RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3677|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想加入你地

屎太濃 發表於 2006-5-9 23:22:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係新手.
六七年前砌過兩部雙星,前排無聊買左部雙星大腳八(細細架果部呢,好似叫咩TLT-1).

而家想買部入油o既1/10 大腳霸 or RUSH EVO呢類(請問呢類點叫?),
而且想自己砌(唔知難唔難?),
買齊所有野不超過5000~4000.
有冇好介紹?
自己砌係唔係貴過RTR好多ga?
什麼是三速,二速?(唔通好似機械變速得兩三個速)

同埋1/10咁大架,
你地點帶去放車ga,係唔係要自己有私家車?
我冇真車咪唔可以買1/10 law?

謝謝!
Skyline 發表於 2006-5-10 00:20:57 | 只看該作者
原帖由 屎太濃 於 2006-5-9 23:22 發表
我係新手.
六七年前砌過兩部雙星,前排無聊買左部雙星大腳八(細細架果部呢,好似叫咩TLT-1).

而家想買部入油o既1/10 大腳霸 or RUSH EVO呢類(請問呢類點叫?),
而且想自己砌(唔知難唔難?),
買齊所有野不超過50 ...

Why not consider 1/8 ar??  I mean for your budget of around $5K, it's easy to get a Monster Truck ....  

By the way, I like your member login name ....  
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 10:03:12 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2006-5-10 12:20 AM 發表

Why not consider 1/8 ar??  I mean for your budget of around $5K, it's easy to get a Monster Truck ....  

By the way, I like your member login name ....  

o...我打錯了, 應該係1/8
crunch 發表於 2006-5-10 10:51:55 | 只看該作者
不超過5000~4000 is ok ga~~~~

1/8 buggy or tuggy are usually below that price range.

Truggy/Monster Truck:
HellFire RTR
HN X1-CRT RTR
Savage series RTR
LST2 RTR
CEN Nemesis RTR
CEN Gensis RTR
Kyosho ST RTR
GS Racing SUT RTR
Thunder Tiger ST-1 RTR (?)

Buggy:
HN X1-CR RTR (?)
CEN Matrix RTR
HaBao Hyper 8 RTR (?)
Kyosho MP7.5 RTR
GS Racing CL-1 (?)
GS Racing Avenger RTR

三速 and 二速 is the usage of different gear sets on the car.  The gears will be switched depending on the speed of the engine.  Usually only on Touring and Monsters.
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 13:48:13 | 只看該作者
原帖由 crunch 於 2006-5-10 10:51 AM 發表
不超過5000~4000 is ok ga~~~~

1/8 buggy or tuggy are usually below that price range.

Truggy/Monster Truck:
HellFire RTR
HN X1-CRT RTR
Savage series RTR
LST2 RTR
CEN Nemesis RTR
CEN Gensi ...

都好多種woo....唔識真係好難選擇
我見到有部 LIGHTNING GTX2 有兩個engine 好似好勁咁,
唔知道好唔好呢,同理幾$ ?
iCoke 發表於 2006-5-10 14:38:01 | 只看該作者
其實你呢個價錢水位可以買好多種車了 NOW好多 RTR車都 OVER 28級偈 實力都差唔多 倒不如睇下車架戰鬥力吧~~同埋睇下自己中意大碌車定 TRUGGY 定 BUGGY~~
crunch 發表於 2006-5-10 15:20:56 | 只看該作者
兩個engine

No no no...........tuning and starting of the engines will be a MAJOR PAIN~~~
osb36 發表於 2006-5-10 15:28:54 | 只看該作者
No, piece of cake of TWIN 4.6 HPI
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 15:58:09 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-5-10 02:38 PM 發表
其實你呢個價錢水位可以買好多種車了 NOW好多 RTR車都 OVER 28級偈 實力都差唔多 倒不如睇下車架戰鬥力吧~~同埋睇下自己中意大碌車定 TRUGGY 定 BUGGY~~

個人第一感比較喜歡Monster Truck.

可否提供3~4架比我選擇?
麻煩曬
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 15:59:50 | 只看該作者
原帖由 osb36 於 2006-5-10 03:28 PM 發表
No, piece of cake of TWIN 4.6 HPI

你個頭像好似詹瑞文
iCoke 發表於 2006-5-10 16:04:43 | 只看該作者
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 16:05:45 | 只看該作者
感謝,
定我慢慢睇先
osb36 發表於 2006-5-10 16:45:36 | 只看該作者
oh! thank you! Savage 4.6 ss kit $2800
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 21:17:49 | 只看該作者
係呢,
部野咁大架,
而我又冇私家車,
咁點帶出去放?
iCoke 發表於 2006-5-10 21:49:21 | 只看該作者
我都係咁拎嫁咋 坐MTR 都係一抽2 LUN  不過我就好D TRUGGY黎既 比大腳車身冇咁高 搵個大袋就得 有$既咪買個車袋囉
你住邊嫁????
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 21:55:55 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-5-10 09:49 PM 發表
我都係咁拎嫁咋 坐MTR 都係一抽2 LUN  不過我就好D TRUGGY黎既 比大腳車身冇咁高 搵個大袋就得 有$既咪買個車袋囉
你住邊嫁????

我住上水呀(我見粉嶺有得放車,不過個場好細),
我今日o岩o岩遲左公,
下個月就好得閒可以去玩
iCoke 發表於 2006-5-10 22:00:01 | 只看該作者
我地入場玩既 有時就係石門  不過石門都幾細嫁
星期6我地入場玩呀 一齊玩啦   FSY係天水圍
osb36 發表於 2006-5-10 22:01:03 | 只看該作者
我用cheap cheap 有轆旅行袋, 個fan 剛剛買咗個大size 袋, 媽 偈 1:8 大怪獸連架生箱都放咗落去, 都係兩舊水, 方便搭車 ! 點解我成日推介 4.6 ss 呢, 因為我發現 28 級 HPI 偈 以下 25 & 26 級是很難開 3 速的, 由於副偈轉數不夠, 我亦有 25 及28 級的朋友行 3 速好順, 但他們的平均運行溫度昰 180-280度。所以我的意見是如果貪心要3 速 而在正常操作温度 100-120 是很難開动的, 到時可能再洗錢換 28 級 $700-$1500 ,  不如買 4.6SS 28 級 + $5xx 3速 。令外, ss 有些 parts是 送options
parts, 3.5 LTD 和 X 是沒有的。 希望幫到你

樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 22:23:32 | 只看該作者
原帖由 osb36 於 2006-5-10 10:01 PM 發表
我用cheap cheap 有轆旅行袋, 個fan 剛剛買個大size 袋, 媽 偈 1:8 大怪獸連架生箱都放落去, 都係兩舊水, 方便搭車 ! 點解我成日推介 4.6 ss 呢, 因為我發現 28 級 HPI 偈 以下 25 & 26 級是 ...

謝謝,又識多d
 樓主| 屎太濃 發表於 2006-5-10 22:25:32 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-5-10 10:00 PM 發表
我地入場玩既 有時就係石門  不過石門都幾細嫁
星期6我地入場玩呀 一齊玩啦   FSY係天水圍

好呀,到時一齊玩啦.