RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10917|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI Phantom 2

R8fky 發表於 2013-10-30 04:24:22 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-10-28 13:13
DJI CEO於7月時於youtube說明遙控器改用了5.8Ghz (不知至今天為止是否有改變).
因無線電波長比第一代Phant ...

講得冇錯新phantom係改用左5.8Ghz .  我估應該係要佩合番個 wifi 圖傳嘅関系 !
吖.....唔知這種改動 咁phantom 2代是否唔可以換遙控呢
R8fky 發表於 2013-11-1 12:51:01 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-10-30 10:04
理應不可, Futaba, JR, Spectrum全部 2.4Ghz。
以後最多飛300米內, 仲要一定要無障礙物阻礙 (Li ...

唔會同其它RC啫....但如果會同其它用5.8Ghz嘅圖傳互jam好似仲唔化算喎
R8fky 發表於 2013-11-1 20:39:03 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-11-1 19:58
的確, 今天旁晚時份剛好有Phantom 2於南生圍草地試飛而遙控器對不到5.8Ghz瀕段, 直至在場的唯一一架5.8GH ...

真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!
我估人地响度對緊個wifi咋...不過有成3百米已經唔錯, 我的5.8圖傳都冇咁遠呀...陰公
之不過部電話最緊要帶埋後備電池同埋玩嘅時候最好將條線飛出嚟, 如果唔係玩嘅時候經常有
電話打嚟真係激都激死你    我暫時唔會考慮佢喇...有1代改同加左咁多嘢 電機,云台同gopro
各樣, 轉玩這隻2代...升級又唔似升級咪盞搵自己笨實 要不是dji都唔會有1代的舊客仔買的話
可以減價1千的折扣優惠, 你估佢真係有咁鬼好死呀
R8fky 發表於 2013-11-1 21:13:39 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-11-1 20:53
>>真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!

... 馬後炮.. ...

車...咁你又唔買隻玩來助長一下個經濟, 但又關個卡數乜鬼嘢事啫
家陣响淘宝買嘢好失禮咩定話淘宝冇好嘢呢?係我自己唔識買同用啫
R8fky 發表於 2013-11-2 00:36:16 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-11-1 21:19
無人話TB罝嘢有咩問題哎, 我自己日日都買, 我意思話中國生產既質量, 你明架喇。

咁...即係幫我改机啦!真係麻煩你,辛苦哂!照道理講我要跌番多少俾你先啱數的. 不過1代改嚟好似冇乜意思'你買隻2代嚟改啦!用 ipad嚟控兼睇埋圖傳已經夠哂照
R8fky 發表於 2013-11-2 10:23:03 | 顯示全部樓層
都話左冇諗過會買2代,隻1代仲有排玩的!
感覺你比dji的托還更托啊
R8fky 發表於 2013-11-2 14:53:09 | 顯示全部樓層

係好勁......咁解

登錄/註冊後可看大圖