RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

tophand88999 發表於 2018-5-23 18:21:10 | 顯示全部樓層
淘X 都發貨了,明日會收到
tophand88999 發表於 2018-5-23 21:29:04 | 顯示全部樓層
我down 咗本manual , 掃咗manual 上二維條碼,原來發貨比我果間陶X 店,

係 3Racing 自己開,睇完Manual ,唔記得買 齒輪。
tophand88999 發表於 2018-5-28 13:36:25 | 顯示全部樓層
買過佢地嘅車都知咩料,不過佢殼小,又要買返田宮D殼,買田宮殼又等於買咗半部田宮車
tophand88999 發表於 2018-6-3 10:08:54 | 顯示全部樓層
前後防傾桿駛唔駛改裝,裝上避震後冇咩效果?
tophand88999 發表於 2018-6-3 11:40:42 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-3 10:44
我果架前後裝晒。

坦白講我對ANTI ROLL BAR係唔太熟O既,但係我裝完之後再SET避震O既改動,係會有反應, ...

未裝避震前,用手抬高左輪,anti roll bar 會抬起右輪,

裝避震後,用手抬高左輪,anti roll bar 抬 唔起右輪,同冇 anti roll bar 一樣,

你㗎車會唔會咁

tophand88999 發表於 2018-6-3 16:58:13 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-3 11:51
裝咗避震係唔會兩邊抬晒,好正常。
會抬到一係彈弓過軟。

其實因為我裝後輪 支 anti roll bar 時,響冇避震的情況下,
抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小,

調整過螺絲都冇用,覺得條鐵線冇力。再裝上避震後,感覺條bar 冇用。

卒之,我拆左
tophand88999 發表於 2018-6-3 21:48:46 | 顯示全部樓層
shungyan 發表於 2018-6-3 18:04
唔好睇少嗰D D woo. Anti-roll bar 係轉嗰力過去另一邊,大大少少嘅咪就係唔同嘅setting law ...

CHing 原理我明白,我搵近咩叫有用嘅 Bar,從 左邊車輪 抬起,影響到 右輪 ,咁支避震 至小郁一吓,
咁如當郁都唔郁,係咪要支 Bar 粗D,咁先至有用呢!
tophand88999 發表於 2018-6-4 14:29:45 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-4 10:30
師兄,你講嘅哩句--> 抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小  ...

師兄,聽完你講,都係裝返支bar 上去,慢慢感受佢嘅用處。
至於支 後 bar, 確實有D唔平,一高一低,佢比前 bar 幼 (直徑 1.1mm),

新車未落地已經易巒,因為未裝 避震前,試上下郁,已經似支漁桿,對支後bar 冇咩信心。

Anyway, 多謝你嘅講解。
tophand88999 發表於 2018-6-7 01:14:39 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-4 10:30
師兄,你講嘅哩句--> 抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小  ...

揾到原因了,原来係支Bar 太幼,膠件個洞又大,M3 螺絲太細鎖唔到,咪似支漁桿,

Bar 我照用,用銅膠帶加粗巴腳,膠件個洞加大到M4,條巴雖幼都可以拍拍聲。唔駛屈

條Bar 左右抬,對家都好一致
tophand88999 發表於 2018-6-28 21:01:02 | 顯示全部樓層
之前有人試過Combination , 大齒 加 摩打齒, total 為 108 ,原來 111 都得
tophand88999 發表於 2018-7-29 01:47:50 | 顯示全部樓層
m07 先用,100k 點解要500k
tophand88999 發表於 2018-8-15 01:32:08 | 顯示全部樓層
christofer 發表於 2018-8-13 07:59
幾時有得睇樓主tips & tricks?  好期待

Hints 係,買多一部,3R 已改好 模具
tophand88999 發表於 2018-8-24 11:27:35 | 顯示全部樓層
我開始砌時,係前驅 240,搶呔,向右情況出現,之後查虛位,加介子,都冇改善,
改 前驅 210,搶呔,向右情況出現仍然有,冇改善,

再改 後驅 210,搶呔冇咗,非常直,完美歸中,因為Servo直拖,但過彎唔靈活

最後換呔,有紋呔,直徑細小小,車過彎非常靈活,爽

不過波箱把聲非常差,唔知點搞
tophand88999 發表於 2018-9-3 13:39:33 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-9-2 22:12
明白,咁等我試試改行210玩下先。

玩呢架車反而學多咗嘢,發現冇避震時,四支臂上下搖得好爽,加避震後,抬起左後輪時,右後輪貼地,
抬起右後輪時,左後輪同一時間起,
downstop 一致,甚至冇,抬起車輪個結果同上,

最後調咗4支避震力度一致時,先解決

tophand88999 發表於 2018-9-9 11:04:09 | 顯示全部樓層
Panda 發表於 2018-9-6 18:30
偏右唔係無原因嘅,要“鄧”番勻都有 d 難度

我覺得我部MG似三腳櫈,因為我四支彈弓力度一樣,彈弓長度一樣。所有螺絲冇收到好死,downstop 冇用到,
左邊冇咗後輪車唔會坐底,反而右邊冇咗後輪,三輪狀態下後面會坐底。未解決

tophand88999 發表於 2018-9-28 14:38:06 | 顯示全部樓層
battle 發表於 2018-9-28 07:52
明ching呢件性價比的確高--0.06秒,請問邊間買。

一般電變 BEC 輸出係 6V, 所以 係 0.07s , 呢隻 R12 唔知 耐唔耐用,呢個牌子,未用過,
佢D靚嘢又咩咩冠軍,平嘢唔知得唔得,所以心大心細