RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 鑫哥
打印 上一主題 下一主題
收起左側

搞唔掂個GPM避震

樓主| 鑫哥 發表於 2008-10-29 20:58:18 | 只看該作者
原帖由 wingwingday 於 2008-10-29 17:30 發表

講得好~~但重有一樣野,平路車既所有油壓彈弓都系唔會迫實條彈弓,但佢有位走. 另如果壓下去迫實佢,系會硬小小,但這樣做法最明顯的是會令油壓反應快左,唔系硬左.

又學到野
GUITAR_VIP 發表於 2008-10-29 21:11:33 | 只看該作者
原帖由 wingwingday 於 2008-10-29 17:30 發表

講得好~~但重有一樣野,平路車既所有油壓彈弓都系唔會迫實條彈弓,但佢有位走. 另如果壓下去迫實佢,系會硬小小,但這樣做法最明顯的是會令油壓反應快左,唔系硬左.

AltezzaMak 發表於 2008-10-29 21:45:54 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2008-10-28 20:56 發表

我當一條彈弓本身長3CM  ~~~~你硬生拉長佢~~~佢就真係會硬左DD既~~~

但搞牙作用主要係用黎調較高度~~FOR返用唔同長度既彈弓~~等佢FIT返位~~~~~

因為搞牙本身就唔可以拉長彈弓~~~只可壓落去~~~但壓落去個 ...

唔同意, 調教攪牙壓落去彈弓, 正常係會硬左,

例如: 彈弓本身硬度係 1kg/mm, 即係用1kg先可壓縮1mm, 假如調教攪牙, 壓低彈弓5mm, 咁即係攪牙本身用左5kg既力壓低彈弓,

咁裝上車, 而家再要令彈弓再壓縮時, 要先抵消攪牙預先壓縮的5kg既力, 彈弓再壓縮1mm要6kg了, 咁即係會硬左,

但要計算埋車身重量會否超過預先壓縮的力, 假設超過左, 就真的不會令彈弓加硬, 變相要再壓縮多些, 才會有加硬效果
GUITAR_VIP 發表於 2008-10-29 22:03:41 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2008-10-29 21:45 發表

例如: 彈弓本身硬度係 1kg/mm, 即係用1kg先可壓縮1mm, 假如調教攪牙, 壓低彈弓5mm, 咁即係攪牙本身用左5kg既力壓低彈弓,

咁裝上車, 而家再要令彈弓再壓縮時,  ...

OFF LA~~~~~~將架頭彈弓太硬而推頭既平路車~~~試下"較軟佢"而唔換彈弓呀~~~一樣推頭呀~~
wingwingday 發表於 2008-10-30 12:42:47 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2008-10-29 21:45 發表

咁裝上車, 而家再要令彈弓再壓縮時,  ...

可以系這樣講~~但呢D做法只會在我地平路車比賽時用,因為當時冇合適的彈弓去換,先會用這方法,
如長時間去迫一條長10CM/有1KG力的彈弓,由10CM,迫做8CM的話,開頭可能有1.2KG力,但長時間的話,彈弓的慣性長度就會變做8CM,力量都系1KG...
所以玩快車既人要成日玩彈弓,唔系4條彈弓玩一世呀!!!!!!!!!!!
wingwingday 發表於 2008-10-30 12:43:46 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2008-10-29 22:03 發表

OFF LA~~~~~~將架頭彈弓太硬而推頭既平路車~~~試下"較軟佢"而唔換彈弓呀~~~一樣推頭呀~~

只可以LOW 底車頭,,,,,,,,,,,,,,,
kwcgary 發表於 2008-10-30 13:34:53 | 只看該作者
原帖由 wingwingday 於 2008-10-30 12:42 發表

可以系這樣講~~但呢D做法只會在我地平路車比賽時用,因為當時冇合適的彈弓去換,先會用這方法,
如長時間去迫一條長10CM/有1KG力的彈弓,由10CM,迫做8CM的話,開頭可能有1.2KG力,但長時間的話,彈弓的慣性長度就會變做 ...

完全同意
GUITAR_VIP 發表於 2008-10-30 15:22:22 | 只看該作者
原帖由 wingwingday 於 2008-10-30 12:42 發表

如長時間去迫一條長10CM/有1KG力的彈弓,由10CM,迫做8CM的話,開頭可能有1.2KG力,但長時間的話,彈弓的慣性長度就會變做 ...

情況就好似話"LCD MON無幅射咁"

人人都咁講架啦~~~其實係有DD架WO~不過有=無咁濟~~

佢而家就係話~壓左就一定加左壓力~~~鬼唔知壓力多左DD咩~~~就真係DD LAW~~同無作用有鬼分別咩

GUITAR_VIP 發表於 2008-10-30 15:23:25 | 只看該作者
原帖由 wingwingday 於 2008-10-30 12:43 發表

只可以LOW 底車頭,,,,,,,,,,,,,,,

YES~~對個彎無幫助........只是LOW低...........
銘銘 發表於 2008-10-30 15:42:27 | 只看該作者
AltezzaMak 發表於 2008-10-31 00:10:12 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2008-10-29 21:22 發表

情況就好似話"LCD MON無幅射咁"

人人都咁講架啦~~~其實係有DD架WO~不過有=無咁濟~~

佢而家就係話~壓左就一定加左壓力~~~鬼唔知壓力多左DD咩~~~就真係DD LAW~~同無作用有鬼分別咩

壓彈弓係會硬左, 但變幅唔大, 我只係見你話"唔會硬左", 所以先開口, 唔好見怪
kwcgary 發表於 2008-10-31 01:00:40 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2008-10-31 00:10 發表

壓彈弓係會硬左, 但變幅唔大, 我只係見你話"唔會硬左", 所以先開口, 唔好見怪

大家唔好係字眼上爭論啦,大家都岩,只係表達方式唔同,將彈弓向下壓的確可以提高回彈壓力(壓力是與下壓幅度成正比的),但對彈弓系數(spring constant K)是不變亦都係事實。
Reference:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tension_spring