望各方網友支持一下!
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-29 00:43:18 | 顯示全部樓層
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-29 00:59:21 | 顯示全部樓層
原帖由 馮馮ymc 於 2008-2-29 00:51 發表
你有冇查過規劃署果d土地用途呀???

無呀!將軍澳咁大,如果政府肯做,一定有地方.
我只係做我能力可做之事,表達過仲好過唔出聲,
追女仔都係一樣!
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-29 12:06:17 | 顯示全部樓層
原帖由 chrischan4165 於 2008-2-29 01:44 發表
你地仲有冇日場活動參與呀,,

明天有局
 樓主| 比利羊 發表於 2008-2-29 13:20:45 | 顯示全部樓層
希望用一個月的時間, 編寫一份約二十多頁的計劃書.

01. 活力、動感、遙控之都 - 將軍澳.

02. 什麼是遙控模型.

03. 跑道的作用.

04. 遙控模型車埸與本區發展.

05. 建造遙控車埸的理想選址.

06. 遙控模型車埸的完善設施.

07. 綠化、環保 - 溶合社區.

08. 可持續發展概念.

09. 支持人仕名單及語錄.

10. 感謝詞.
 樓主| 比利羊 發表於 2008-3-1 00:26:20 | 顯示全部樓層
到現時己集了42個簽名,希望各方網友支持一下!

多謝"馮馮兄"分享經歷, 提示出重點, 小弟會好好思考, 畫量完善計劃書的每一細節.

而計劃書中大剛 05. 建造遙控車埸的理想選址. 及 07. 綠化、環保 - 溶合社區.

是一個非常難於解決的問題, 而我的見解正和"馮馮兄"一樣, 看來這正是計劃書中的重點,

"馮馮兄"可再分享一下, 你覺得政府不想建車場的心結在那? 希望在你的經歷中給小弟一些啟蒙.
 樓主| 比利羊 發表於 2008-3-6 22:49:18 | 顯示全部樓層
小弟收集了45個簽名,希望各方網友支持一下!
今個星期好忙, but 星期六依然有局,

樓主| 比利羊 發表於 2008-5-6 23:27:37 | 顯示全部樓層
進度會報...

由於在 4月 YMC 比賽中敗北, 所以忙於組裝新戰車參賽.
建議書之進度很慢, 但絕不放棄!
小弟收集了48個簽名,希望各方網友支持一下!