RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ck5200
打印 上一主題 下一主題
收起左側

部車身點到車呔....

樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:16:48 | 只看該作者

我就係今日買左闊尾呔先會咁牙...我早知4條都係用前面唔係闊尾啦....
ukyo 發表於 2008-4-17 04:01:37 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-16 20:28 發表
toe in 小番0的.
你用正常30mm 呔 唔應該點到車身(kyosho 唔會咁都冇計算到), 當然你想keep番個toe in 就如師兄講 "飛呔"...

pskyng師兄講得o岩,因kyosho原裝跟膠呔,一用綿呔就係咁,我set toe in 跑場,果個位要磨一磨個角,同飛呔
ukyo 發表於 2008-4-17 04:03:41 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 02:16 發表

我就係今日買左闊尾呔先會咁牙...我早知4條都係用前面唔係闊尾啦....

吾得架..一定要offset 尾闊先咬地果幾mm好重要,我朋友試過,係咁甩尾
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 17:45:58 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 04:03 發表

吾得架..一定要offset 尾闊先咬地果幾mm好重要,我朋友試過,係咁甩尾

噢...唔係掛...咁我依加點正好呢?
pskyng 發表於 2008-4-17 19:29:02 | 只看該作者
我見張相都只係點到小小.. 我諗你跑街三四個圈都應該點唔到..
若果係必然出現問題. 我反而會張那個角位DIY 改入小小(挫平0的),反正依個位又唔係食力位.   個人唔會去買架機"磨呔", 唔值得.
ukyo 發表於 2008-4-17 19:47:43 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-17 19:29 發表
我見張相都只係點到小小.. 我諗你跑街三四個圈都應該點唔到..
若果係必然出現問題. 我反而會張那個角位DIY 改入小小(挫平0的),反正依個位又唔係食力位.   個人唔會去買架機"磨呔", 唔值得.

...吾使..我開頭以為個角可自己磨呔..點知係車架個角被磨走先... ..之後吾使理,攪掂..
pskyng 發表於 2008-4-17 19:51:54 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 19:47 發表

...吾使..我開頭以為個角可自己磨呔..點知係車架個角被磨走先... ..之後吾使理,攪掂..

haha.. 你早0的講比呀"樓主"知. 佢就唔使咁擔心la.
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 19:56:02 | 只看該作者
但比佢照行會有聲出同埋會慢左囉...
ukyo 發表於 2008-4-17 20:45:13 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 19:56 發表
但比佢照行會有聲出同埋會慢左囉...

我果時同朋友都係咁...跟原本setting把波子頭裝開一點,每缸油就左右換呔,不過換呔呢個都係我同朋友平時的習慣 ..
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 20:57:52 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 20:45 發表

我果時同朋友都係咁...跟原本setting把波子頭裝開一點,每缸油就左右換呔,不過換呔呢個都係我同朋友平時的習慣 ..

哦...師兄你平時去開邊到玩車多架?
littlekid626 發表於 2008-4-17 21:34:37 | 只看該作者
這是因為這組海綿胎的關係,這個wheel的offest太小,所以裝上去輪胎很容易磨到車身,小弟我之前也用過這組胎,但是後來就是因為這個原因換掉
MrSH 發表於 2008-4-17 21:42:45 | 只看該作者
有無買錯offset 呔啊?
(&睇相唔似30mm呔咁嘅)
笨仔 發表於 2008-4-17 22:08:39 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-16 19:56 發表
請問各位師兄....有咁個問題點正好牙.....

唔該教下小弟.....

其實係唔係因為換咗3r下尾臂,所以hi到接收盒,不如問吓有冇師兄試過換番05下尾臂會唔會hi,或者將06下尾臂
條pin裹面粒"膠的"放前試試,不過down stop就可能冇用.
mouse 發表於 2008-4-17 22:40:17 | 只看該作者
原裝FW05S是用膠軑, 要換以下零件才能用海綿軑。

VZ081 Wheel Shaft (Wide Tryes) 約五十蚊。 廣華街有售。
chacha 發表於 2008-4-17 22:43:49 | 只看該作者
樓主,幅圖尾比頭尾好似有舊膠薜住,換 D 厚薄唔同 ga 膠圈,試下張尾比後移一 D 就會解決問題
IBM 發表於 2008-4-17 23:27:45 | 只看該作者
原帖由 mouse 於 2008-4-17 22:40 發表
原裝FW05S是用膠軑, 要換以下零件才能用海綿軑。

VZ081 Wheel Shaft (Wide Tryes) 約五十蚊。 廣華街有售。

答案正確, Kyosho 有些 RTR 是跟膠呔的, 如換海綿闊呔, 便要換尾狗骨.

這支尾狗骨伸出 hub 外長一點, 附送一個介指比你套上後才裝六角.

唔好走去磨條呔, 亦唔係 toe in 問題
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-18 02:39:09 | 只看該作者
我尋日囉我部tb-02有隻介子放左落去....都可以行到....但四條呔都係偏返一邊..行唔到直線...我尋日教左一教唔比佢TOE IN咁多...依加變左TOE OUT好似多過頭咁..TOE OUT唔夠多又係HI....
mfans 發表於 2008-4-18 02:46:34 | 只看該作者
其實好鬼簡單,用挫挫簿D個膠盒又或者將粒波子較出D味得羅

ukyo 發表於 2008-4-18 03:25:11 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-17 22:08 發表

其實係唔係因為換咗3r下尾臂,所以hi到接收盒,不如問吓有冇師兄試過換番05下尾臂會唔會hi,或者將06下尾臂
條pin裹面粒"膠的"放前試試,不過down stop就可能冇用.

我試過..吾得..用吾到down shop同埋我用緊05 a比,因買錯左 ..06係用3r果套
ukyo 發表於 2008-4-18 03:27:06 | 只看該作者
原帖由 mfans 於 2008-4-18 02:46 發表
其實好鬼簡單,用挫挫簿D個膠盒又或者將粒波子較出D味得羅

yes..因差幾mm..個膠盒吾會穿..