RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

jackyjacky 發表於 2015-1-14 00:31:04 | 顯示全部樓層

看到樓主 POST, 剛入手了 Kim140 ........ 剛裝完機硬體部份 ....... 發現有一個問題
請教一下樓主, 機體是怎樣摺的 (是稍為用力屈一下, 對嗎 ?) ..... 另外, 當機體打開後, 中間兩個孔是否要上兩粒鑼絲 ?

jackyjacky 發表於 2015-1-14 16:37:11 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-1-14 10:22
係KIM240嗎 ? 打開雙臂係有D 迫力 , 用DD力就可以 , 打開後2臂會互相迫住 , 再加上主螺絲微微上實 , 呢就 ...

明白 ....... 不加鑼絲, 好以有些鬆 .... 搖搖下
請問可以照飛嗎 ? 照飛不會有大影響嗎 ?
jackyjacky 發表於 2015-1-18 02:02:58 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-1-14 17:55
搖搖下 ? 主要開合果粒螺絲上緊DD , 上下層板夾實隻臂 , 一定唔會搖的 !!!
定係你裝錯左 ? 影幾張相黎睇 ...

法師兄, 小弟已拍了一些照片, 順便出了一個 POST .... 請批評指教一下
http://rc-evo.com/xbbs/thread-344787-1-1.html

我上緊了鑼絲, 都係有虛位, 暫時只在室內試機, 應該同閣下所講一樣, 虛位唔會影響安全問題 (機架唔會突然摺起)
但係有比較大之高頻聲, 唔知是否因為機臂虛位之共震發出, 會再在室外試一下
看了前輩在 "強國" 的 POST, 增益不少 ! ....... 整台機都係參考閣下之佳作才可咁快切好, 感謝 ! ......
jackyjacky 發表於 2015-2-17 02:39:07 | 顯示全部樓層
隻摩打四粒螺絲都甩晒咁奇突 !?