RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: oph
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Motor & ESC for DB01

minimini 發表於 2008-4-11 11:01:52 | 只看該作者
man2008 發表於 2008-4-11 11:17:09 | 只看該作者
原帖由 quakequake 於 2008-4-11 00:51 發表

係啦,我都頭痛緊唔知應該用5.5R, 6.5R or 7.5R 啦!

I suggest use 7.5R and 20/91 ratio at TKO running.
I think it can give me funny and easy handling.
quakequake 發表於 2008-4-11 11:44:19 | 只看該作者
Aiya, 我真係想死啦,6.5R又無貨,5.5R 又好似得7.5R又好似得,都唔知點好!
man2008 發表於 2008-4-11 12:40:31 | 只看該作者
小弟部501X用7turn有刷摩打(大約等於3.5R-4.5R無刷), 快到成支火箭咁!!! 上次響TKO玩三板電之後, 珠叉杯同尾皮帶立即報消 , 改返用有刷11T...
有刷5.5R大約等於無刷9-10turn, 用響DB01樹會否唔襟玩? 因DB01全車係膠造.
man2008 發表於 2008-4-11 12:43:29 | 只看該作者
Amendment:
無刷5.5R大約等於有刷9-10turn
quakequake 發表於 2008-4-11 12:55:45 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-11 12:40 發表
小弟部501X用7turn有刷摩打(大約等於3.5R-4.5R無刷), 快到成支火箭咁!!! 上次響TKO玩三板電之後, 珠叉杯同尾皮帶立即報消 , 改返用有刷11T...
有刷5.5R大約等於無刷9-10turn, 用響DB01樹會否唔襟玩? 因DB01全車係 ...

噤睇o黎我部 DB01 真係要等6.5R 好D喎!
man2008 發表於 2008-4-11 12:55:53 | 只看該作者
其實我會考慮埋電池保養同耐用性, 如果想快到火箭咁不如t玩touring car , EP buggy car 構造係for跳台同上山下石, 玩越野美感, 跟track跑何需5.5R?! 尤其TKO呢D石仔, 好傷車的.
純綷個人觀感.
quakequake 發表於 2008-4-11 13:11:48 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-11 12:55 發表
其實我會考慮埋電池保養同耐用性, 如果想快到火箭咁不如t玩touring car , EP buggy car 構造係for跳台同上山下石, 玩越野美感, 跟track跑何需5.5R?! 尤其TKO呢D石仔, 好傷車的.
純綷個人觀感.

多謝指教,高人高見,值得參考!
等我今日去 KWS 睇下 7.5R 先,哈哈!
man2008 發表於 2008-4-11 13:16:12 | 只看該作者
原帖由 quakequake 於 2008-4-11 13:11 發表

多謝指教,高人高見,值得參考!
等我今日去 KWS 睇下 7.5R 先,哈哈!

我是初哥