RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Skyline
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電鍍銀色油

miniz 發表於 2006-1-12 15:59:36 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2006-1-12 14:32 發表

OK, 我試吓,Thanks .....  不過唔知要噴幾多層先至可以做到  "電鍍"  效果 .....

每隔12小時一次, 每次薄薄一層,約三,四層可以做到  "電鍍"  效果。

噴後最好哄乾, 其實你可以買個哄爐哄乾d油about 15 mins乾透效果一流$600左右一部, 環球有得賣. :D:D:D
(P.S 個哄爐是for 模型用,不是哄多士個隻)
天照 發表於 2006-1-12 16:01:02 | 只看該作者
呢種油一噴得厚就幾日都唔乾,好大鑊下.所以忌噴厚!
miniz 發表於 2006-1-12 16:03:03 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-1-12 16:01 發表
呢種油一噴得厚就幾日都唔乾,好大鑊下.所以忌噴厚!

其實所有油都是忌噴厚.
天照 發表於 2006-1-12 16:07:21 | 只看該作者
原帖由 miniz 於 2006-1-12 16:03 發表

其實所有油都是忌噴厚.

第O的油噴得厚小小都仲會乾,佢呢隻電鍍油,一噴厚就唔乾先死嗎!
miniz 發表於 2006-1-12 16:12:26 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-1-12 16:07 發表

第O的油噴得厚小小都仲會乾,佢呢隻電鍍油,一噴厚就唔乾先死嗎!

其它油厚末乾以經流油la,都是死路一絛
 樓主| Skyline 發表於 2006-1-12 16:44:40 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-1-12 14:57 發表

噴完一層,等第二日先噴第二層......咁會好O的....一次過唔好噴太層啦........

Thanks mate, I think I spray too think a layer ..... and I will try to do another layer tonight, hopefully it works well la ....  
 樓主| Skyline 發表於 2006-1-12 16:45:50 | 只看該作者
原帖由 miniz 於 2006-1-12 15:59 發表

每隔12小時一次, 每次薄薄一層,約三,四層可以做到  "電鍍"  效果。

噴後最好哄乾, 其實你可以買個哄爐哄乾d油about 15 mins乾透效果一流$600左右一部, 環球有得賣. :D:D:D
(P.S 個哄爐是 ...

Thanks mate, I got one at home, and is use for grill purpose ....     so I think I should find some hot place to store the plastic after the spray ...  thinking of the gas stove in the kitchen ....  
 樓主| Skyline 發表於 2006-1-12 16:46:30 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-1-12 16:07 發表

Yes, Tamiya even if U spray a bit think, the paint will dry up very fast .....
 樓主| Skyline 發表於 2006-1-12 16:47:04 | 只看該作者
原帖由 miniz 於 2006-1-12 16:03 發表

其實所有油都是忌噴厚.

especially those paints that are not specially designed for spraying RC models ....