RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6965|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位CHING, 幫幫手, 唔知架車做乜鬼

lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:37:00 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.youtube.com/watch?v=CfSkKvq6kFc

小弟架車最近唔知搞咩, CHING 睇片就知咩事, 轉左轉右, 個接收會著紅燈,
原本以為電變死佐, 換佐個全新105BK, 點知都係咁, 今日換埋個新S3003 同全新白豬

點知都係咁..... 10 萬個為什麼..... 控係3PM 2.4G.

SET 過晒中位, 控係原廠設定. 如將所有電子野放落M05 度係冇問題的. 但點解放落呢架TT01 就死晒呢......

請CHING 幫幫手. 謝謝

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:51:00 | 顯示全部樓層
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:51:18 | 顯示全部樓層
kotaro2872 發表於 2013-5-16 00:46
睇吾到條片

唔好意思, 應該可以睇到了. 謝謝提醒
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 08:54:55 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-5-16 02:15
冇用開futaba,轉向servo睇唔清楚好似係咪頂左行程?futaba係咪有sevro fail-safe?set返細個轉向EPA行程試下? ...

唔該ching, 今晚試下先

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 08:58:00 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 08:54
可能頂住個 servo, 電流大所以著燈,tt01 常見問題
見到實物先可以確定

唔該ching 你先, 我諗應該係有頂住個servo, 因為完全轉左轉右時, 車架(servo 個位)會突起小小.

但電流大的問題我就唔係好明. servo 應該係6v 嫁, 而105bk 都有bec, 輸出都係6v. 咁如果真係電流問題. 我應該可以點做呢??麻煩ching
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:14:31 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:10
有冇試重新 Binding

ching, futaba binding 點SET 嫁, 請指教一下好嗎. 謝謝

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:36:13 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:32
用咩接收, 有冇 reset / bind button, 有就嘗試 power on 控同接收,
按著接收 button 等待 綠紅燈閃轉至  ...

ching, 我用緊R603FF 接收的. 個接收得一個 sw 制 同 led 燈

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:58:16 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:38
紅燈著時, 轉向, 油門是否沒有反應, 如答是, 就一定係搖控問題, 要重新 binding ...

ching, 佢好得意, 紅燈著時, 轉向, 油門係冇反應, 但佢紅燈一著, 半秒左右佢就會變番綠燈, 個servo 會chok 下chok 下咁.

但如果將個接收同控放起架 M05 就冇問題... 所以先諗唔明點解

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:58:57 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:42
就是長按這個 SW, 至 綠紅燈閃轉 綠燈著就完成

明白, 今晚返去試試先, 麻煩晒CHING 你. 唔該晒
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:01:00 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 10:48
BEC 係限制電壓,冇限制電流,當servo 頂住時,就會增加電流去企圖推郁佢,當電流太大,接收就會自動cut 電 ...

CHING 你咁講好似我而家個情況咁. 我覺得佢轉到最盡時, 係會想令SERVO 轉多D. 但轉唔到所以CHOK 下CHOK 下. 接收又會自動CUT 電. 咁我係咪好似上面個CHING 咁講, 將個EPA 整細D 同SET 多次過BINK 呢

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:22:42 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:14
你放在 m05冇事,咁即是唔關電子野,或者 binding 的問題
chok chok 下是因為轉向擦到車身,是tt01 設計失 ...

CHING, 我upload 完條片之後都以為係 servo saver 擦到車身, 之後換佐個新的 tamiya hi torque saver, 肯定就冇再掂到車架任何一個地方,

但chok chok 下係我意思係個servo, 例如, 將轉到最左時, 個接收會由綠燈, 半秒內著紅燈, 之後半秒又著番綠燈, 同一時間內, 個servo 會由最左各右回返小小然後立即又轉到最左(呢個時候支控係冇郁過, 一路都係轉各最左)

anyway binding 問題今晚會返去試試.

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:24:59 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:11
好有可能跟上面 ching 講, 轉向 servo 頂著, loading 大, draw 電流大, 使 ESC/BEC cut 電引致,
試 check  ...

ching, 肯定就冇野頂住的. 只不過我見個servo 轉到最左或右時, 個servo 會即時回返小小, 接收即時著紅, 然後servo 又即時轉到最盡. 不停咁做同一個動作.

行程係咪即係epa 喲??

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:29:19 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:27
簡單D再試, 拆下 servo  臂, 在沒有 loading 試是否正常

係丫, 如果唔裝起車度或拆下 servo  臂, 個servo 係冇問題的. 完全正常, 接收都唔會紅綠紅綠咁著

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:30:59 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:25
改EPA 細d唔係唔得,不過就犧牲轉向角度
但如果你是玩水車,呢個方法算係最好 ...

係啦, 轉向角度收窄佐, 而且我未試要收細幾多, 萬一收細好多就大鑊啦....
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:53:57 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:38
搖控車不能set轉盡呔係正常, 一般set 100% 轉向好多時都會頂著, 有咩出奇, 但不代表轉不到彎 ...

明白, 咁我今晚照ching 你同hydrogen9999 ching建議咁, 逐樣方法試下. 希望可以搞得掂.

真係非常多謝兩位CHING 幫忙

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:04:28 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:42
如果你係tt01 原裝,我幾肯定你有多過一個位有頂住
但因為你玩水車,唔可以靠改萬向來解決,所以只好改細轉 ...

比CHING 你咁講一講, 我真係好似係因為轉用佐金屬萬向之後就出現呢個問題wo. 之前用原裝狗骨加3 racing tt01 steering 係冇出現呢個問題....
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:13:20 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:09
金屬萬向頂住野  
另 TT01 不要花太多錢換 OPTION 野, 不值得

ching, 你咁講我又唔多明白, 係邊個位置最有可能頂住呢??

本身都冇諗住花太多錢, 但金屬萬向係最近有個ching 150蚊放出黎, 共4 條, 覺得好平就買佐lu.

但今次搞搞下真係可以買多架tt 01 返黎玩.....
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:30:15 | 顯示全部樓層
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:18
唔知, 只係懷疑問下, 相信都要睇過實物先知咩野問題

如果今晚真係唔得, 希望可以請ching 你食餐勁既幫我睇睇

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:37:05 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:33
tt01 係訓練車手的好車

agreed, 我雖然玩佐唔係好多年, 之所以仲玩緊呢架 tt01, 就係因為第一架車, 一黎唔捨得掉, 2 黎有時玩下慢車都唔錯, 而家都有架 tc 6.1, 都尚算玩得幾好

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:12:30 | 顯示全部樓層
yuenchitat 發表於 2013-5-16 12:44
9成9,壞接收,我有個614ff差不多現象

ching, 100% 冇壞, 因為我仲有個4 pk 換落去 tt 01 都係一樣情況, 所以 100% 係車問題, 但唔知問題起邊度....