RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: orochichu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩drift買電好淨油好

orochichu 發表於 2007-12-6 11:20:03 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我本身已經有一架電車有搖控有電 不過我傢下想玩drift CAR 又唔知頭唔知路 買過架新好 淨係賣二手好 ,又唔知油車可唔可以玩drift 唔知買電好淨油好,又唔知買過架新可唔可以用返D搖控同電,買過架新又唔要知要加D咩零件先好,換馬打,呔,變速仲要換D咩好 見各位大大既帖都話傢下出左Ddrift CAR  又唔知買左返黎仲要換D咩又唔知買,邊種drift CAR好....................................仲知我好煩 唔知有冇大大可以幫下我依個問題煩惱...........我真係新手 細過只有玩阿哥架油車...大過只買過一部電車返黎砌完玩左冇耐....................所以請各位大大   比個 長細意見我      萬分感激

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 12:14:30 | 顯示全部樓層
我係公司我唔記得咩型號哪   同左手邊個種車身差唔多 底板大小小
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 11:57 發表
你本身有電車,咪改改佢玩先囉.......
咁你本身架係乜電車先???
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 12:17:31 | 顯示全部樓層
TT01 =.=個底板好既唔係咁GOOD~~ 如果用2000蚊買新車有咩好介紹 成日見你地講TA05係咪真係咁好

原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 11:52 發表
飄移電車好玩好多,平的有tt01,貴d有yokomo的drift package, plus, master
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 12:47:21 | 顯示全部樓層
*__*係哪就係TA03哪 咁講問馬打個D洗唔洗換個呢 仲有 有咩波箱換呢??THXTHX

原帖由 bcgg 於 2007-12-6 12:22 發表

如果同左手邊個種車身(TAMIYA TA03R)差唔多,但底板又大小小,你不如影張相睇睇......
如果真係TA03,咁執執部車,買番D新波箱,加4條Drift呔.....咁就Drift得啦
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 12:49:37 | 顯示全部樓層
咁請咩有冇你所話既drift plus or master, 既車 網屎比我去睇下呀
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 12:21 發表

飄移用ta05唔係咁好,tt01飄都好過佢,貴d咪買部drift plus or master,聽人講唔錯架
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 12:51:23 | 顯示全部樓層
仲有想問下各位大大咩叫M車呢
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 14:48:30 | 顯示全部樓層
咁多位大佬 咁如果我買yokomo既  master package 既車  要幾多錢到
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 14:59:24 | 顯示全部樓層
我已經有一架星星啦 NSXR
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 14:56 發表

連車費$2500(淨車架)冇走雞......
其餘等D玩過嘅師兄再補充..............點解唔玩星星車
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 15:04:06 | 顯示全部樓層
咁馬打洗唔洗換 我個馬打係後面咁係咪TA03先 我記得係星星出 同埋 有咁TA03既Drift Package  可唔可以介紹下 不如MSN呢好嗎 ADD我PLS 我MSN:
  [email protected]
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 13:25 發表

你不如影吓你架車,睇睇架車個狀態先....換波箱.....一來如果你玩番TA03 drift,買番兩三個波箱當Spare...二來換波箱係將你架TA03R 變做 TA03F,
咁玩DRIFT就好好多,波箱KWS 宏記有..$4X 左右....
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 15:15:02 | 顯示全部樓層
筆直唔係問題 我只係想 張OLD個架轉做Drift 再買多一架新既做Drift   咁咩係TB5
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 15:23:47 | 顯示全部樓層
我傢下係巴西要22號先番到HK 番到HK先再影D相比你睇下我OLD架野有冇得攪下 Y要買多1,2個波箱 1個唔夠做? 咁本身係4W 點改呀
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:14 發表

連住馬打嗰個係波箱,你架馬打係後面,依架咪係TA03R, R for(REAR motor), 星星係有出過TA03 Drift Package,不過好似冇得買了,我建議你如果想玩TA03 Drift,
去買多一兩個波箱,將架TA03R 改番做 TA03F, F for  ...
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 15:30:35 | 顯示全部樓層
哈哈 我只係公司出外做野姐 22號番HK 放1個月假 放完又要番過去 搵餐飯食姐 踢波我未夠班 哈哈     不過MSN好嗎=.=

原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:26 發表

你係巴西??你係踢波嘅?
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 16:07:14 | 顯示全部樓層
我睇左哪TB5都係用筆冇用皮帶 咁TB5幾多錢呢 咁星星同YOKOMO既 Drift Master 又有咩分別呢 又係一樣淨車底 冇呔 冇呤 冇車殼 ?? 仲有D咩分別呢 TB5又係唔係Drift既POST黎傢呢
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:24 發表

依句正........"筆直唔係問題"..............有你依一句.....唔駛唸.......Drift Master啦...唔駛煩,之後大把師兄比見議,再揀埋Yokomo D 正殼,
問題解決.......

下面嗰部味TA05.. ...
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 16:12:09 | 顯示全部樓層
=.=咁未姐係如果買TB5返黎又要改D Drift既PARTS囉 知唔知TB5幾多錢呢

原帖由 penny. 於 2007-12-6 16:09 發表
TB-5出世目的唔係為Drift!
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 17:44:39 | 顯示全部樓層
我睇左YOKOMO既Drift車底板點解咁貴都只係膠 TB5既板就係炭 仲有想問下點分  頭單 直單 尾濕 依D野呢 頭係只頭波箱 咁點為之單 直係咪講既直鐵 尾既濕又係咩呢 真係唔明
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 17:04 發表

TA03出世目的都唔係為Drift!
錯有錯着....
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 18:05:56 | 顯示全部樓層
反正大家都2000幾 咁既話買架炭底係我首選KEKE 咁 大家仲有咩好介紹

原帖由 penny. 於 2007-12-6 17:58 發表

你睇Yokomo果架應該係平版,$2XXX果架係碳纖黎架
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-6 20:27:20 | 顯示全部樓層
>O<咁你地話買TB5好淨M車好呀
原帖由 penny. 於 2007-12-6 18:54 發表

Must la!!
因為買左平車,見到貴版靚仔D,咪又係心思思,反正2XXX又唔係大舊錢
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-8 08:00:09 | 顯示全部樓層
多謝各位大大 我張會買DRIFT MASTER 同TB5 KEKE再加 YOKOMO既新個4 SET  中單 直頭 釱弓但 同C字型藍色裝係上下搖臂個個野(=.=我唔知個個野應該叫D咩...因為係新手...哈哈)   咁我應該買咩SERVO好同咩馬打好 我想買6.5R既羅打 唔知夠唔夠做呢...要用咩SERVO先好呢 同埋我見良哥有粒好大既電容又係D咩野呢

樓主| orochichu 發表於 2007-12-8 09:46:02 | 顯示全部樓層
=.=O...叫C座 咁個粒大電容係比咩野用傢 咁4.5R馬打好淨6.5R呀 邊個快D傢 仲有無刷同有刷又有咩分別同有咩好呢 KEKE 我真係一個問題少年
原帖由 penny. 於 2007-12-8 09:25 發表

Good!!!
C字型藍色裝係上下搖臂個個野 - 金屬C座
咁我應該買咩SERVO好 - 我個人喜好KO Servo 2413啦,再唔係無刷Servo囉
馬打- 6.5R 一定都唔慢架喇!!
好大既電容 = 好大既電容