RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 笨仔
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FW06,好玩嗎?

樓主| 笨仔 發表於 2008-4-7 22:41:39 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-7 21:59 發表
我係新手玩同朋友一齊買06..大家都覺好合新手,成套平又冇野整,run好即玩,用20%油,107度玩都夠,因入場有師傅教我同幫我set過,話尾波箱換返3萬油就好好走,原裝係5千..同埋有要求就換好d sevro就ok..原裝呔就真吾掂..係 ...

你就好喇!有師父幫你,我連偈都未識較,真係一頭煙.
個朋友畀頂高帽我帶啫,我連佢格06仔都玩唔掂,又點會跑得好丫!
grass2 發表於 2008-4-7 22:46:57 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-7 22:41 發表

你就好喇!有師父幫你,我連偈都未識較,真係一頭煙.
個朋友畀頂高帽我帶,我連佢格06仔都玩唔掂,又點會跑得好丫!

笨師公...唔通你架nt1快過頭..想玩06黎就下我 ?
 樓主| 笨仔 發表於 2008-4-7 22:47:50 | 只看該作者
原帖由 水野太知 於 2008-4-7 22:34 發表
笨師傅,你玩開果d速度呢d點會岩你玩ga,忘記它吧

旦旦兄,我就係唔夠你快(啲速度快到呀,緊係你副"老化螺絲"作怪) 我唔會忘記嘅...

水野太知 發表於 2008-4-7 22:54:02 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-7 22:47 發表

旦旦兄,我就係唔夠你快(啲速度快到呀,緊係你副"老化螺絲"作怪) 我唔會忘記嘅...

講笑咩....我果副係"老爺螺絲"咋~~~~~
 樓主| 笨仔 發表於 2008-4-7 22:57:09 | 只看該作者
原帖由 grass2 於 2008-4-7 22:46 發表

笨師公...唔通你架nt1快過頭..想玩06黎就下我 ?

都唔夠你快,踩到連偈都冧埋,勁呀!
拿拿拿,換咗"老化螺絲",唔好射我個"籮油".

ukyo 發表於 2008-4-7 23:37:07 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-7 22:31 發表

真係咁堅!!
師兄:入場玩會唔會比較輸蝕,夠跑咩!!係呢,想請問你格06改咗啲嘜先落場玩呀?thx

師傅..我D新手平日先入場都係成班朋友入,冇咩人,得一兩個師傅係到一齊玩,佢地好好人又冇架子,幫我地SET好先叫同佢追到下,除架NT1,我D朋友都係06,另個師兄特登拎架05跑用回原裝計同我地玩,大家差不多,吾會輸蝕..係都係輸..手指
grass2 發表於 2008-4-7 23:41:03 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-7 22:57 發表

都唔夠你快,踏到連偈都埋,勁呀!拿拿拿,換"老化螺絲",唔好射我個"籮油".

哈哈~我真係好快架..不過係好快咁偈..仲要一.2副

樓主| 笨仔 發表於 2008-4-8 10:17:01 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-7 23:37 發表

師傅..我D新手平日先入場都係成班朋友入,冇咩人,得一兩個師傅係到一齊玩,佢地好好人又冇架子,幫我地SET好先叫同佢追到下,除架NT1,我D朋友都係06,另個師兄特登拎架05跑用回原裝計同我地玩,大家差不多,吾會輸蝕..係 ...

你都叫做有師父幫手set車較吓偈,我就慘囉,冇人敢埋嚟幫我(可能我手車太屎,牛皮燈籠).
我都有玩NT1,不過成日都輸畀啲高手,點樣追都過唔倒佢頭.
咁你哋係咪鬥全原裝,都已經夠走喇!
quakequake 發表於 2008-4-8 11:16:09 | 只看該作者
請問師兄,你地係邊到玩呀?我係新手,都想搵人幫我較下架車呀!
 樓主| 笨仔 發表於 2008-4-8 12:01:32 | 只看該作者
原帖由 quakequake 於 2008-4-8 11:16 發表
請問師兄,你地係邊到玩呀?我係新手,都想搵人幫我較下架車呀!

你玩XRay NT1,我唔"塞"過喎!想搵人玩,啱喇入嚟-->橫州夜遊會<日誌>.....
http://www.youtube.com/watch?v=FktmVuK53QM
quakequake 發表於 2008-4-8 12:07:43 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-8 12:01 發表

你玩XRay NT1,我唔"塞"過喎!想搵人玩,啱喇入嚟-->橫州夜遊會.....
http://www.youtube.com/watch?v=FktmVuK53QM

請問師兄橫州點去呀?遠唔遠呀?因為我往係港島區呀!
ukyo 發表於 2008-4-8 17:17:19 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-8 10:17 發表

你都叫做有師父幫手set車較吓偈,我就慘囉,冇人敢埋嚟幫我(可能我手車太屎,牛皮燈籠).
我都有玩NT1,不過成日都輸畀啲高手,點樣追都過唔倒佢頭.
咁你哋係咪鬥全原裝,都已經夠走喇!

對我呢d新手..係夠晒走..快過23t馬達..係pyc..吊半油入彎,full油出彎入直路上孖速,睇著1秒到到直路尾收油入大彎,到但一定冇nt1咁快..同nti對比係慢鏡咁...睇下video ..我同朋友就係比佢毒到第日即去買...

http://www.youtube.com/watch?v=05uVwMNDnkQ
 樓主| 笨仔 發表於 2008-4-8 19:14:00 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-8 17:17 發表

對我呢d新手..係夠晒走..快過23t馬達..係pyc..吊半油入彎,full油出彎入直路上孖速,睇著1秒到到直路尾收油入大彎,到但一定冇nt1咁快..同nti對比係慢鏡咁...睇下video ..我同朋友就係比佢毒到第日即去買...

...

唔該你先,畀條片我睇!你格車啲S彎有冇佢咁快,佢好似跑緊膠呔喎,好難想像06可以跑得咁快.(一定唔知做咗啲咩手腳,唔通播快鏡)

ukyo 發表於 2008-4-8 20:51:08 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-8 19:14 發表

唔該你先,畀條片我睇!你格車啲S彎有冇佢咁快,佢好似跑緊膠呔喎,好難想像06可以跑得咁快.(一定唔知做咗啲咩手腳,唔通播快鏡)

..係pyc..係台上面睇d車慢d..係下面睇d車就好快..個video全部zoom in.. ..但架車d聲好似真車..吾係nt1咁尖
ukyo 發表於 2008-4-9 02:40:25 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-8 22:02 發表

家吓興"高清"丫嗎!

笨仔師傅..我同朋友都估緊video果條呔一定吾係跟車果套,跟車果套開完呔甩到行吾到,飄移呔.. ..講緊run完計,冷磨完係熱磨果時都有打八字,run左成晚,run天光,第日跑幾個lap開了呔,條呔暖暖地都吾咬地... ..
水野太知 發表於 2008-4-9 08:43:22 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-9 02:40 發表

笨仔師傅..我同朋友都估緊video果條呔一定吾係跟車果套,跟車果套開完呔甩到行吾到,飄移呔.. ..講緊run完計,冷磨完係熱磨果時都有打八字,run左成晚,run天光,第日跑幾個lap開了呔,條呔暖暖地都吾咬地... ..

我都覺得呔都係一個問題,但係我想問SETTING大唔大影響呢?!
 樓主| 笨仔 發表於 2008-4-9 09:59:49 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-9 02:40 發表

講真"京商"拍得條片畀我哋睇,當然唔會咁'媽夫',唔係點給吸引我哋買佢啲嘢!!
ukyo 發表於 2008-4-10 02:23:19 | 只看該作者
原帖由 水野太知 於 2008-4-9 08:43 發表

我都覺得呔都係一個問題,但係我想問SETTING大唔大影響呢?!

setting好大影響,因只係今天,之前有個師傅幫我set車,set完超好跑,好控,我係咁偷師.. ..但我冇記性,頭尾down stop記錯倒轉左,架車吾再好似上了路軌咁痴實個地行,好飄,之後有另個師傅來到場睇到我架車,叫我升返高d,但之後就係咁cup四, 因之莉個師傅係叫我low低..點解呢個師傅叫我升高..後尾我再請教返之前位師傅,原來我咁飄係前後down stop掉轉左.. ..之後架車再次上了路軌咁跑..我記得佢果次幫我set頭尾幾多toe-in,cambar負幾多..係攪錯down stop就影響晒成架車的表現

樓主| 笨仔 發表於 2008-4-10 19:39:05 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-10 02:23 發表

setting好大影響,因只係今天,之前有個師傅幫我set車,set完超好跑,好控,我係咁偷師.. ..但我冇記性,頭畹down stop記錯倒轉左,架車吾再好似上了路軌咁痴實個地行,好飄,之後有另個師傅來到場睇到我架車,叫我升返高 ...

唔得哪!得閒要落去揾呢位師父幫手攪吓部火車先.
ukyo 發表於 2008-4-11 14:01:49 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-10 19:39 發表

唔得哪!得閒要落去揾呢位師父幫手攪吓部火車先.

;P ;P ;P ;P