RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cf2468
打印 上一主題 下一主題
收起左側

vm2 好"了"

清清 發表於 2009-9-13 22:14:12 | 顯示全部樓層
我是在天水圍個車場玩的,setting差不多全部照說明書原本咁set,試過不同的setting 都是無改善setting 如下:

無加防傾杆 (未買)
頭尾40度呔  
F: toe out 1  (toe out 2 及toe in 1都試過也沒有改善)
F camber: -1    (-2 及-3都無改善)
R: 跟說明書toe in 3  (0都試過也沒有改善)
R camber -1  (0都試過也沒有改善)
油壓油35
車高F 2mm, R 3mm (F 3mm, R 5mm都試過)
改裝:只換左頭全部孖星推杆,其他全完裝
cf2468 發表於 2009-9-13 19:37

你可以試下以下設定:
F: toe in out 0度
F camber: -1
R:toe in 3
R:camber -1
油壓油30
車高F 4、R 4.5
我覺得關建問題downstop及油壓角度,
downstopF 1.5、R 2,
頭尾油壓板位都放置中間扁高試試看
清清 發表於 2009-9-14 00:04:14 | 顯示全部樓層
40度什麼牌子呔.....什麼呔胆.....
最重要選擇好四條....輪,,然後油壓的軟硬度.....離地車高......downstop....
到了細微....調呔角大小.....servo反應.....電變....
不是只靠toe in out....camber幾多.. ...
C.C.Chen 發表於 2009-9-13 23:59

40度應該係RP,我估~
清清 發表於 2009-9-14 00:46:04 | 顯示全部樓層
VMII原裝跟車是頭單向嗎?如果係~請用番直濕or珠差試下...車高小小都唔怕 F5.5 R6
最後唔好玩禁快摩打~~8.5以上己經好快了
KLC 發表於 2009-9-14 00:25

係喎,VM II 原裝跟頭直濕架!
清清 發表於 2009-9-14 01:01:29 | 顯示全部樓層
仲有你車尾用珠差  or 直濕?
NINEDOWN 發表於 2009-9-14 00:48

段估唔會玩到咁大啊
清清 發表於 2009-9-14 17:05:23 | 顯示全部樓層
順便問問vm2既珠差大約幾錢 ?  如果搞完油壓都無改善,我會將頭直濕換做珠差。
cf2468 發表於 2009-9-14 13:30

無記錯$2XX,但換未必有改善!