RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12545|回復: 75
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用 (updated)

ricksonchow 發表於 2014-5-21 10:15:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

相信可能好多C HING 都已經知道AE-2 調整方法, 但係小弟尋日先入手AE-2, 搞左一輪先知點樣去set隻電變. 簡單分享一下小小心得希望未試過既巴打唔使行咁多冤枉路.

首先LEE隻電變可以SET 既有:

1. 鋰電cut off protection
2. Drag brake 力度
3. Brake/後車模式 (先brake 再向後, 得brake 冇向後, 即時向後)

但係響 set lee 三樣野之前首講左set油門行程先 (試過玩玩下車燒電變, 用LEE 隻做後備但因為個個都唔記得點set 而搞到無用武之地. . ) 安全起見, 鬆左摩打齒先

1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B.....電變會紀錄FULL雞位置
6. FULL 後雞, 一樣hold 住hold 到佢再B,B,B,B....
7. 放返雞回中位, 佢會紀錄返中位, 之後initialize, 可以行得
其實LEE 步唔太難, 亦都有片睇
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iGLqjs3mPE4

而要set 果3樣野就比較複雜少少, 但冇castle link 亦都可以用控黎set:
1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B..... 同之前唔同, 繼續hold, hold 多幾秒會聽到第二組的4次由高至低的BB聲, 進入了設定menu, 可以放雞回中位
6. 佢會B-B, B-B.... 兩下兩下咁叫
7: 個menu 我詳細講一講:

Full 雞= YES (BB兩聲確認之後會直接跳落下一個section 既option 1)
Full 後雞 = NO (BB兩聲確認之後會跳落下一個option )

Section 1
a. 一入menu B-B, B-B, B-B..... (佢發出既聲)關鋰電保護, nimh 先好用 (YES = full 前雞, NO = 後雞, 聽到好快BB之後會跳下一項, 如似類推)
b. B-BB               開鋰電保護 (*defult)

Section 2
c. BB-B                Set 0% drag brake

d. BB-BB              Set 15% drag brake
e. BB-BBB            Set 25% drag brake
f.  BB-BBBB (4)     Set 40% drag brake
g. BB-BBBBB (5)   Set 50% drag brake
h. BB-BBBBBB (6) Set 100% drage brake (*defult)

Section 3
i.  BBB-B              扣一下後雞brake 再扣先會後車
k. BBB-BB            扣後雞得brake 冇後車
g. BBB-BBB          扣後雞即後車 (*defult)
之後會出返去, Initialize 正常起動, 如果要再set既話要off 電變再黎過

好似幾複雜, 我舉個例子:
我而家要SET幾樣:
鋰電保護, 15% drag brake, 直接後波mode

一入menu:
B-B, 後雞(no),
B-BB, 前雞(Yes), 鋰電保護
BB-B, 後雞(no),
BB-BB 前雞(Yes) 15% drag brake ->佢會直接去section3,
BBB-B,
後雞(no),
BBB-BB, 後雞(no),
BBB-BBB, 前雞(Yes), 即時後波
initislize

希望幫到下手, 歡迎分享

今日淘返黎既防水膠到左貨, 可以搞埋電變防水等星期日有得玩

我諗好多C 兄都聽過/用過704膠黎做防水, 我就見個個都用LEE隻買左幾支試下:
704 - 白色
705 - 透明
硅酮膠 - 白色
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:57:18 | 只看該作者
有刷又平又唔怕水, 可以話係慢爬最佳選擇

星星105BK 我冇, 但係照道理亦可以, 記得要避免遮蓋散熱片
auaxq 發表於 2014-7-4 04:47:54 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:42
唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能 ...

防水黎計係咪有刷好D呢?
如果用媽星105BK黎做又可行嗎?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:42:06 | 只看該作者
auaxq 發表於 2014-7-4 03:59
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。 ...

唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能影響不大, 玩過幾次連續6小時既慢爬活動都只係溫暖, 完全不用擔心發生過熱
不過我亦都有用UBEC, ESC 就唔使比電SERVO, 發熱量也會降低

做左防水, 面對LEE D 情況仍然可以輕輕鬆鬆鄧梓峰
https://www.youtube.com/watch?v=CObQQusf-Lc

auaxq 發表於 2014-7-4 03:59:14 | 只看該作者
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 19:43:09 來自手機 | 只看該作者
我啱啱買左!!! >_<    anyway thanks!
chungkkb 發表於 2014-6-17 15:55:19 來自手機 | 只看該作者
本人有隻castle link 細粒嗰隻,全新嘅…喺姨bay買嘅,可出讓,有意可PM我~~
711leung 發表於 2014-6-17 15:22:59 | 只看該作者
tks ching
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 15:20:21 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 15:18
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks ...

castle link 冇分, castle field link 有分
711leung 發表於 2014-6-17 15:18:48 | 只看該作者
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 15:08:10 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 14:27
Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛lin ...

sor 我講得唔清楚, CASTLE 出左兩樣野用黎set esc/bec, castle link 同 castle field link. Castle link 好細細粒平D 要駁電腦用, field link大D 好似張卡咁可以直接駁esc set 又或者都可以好似caslte link 咁駁電腦用, 135 人仔就係castle link , 即係我想買果隻
711leung 發表於 2014-6-17 14:27:00 | 只看該作者
樓主| ricksonchow 發表於 昨天 14:59
我都見到LEE 隻, 268 人仔, 不過field fuction ae2 用唔到, 淨係可以駁電腦用

我買果castle link 粒仔都夠用LA,  同埋我個bec 都用靠佢黎set

Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛link比我參考下, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 13:59:49 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 09:08
rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會 ...

放心, 唔會燒電變的, 因為NIMH 跌V 比較快, 開左PROTECTION 既話玩兩下就可能會低過3.2V PER CELL, 電變就會因為要保護鋰電唔好過放而cut 機

而關左PROTECTION 用鋰電果陣就要小心唔好過放
711leung 發表於 2014-6-17 09:08:46 | 只看該作者
樓主| ricksonchow 發表於 5 小時前

rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會燒电變esc, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 03:33:54 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2014-6-16 17:44
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !

基本上taobao 果D 1.9合金軨都可以裝到大部分1.9車胎, 驚唔啱既咪買之前post 上黎比大家睇下, LEE度咁多C HING 應該唔多唔少都有經驗
cyt2011 發表於 2014-6-16 17:44:19 | 只看該作者
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !
bbfonghk 發表於 2014-6-16 17:28:09 來自手機 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2014-6-16 16:32
夾片式金屬鈴係咪有唔用闊度 ?
點去配合適既呔 ? 請指教 !

我都係新手,真係完全無想到呔闊問題....就咁買1.9呔鈴又裝到....
cyt2011 發表於 2014-6-16 16:32:09 | 只看該作者
夾片式金屬鈴係咪有唔用闊度 ?
點去配合適既呔 ? 請指教 !
711leung 發表於 2014-6-16 16:31:06 | 只看該作者
tks ching, 期待
bbfonghk 發表於 2014-6-16 16:24:46 來自手機 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-16 14:31
ching, castle link 請問幾錢,可否比絛link我, 我都想買, 你架車做完防水未, 試過未, 剛剛買左ax90035,  ...

放水都叫做完,而家換緊金屬鈴,玩就未玩過…