RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6591|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車 engine 撻唔著 .. 求救

syncmt 發表於 2014-6-20 15:15:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
第一次玩油車 ... 對油車結構唔識...
新買了 HSP 94102
http://www.hobbywarehouse.com.au/hsp-94102-01023-1-10-green-rc-car.html

火星塞無問題 .. check 過 有發紅的
拉繩時 好似唔識上油 ... 油針有扭鬆 ... 拉唔著副 engine...
扭鬆左油針 , 禁住排氣管果個口 拉了幾下 扯到油了 , 但係拉極都係唔著 engine
各 ching 我做漏乜野 或 做錯乜野 ?
正確新車要點做 ?

ckcgary 發表於 2014-6-20 16:20:15 | 只看該作者
原廠出嚟個 engine 可以唔 set 住,但你話扭鬆咗油針,咁你扭鬆咗邊支針?
初時怠速油針可以放開到 1.5mm,大油針唔係鬆到大就好,太大反而多油過頭仲難著......

1) 用手指塞住排氣管口,拉幾下引擎手拉繩,見到有油入化油器就得,不要拉太多油入去
2) 放開排氣管口手指嘅手指,快速空拉幾下引擎手拉繩
3) 插上撻車用嘅火咀電,等五至十秒(初時耐少少,習慣咗就唔使咁耐
4) 快速拉引擎手拉繩直到著車(通常都唔使好多下)
5) 拉幾下油門,睇下會唔會熄,無事就可以拎走火咀電
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-20 16:34:15 | 只看該作者
大油針應該鬆幾多 ? ... 我而家係扭實佢  鬆兩圈半
下面果支一樣..... 一樣都係拉唔著....
拆粒海綿出黎睇 ... 果到係咪入氣 ???   我試過收到好細  都係拉唔著  
jun9999 發表於 2014-6-20 16:34:53 | 只看該作者
記得要溫好機呀 睇置頂文
唔好一著車就急住轟
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-20 16:36:06 | 只看該作者
同埋上油條油管 入面有氣 ...有無問題 ,, ?
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-20 16:40:02 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-6-20 16:34
記得要溫好機呀 睇置頂文
唔好一著車就急住轟

謝 ching ....

我而家車都未著到
jun9999 發表於 2014-6-20 16:44:43 | 只看該作者
syncmt 發表於 2014-6-20 16:34
拆粒海綿出黎睇  ...

幾多圈其實無標準
不過富點都好過貧
你大針鬆到平針再收入半圈試試
細針收緊鬆2圈半至3圈
風門你開1.5mm
如樓上講..唔好上太多油 見油入化油器就插電拉吧
星期6如好天永基路有局..有時間便來一齊研究lo
ckcgary 發表於 2014-6-20 16:47:38 | 只看該作者

大陸車嘅大油針可以試放鬆到平頂後,收三圈至三圈半。

下面嗰支即係邊支?比個名或比張相嚟睇住講好啲喎.......

拎走個海綿,入氣口要見到 1.5mm-2mm 先,得咗先改細啦.....

如果搞唔掂可以去搵師兄們幫手........ (今個星期五六晚都有人)
http://rc-evo.com/xbbs/thread-321111-1-1.html
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-20 17:07:31 | 只看該作者
非常多謝 ching 解答 .. 我今晚返再試下
iouand 發表於 2014-6-20 17:23:14 | 只看該作者

冇問題,除非係著左車油喉內有大量氣泡就唔正常
記住上左油先插火咀撻車,慳電慳力
重唔得你搵有冇師兄住附近可以幫下手

valklai 發表於 2014-6-21 10:14:10 | 只看該作者
師兄:你住近邊區?近的話我可以幫下你既!
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-21 10:16:01 | 只看該作者
尋晚終於拉著左了....
個問題應該係無油入到去
我尋晚塞住個入氣口 拉佢幾下 D油吸左啲入去 , 跟住插火咀 拉幾下著左
又有個問題出左黎 , 著左一陣  無理佢 , 於是慢車行下圈  行一陣  十幾廿秒到啦 , 佢就死火
再著  又係十幾廿秒左右死火
我係屋企著左車 唔陏佢  佢無事唔會死火 ... 係咪我大油針唔夠鬆? , 同埋著左車  佢D自己 RUN 一陣 架車識慢慢行 (無比油佢) , 細油針太鬆?

仲有個問題 ... 火咀要叉幾耐電 , 叉好左可以用幾耐左右 ?

問題太多 , 唔好意思
iouand 發表於 2014-6-21 16:49:52 | 只看該作者
可以係屋企撻車真幸福
記住鬆油針油入得多引擎反應同速度越慢,你依家就係油多,太多就死火
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-23 14:10:13 | 只看該作者
iouand 發表於 2014-6-21 16:49
可以係屋企撻車真幸福
記住鬆油針油入得多引擎反應同速度越慢,你依家就係油多,太多就死火 ...

都係偷雞係屋企 撻 .. 因為都真係太嘈 原來太多油會慢.....明解
即係我有時大油死火 又係咪因為太大油 ???
仲有個問題想問問師兄 ... 有時玩玩下  個engine 自己空轉 即使比油佢都係空轉,好似入左空波咁 ... 我要比一下大啖D油佢  佢先識陏 , 又係咩原因??

ckcgary 發表於 2014-6-23 15:49:03 | 只看該作者
syncmt 發表於 2014-6-21 10:16
尋晚終於拉著左了....
個問題應該係無油入到去
我尋晚塞住個入氣口 拉佢幾下 D油吸左啲入去 , 跟住插火咀 ...

比大油死火嘅話,如果一比大油即死,應該大油針太大......如果係比完大油後追油,就大油針太細......
火咀係唔會儲電嘅,火咀電係令火咀加熱,製造爆炸(撻車),著咗車就唔需要再比電,可直玩到無油......

iouand 發表於 2014-6-23 17:48:41 | 只看該作者
syncmt 發表於 2014-6-23 14:10
都係偷雞係屋企 撻 .. 因為都真係太嘈 原來太多油會慢.....明解
即係我有時大油死火 又係咪因為太大油 ??? ...

睇下淡油有幾大,你就咁講比較難判斷是否正常,
一般來說,比多少少油先起步係正常,但要好大油架車先識郁,就可能係離合器打滑
jun9999 發表於 2014-6-23 18:21:33 來自手機 | 只看該作者
磨好左
jun9999 發表於 2014-6-23 18:22:07 來自手機 | 只看該作者

磨好左 較埋機有正常出力先判斷都未遲富油起步真係唔夠力發開個掌架
 樓主| syncmt 發表於 2014-6-28 14:18:38 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-6-23 18:22
磨好左 較埋機有正常出力先判斷都未遲富油起步真係唔夠力發開個掌架

而家部車轉數穩定了D ... 排氣聲順左 , 唔會好似之前好似就斷氣咁
但係唔知點為之 run 好 ....
jun9999 發表於 2014-6-28 23:13:01 | 只看該作者
syncmt 發表於 2014-6-28 14:18
而家部車轉數穩定了D ... 排氣聲順左 , 唔會好似之前好似就斷氣咁
但係唔知點為之 run 好 ....
...

拎開火咀,轉下個飛輪, feel 下上止點仲有冇金屬磨擦FEEL
如果冇乜就係磨開了,  如有請耐心rich d 磨多幾缸吧