RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 呀爆
收起左側

一架油車幾多錢???

sport 發表於 2006-4-27 23:16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:14 發表

舖左路碟果陣我玩直路都可以出界,真係衰到冇人有,見你們高手玩得咁勁好自卑

比你水皮的人大有人在
oasc 發表於 2006-4-27 23:16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 2006-4-27 23:06 發表

新手來說2000d車ok,但玩耐左你既要求會愈來愈高,你自然會愈$$$$

同意!像我一樣又窮又冇技術,咪又係玩嚟啲車!冇所喟啦,最緊要開心....
sport 發表於 2006-4-27 23:18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:16 發表

同意!像我一樣又窮又冇技術,咪又係玩嚟啲車!冇所喟啦,最緊要開心....

無錯,玩車都係為自己開心
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:16 PM 發表

比你水皮的人大有人在

有冇師兄教下我set VoneRR,我架RR後尾條狗骨唔識set到水平咁直,
我平時好錫車,所以都LOAD得幾高,盡量唔想磨底,
不過想過load番低玩親都出磨到火花,點算.
oasc 發表於 2006-4-27 23:21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:12 發表

如果以05t or t+ 用原裝engine 黎講  可以玩到15分鐘ge   除非你真係下下盡油啦..

如果以d 勁車  加勁engine ge 話,   10分鐘都唔得  可能7, 8 分鐘戈時已經冇油死火啦!

就算原裝engine 著在放係地唔行,都著唔到15分鐘wo?如果唔盡油點開孖速呀!不如唔玩...
oasc 發表於 2006-4-27 23:23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:20 發表

有冇師兄教下我set VoneRR,我架RR後尾條狗骨唔識set到水平咁直,

等我錫番先....乖....
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 27/4/2006 11:21 PM 發表

就算原裝engine 著在放係地唔行,都著唔到15分鐘wo?如果唔盡油點開孖速呀!不如唔玩...

係......我正想講就算怠速都去唔到十五分鐘咁耐......
sport 發表於 2006-4-27 23:29:31 | 顯示全部樓層
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:20 發表

其實LOAD得高架車過灣會好易反,load番低玩親都磨到出火花呢個問題...
1.你條尾呔夠唔夠厚?
2.平路車唔多唔小係會底板磨到出火花
 樓主| 呀爆 發表於 2006-4-27 23:32:51 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:09 發表

如果星期六冇落雨的話,可以入將軍澳工業邨睇下.上星期六有十架05t同埸比併.我記得你都係將軍澳喎!

你咁都記得我係將軍澳友..哈哈.真榮幸.......我諗我都會既..想睇好耐..
 樓主| 呀爆 發表於 2006-4-27 23:35:18 | 顯示全部樓層
咁2000蚊既車有無孖速架????
死啦....我真係中毒中得好深tim..
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:35:41 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:29 PM 發表

其實LOAD得高架車過灣會好易反,load番低玩親都磨到出火花呢個問題...
1.你條尾呔夠唔夠厚?
2.平路車唔多唔小係會底板磨到出火花

係呀,有次試車,直路爆緊果陣碌到塊樹葉仔就反鬼左,攪到偈頂花左!!!好傷心.
我尾呔用開Spxxdmxxd 40度呔,有時玩飄移就會轉番d比40度高d既飄移呔.

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永遠都操唔到車...
andrewlio 發表於 2006-4-27 23:35:49 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:21 發表

實際我就冇計過...

但係   我部3r  入2次油佢先入一次油

而我部3r 都玩到幾快下.. 平均我計過我入滿一次油可以玩到6~8分鐘左右!!!

咁我先推算到可以玩到15分鐘左右   如果有錯.. 請見諒
WTO 發表於 2006-4-27 23:39:39 | 顯示全部樓層
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 23:35 發表

FW05T+ la : $1850 有孖速 , 控 , 油壺及火咀電. 只需買油, 12粒AA電即玩.
http://www.kyosho.co.jp/web/prod ... s/fw05t_plus-e.html
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:40:43 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:35 PM 發表

實際我就冇計過...

而我部3r 都玩到幾快下.. 平均我計過我入滿一次油可以玩到6~8分鐘左右!!!

油針設定
燃油 的 "%"
引擎工作溫度/濕度
駕駛者操作方式
引擎汽缸容積等等......
實在太多因素影響.
oasc 發表於 2006-4-27 23:41:13 | 顯示全部樓層
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 23:35 發表

05T同T+都有孖速呀!買咗就解毒.........魔鬼....哈哈.....
sport 發表於 2006-4-27 23:41:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:35 發表

係呀,有次試車,直路爆緊果陣碌到塊樹葉仔就反鬼左,攪到偈頂花左!!!好傷心.
我尾呔用開Spxxdmxxd 40度呔,有時玩飄移就會轉番d比40度高d既飄移呔.

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永 ...

set車你下野係一言難盡,servo是3003?
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:42:41 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:41 PM 發表

set車你下野係一言難盡,servo是3003?

sport兄指轉向嘛? 轉向我用9402.
oasc 發表於 2006-4-27 23:44:56 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:35 發表

實際我就冇計過...

唔緊要!討論下姐!其實玩到6-8分鍾係正常.比賽時都係咁上下.
sport 發表於 2006-4-27 23:45:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:42 發表

sport兄指轉向嘛? 轉向我用9402.

轉向用9402應該夠力用40度呔試下啦
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:47:50 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:45 PM 發表

轉向用9402應該夠力用40度呔試下啦

頭呔用40度嗎?咁後呔駛唔駛買比頭呔(40度)更大的呔?