RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: kk8833
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩油車同電車的比較

lcn 發表於 2008-4-7 16:55:51 | 只看該作者

師兄,請問點改條死氣喉係車尾,多多指教.
 樓主| kk8833 發表於 2008-4-7 18:28:52 | 只看該作者
DieselEngine兄可否分享一下点整,我都想整,側排實在太污糟,次次個殼都沫餐死,請多多錫教。
DieselEngine 發表於 2008-4-21 01:45:56 | 只看該作者
原帖由 lcn 於 2008-4-7 04:55 PM 發表

師兄,請問點改條死氣喉係車尾,多多指教.

比賽就唔好咁改, 因為會整重部車, 仲可能影響引擎功率.
原帖由 kk8833 於 2008-4-7 06:28 PM 發表
DieselEngine兄可否分享一下点整,我都想整,側排實在太污糟,次次個殼都沫餐死,請多多錫教。

唔好話賜教, 大家交流下姐, 其實唔係咩大改, 只係將條膠喉, 延長至車尾, 再係膠喉末端加金屬喉, 就可以喇.
至於條膠喉仔, 係雙星TG-10 Mk.1用果條, 我記得係響偉高買, 廿蚊有找.
ukyo 發表於 2008-4-21 02:12:03 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-4-21 01:45 發表

唔好話賜教, 大家交流下姐, 其實唔係咩大改, 只係將條膠喉, 延長至車尾, 再係膠喉末端加金屬喉, 就可以喇.
至於條膠喉仔, 係雙星TG-10 Mk.1用果條, 我記 ...

請教師兄..咁改架車應該會加大了扭力,高速吾夠,曲,批溫度會高左...請問是嗎?
siriochow 發表於 2008-4-21 02:31:57 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-6 21:05 發表
個人覺得
電車要顧及的地方比較多. 當大家都要set 車, 大家都要攪個動力系統(engine/無刷system).大家都鬥操控技術時,,油車師兄就入油ok(都係個幾隻). 而電車師兄就要用好大部份0既時間同技術在"電池"的身上.  電池 ...

用咩高級音響過D電線仲好低電阻,可能遲下出埋金做既rc電線K金電線or999
lcn 發表於 2008-4-21 11:41:27 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-4-21 01:45 發表

至於條膠喉仔, 係雙星TG-10 Mk.1用果條, 我記 ...

師兄,點解要係膠喉末端加金屬喉?
~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-4-22 23:05:00 | 只看該作者

C兄不如開個post教我地啦
DieselEngine 發表於 2008-4-25 20:36:33 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-21 02:12 AM 發表

請教師兄..咁改架車應該會加大了扭力,高速吾夠,曲,批溫度會高左...請問是嗎?

我好少踩到部車達到極速, 高速對我唔緊要,
而扭力有冇大左我唔清楚, 我tune機比較rich oil.
溫度: 普通玩80, 谷車約100.
lung_zmc 發表於 2008-4-29 16:30:57 | 只看該作者
電車係唔係根本無得追油車??
siriochow 發表於 2008-4-29 16:41:35 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2008-4-6 16:23 發表
世上边有甘完美既事嘎,鱼与熊掌

EP:干净,安静,线性好,场地易稳,但电池好快玩完,要玩电车准备多几组电池同2-3&#20010 ...

可以去相機店到買一支用咩清理鏡頭用既高壓氣,(不會易燃的)但一支大都近100蚊。