RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: syncmt
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車 engine 撻唔著 .. 求救

ckcgary 發表於 2014-6-20 16:20:15 | 顯示全部樓層
原廠出嚟個 engine 可以唔 set 住,但你話扭鬆咗油針,咁你扭鬆咗邊支針?
初時怠速油針可以放開到 1.5mm,大油針唔係鬆到大就好,太大反而多油過頭仲難著......

1) 用手指塞住排氣管口,拉幾下引擎手拉繩,見到有油入化油器就得,不要拉太多油入去
2) 放開排氣管口手指嘅手指,快速空拉幾下引擎手拉繩
3) 插上撻車用嘅火咀電,等五至十秒(初時耐少少,習慣咗就唔使咁耐
4) 快速拉引擎手拉繩直到著車(通常都唔使好多下)
5) 拉幾下油門,睇下會唔會熄,無事就可以拎走火咀電
ckcgary 發表於 2014-6-20 16:47:38 | 顯示全部樓層
syncmt 發表於 2014-6-20 16:34
大油針應該鬆幾多 ? ... 我而家係扭實佢  鬆兩圈半
下面果支一樣..... 一樣都係拉唔著....
拆粒海綿出黎睇  ...

大陸車嘅大油針可以試放鬆到平頂後,收三圈至三圈半。

下面嗰支即係邊支?比個名或比張相嚟睇住講好啲喎.......

拎走個海綿,入氣口要見到 1.5mm-2mm 先,得咗先改細啦.....

如果搞唔掂可以去搵師兄們幫手........ (今個星期五六晚都有人)
http://rc-evo.com/xbbs/thread-321111-1-1.html
ckcgary 發表於 2014-6-23 15:49:03 | 顯示全部樓層
syncmt 發表於 2014-6-21 10:16
尋晚終於拉著左了....
個問題應該係無油入到去
我尋晚塞住個入氣口 拉佢幾下 D油吸左啲入去 , 跟住插火咀 ...

比大油死火嘅話,如果一比大油即死,應該大油針太大......如果係比完大油後追油,就大油針太細......
火咀係唔會儲電嘅,火咀電係令火咀加熱,製造爆炸(撻車),著咗車就唔需要再比電,可直玩到無油......

ckcgary 發表於 2014-7-4 15:45:06 | 顯示全部樓層
syncmt 發表於 2014-7-4 14:44
對我呢D新仔黎講 , 你地既經驗係好有參考價值....
而家較細左細油針... 感覺好D  唔會自己行 , 而家排 ...

怠速識郁 + 去油快,怠速針太大,收細啲唔死火易著車就得......