RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6040|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自負結果.....慘敗

ecc 發表於 2008-10-2 06:31:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
5-6年前到就好想玩直昇機,但覺得太貴又怕易抄一直都唔敢玩,上兩個星期係旺角足於忍唔住買左個控同模擬器返屋企玩啦,玩得都ok啦 (我講既ok只係,模擬器入面唔會抄,同 set 左有風 可以係面前唔會走得太遠),覺得應該玩真機都冇題啦 (奶野都唔知仲好開心 ) 啦啦林砌好架機等到3-4點am 我似鬼咁去放機啦 (學神傷到人就唔好啦)點知2晚抄左2對機槳,3條中續,3條橫績,3條尾通,1對腳,1組頭(唔記得左乜名,最頂個 part),唉!肉痛之外最大獲係覺得自己好似隻猪咁.....失敗

cayman 發表於 2008-10-2 09:00:42 | 只看該作者
Don't worry, we all learn from mistakes
joecheung 發表於 2008-10-2 20:16:49 | 只看該作者
邊個同你set機架?
有D舖頭set 到部機鬼死禁嶺,
新手抄硬啦,
有人肯免費教你,部機又set 得好,你就快D成功,唔係好容易又放棄。
harrier8989 發表於 2008-10-2 20:48:59 | 只看該作者
其實家吓d simulator 都已經好似真實!如果only for hovering,應該唔會抄得咁甘喎~~~!你隻機係咪自己set?有冇比d師兄check過???
if not! hope i could give you a FREE hand!!!!
 樓主| ecc 發表於 2008-10-3 02:40:48 | 只看該作者
自己 set 架......冇比人睇過呀, 冇朋友識玩直昇機......昇起個陣有少少飄後飄向左,自己又驚心急落返黎就嶺晒野 . 飄後同飄左正常嗎??

想問一問 我用緊既電ok嗎,好似好快冇電咁
 樓主| ecc 發表於 2008-10-3 02:46:28 | 只看該作者
原帖由 harrier8989 於 2008-10-2 20:48 發表
其實家吓d simulator 都已經好似真實!如果only for hovering,應該唔會抄得咁甘喎~~~!你隻機係咪自己set?有冇比d師兄check過???
if not! hope i could give  ...

真係 好感動呀!  harrier 你住係邊呢又話者你去邊到放機 我可以囉去比你睇睇! 我住係錦田我見有師兄係元朗放機下次你地再放我可以去問野嗎??
wallace123 發表於 2008-10-3 18:20:11 | 只看該作者
ecc,

I am a new hand (but having playing the heli for more than two years), I am living in Kam Tin also. You may contact me and I will see whether I can help.

Happy flying

Wallace
阿昀 發表於 2008-10-4 06:08:21 | 只看該作者
飄左正常的~~~~因為係佢既轉向向右轉~~~所以慣性扭力向左~~~升起個時要比返少少右佢就冇野~~~
飄後就可能你既水平盤唔平/當時係吹緊正面風(對頭風)~~~~水平盤可以自己睇下~~~~風就冇得搞~~~
但新手hold機最好正面風(對頭風,即係正面吹黎既風)點解呢~~~因為唔會愈吹愈遠丫
想一想:係後面吹黎既風係唔係會將架機愈吹愈遠呢~~~~!!!!

我講得唔岩請各位師兄糾正~~~~~
阿昀 發表於 2008-10-4 06:16:54 | 只看該作者
我住元朗嫁~~~我放早機多嫁~~~不過跟元朗某間模型鋪去~~~要比入埸費的~~~60蚊玩一日~~~
但係只係星期日先去~~由9點左右玩到一點左右走~~~因為佢地要開鋪~~~(我地都係叫車去,車費平分的)
今個星期日唔落雨應該會去~有興趣可以去玩下~~~~

我電話68713807~~~我叫阿昀<~~~(音讀雲)
 樓主| ecc 發表於 2008-10-4 06:41:36 | 只看該作者
先多謝各位 昨晚去左屯門有幾位師兄幫我睇左架機 ,有好多問題 唉......我一d都唔識 ,佢地仲好好人幫我由頭攪過晒,攪到佢地冇乜點玩過 好唔好意思 ,攪完之後都 hold 到1-3秒 都好滿足 ,自己又驚抄 最唔想就正到人,零晨搵個位練好d先敢同人一齊去放.今日去買個學飛架先 哈哈 多謝大家

啊甘 發表於 2008-10-4 11:26:22 | 只看該作者
新手用個好小小薺佬容而上手D
WOVT 發表於 2008-10-4 12:47:18 | 只看該作者

回復 12# 的帖子

佢用GY401, 不過隻尾servo用esky, 暫時都hold都機同鎖得到條尾

小步 發表於 2008-10-5 05:08:01 | 只看該作者
在sim 咩機都係perfect setting .
你最大問題可能係機未set好.
加上你圖中舊電池大哂肚, 小心爆炸
真係玩機買返個好少少o既差機, 個o的esky 細機好傷電的
tiger1 發表於 2008-10-5 07:34:30 | 只看該作者
Practise, practise, practise. However, I prefer something more economical.
zifu 發表於 2008-10-5 09:04:56 | 只看該作者
原帖由 WOVT 於 2008-10-4 12:47 發表
佢用GY401, 不過隻尾servo用esky, 暫時都hold都機同鎖得到條尾

GY401 可以配 E-SKY SERVO 嗎?
harrier8989 發表於 2008-10-5 11:14:49 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

當然 sure 啦!!!雖然我唔係住你果邊,但你有唔明都可以問吓我(tel:92189373),
heli shift to the left side is normal while hovering due to gyro effect of engine rotation direction. you could use your trim function on your TX to amend that! remember to place your heli ahead the wind direction when lifting up your machine.
重有就係....應該加隻波波練習腳...it's good for beginner!
joecheung 發表於 2008-10-5 18:16:49 | 只看該作者
有師兄肯教你,一定得。
 樓主| ecc 發表於 2008-10-6 00:11:27 | 只看該作者
11.1v 買乜電好呢? 係鴨記 1000 都要$150 ,但2000 好似都係 $167 (唔係記得好清楚) 差機買邊隻好呢?? 唔太貴就最好 哈哈 thx

esky 已經掃左牙.............
joecheung 發表於 2008-10-6 22:07:22 | 只看該作者
差機買鴨記二佰幾蚊可以差6S果D已經好好用,又平。
我用GE電2200mah 20C 平靚正!
harrier8989 發表於 2008-10-6 23:41:53 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

because the battery type is Li-Po & they're in series collection, a balancing charger mush be use!
For me, I used "I-max B5"  for two years for charging my 2100 mah 11.1V Li-Po cells, each time adjust 2.2A when charging each pack!
so far so good!