RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4919|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四驅 18仔,希望大家推薦一部

sniper 發表於 2009-2-14 03:13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 koch 於 2009-2-14 02:59 發表

真係唔明,一部遙控車既零件,如果唔跟 Manual 或者官方主頁公佈既 parts list,
即係用原廠既零件/升級件,師兄你係點樣知道某些其他廠出的零件可以兼容你果部?

佢地回覆左我,同你講既差唔多,話個零件並 ...

路過多口講句
去gpm 買野要揸緊宗旨,如果唔係買所謂升級件分分鐘可以買多兩三部車架!!
sniper 發表於 2009-2-14 07:08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 koch 於 2009-2-14 05:44 發表

哦...明白,我會記住呢點,多謝你提醒。

呀!重有一點,唔好以為金屬件一定好過膠件,金屬欠缺彈性,有時一撞就曲,
反而膠有回彈性。所以都係o個句:"應換則換"
sniper 發表於 2009-2-14 08:23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 koch 於 2009-2-14 08:10 發表

咁就難明喇!我唔清楚邊 D 件會係你所講既情況,
我見到好到升級件都是金屬,亦都比原膠件貴,所以真係以為金屬件會好 D。

其實我部 18T 唔見左既只係狗骨,其他既件我未必肯配住,
就算我配到狗骨返黎,能 ...

依照你部車車o既病歷表,基本上同我部copy 18t 一樣

藥方如下

1/可以換兩對"萬向"替代原裝狗骨
2/買定大齒做後備,因為無刷有機會會掃左套大齒
*大陸copy要set 好差速先可以耐用一o的*
3/睇o下套差速杯係金屬定係膠,如果係膠就買定套金屬杯
*較耐用

不過好老實,如果壞太多東西的話,賣左去買部大陸無刷 18仔好過
一套無刷幾百,零件又幾百,total成千,買部大陸無刷18仔都可能只係幾百
sniper 發表於 2009-2-14 12:16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 koch 於 2009-2-14 09:32 發表

多謝師兄你提供既藥方,換 "萬向" & 買定後備 "大齒" 無問題,
我果部 RC18T 雖然係二手買返黎,但佢係原廠既 Factory Team Kit,唔係大陸 copy,
咁應該唔駛 set 差速都 OK 掛?
萬向、大齒、差速、差速杯 呢 ...

http://aedownloads.com/downloads/drawings/drawing_18b.mt.t.pdf

1/萬向<<代替狗骨(21030)同狗骨杯的東西,可以避免脫落問題
2/大齒<< (21033)
3/差速杯<<(21027)

set 差速係怕1/膠件老化 2/gmp 有公差