RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: edmondhk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車可唔可以連續玩

stanley_wwy 發表於 2008-3-31 09:33:43 | 只看該作者

斷雞脾個crankcase 都應該發到花晒唔用得架啦喎.....你副咩engine? 換c筒都唔平....買過副好過.....

斷兩次 <---- 我諗你溫機方法有問題, 睇下有關o既post , 或者搵個師兄幫手啦.

三年都唔駛換野果d講法, 我本人就唔agree啦, 自已衡量下啦

...3-4lit 換一次雞脾聽得多, 3 年唔駛換野就第一次聽.

beaim 發表於 2008-3-31 09:59:43 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-3-30 01:47 發表

所以話, d人係咪多餘, 好地地攪副引擎......

我有一副引擎, 三年幾以來都冇曾換過野, 消毒火酒/柴油/WD-40乜都倒過入去玩, 到而家仲行得走得.
有時唔得閒玩, 都會係屋企撻著佢, 一缸油夠擺係道著個零鐘.

d引 ...

mud 柴油 can use to play meh?
leeho888 發表於 2008-3-31 10:11:37 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-3-31 09:33 發表

斷雞脾個crankcase 都應該發到花晒唔用得架啦喎.....你副咩engine? 換c筒都唔平....買過副好過.....

斷兩次  

...3-4lit 要換一次雞脾??
stanley_wwy 發表於 2008-3-31 10:23:39 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-3-31 10:11 發表

...3-4lit 要換一次雞脾??

正常遊車河唔駛o既....

鬥車果d一缸接一缸去, 一玩半粒鐘九個字...損耗好快, 要換密d.

之前都有個post 講開呢樣野...正常五六lit換倒囉....玩到咁上下自己拆機check吓
leeho888 發表於 2008-3-31 10:29:54 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-3-31 10:23 發表

正常遊車河唔駛o既....

鬥車果d一缸接一缸去, 一玩半粒鐘九個字...損耗好快, 要換密d.

之前都有個post 講開呢樣野...正常五六lit換倒囉....玩到咁上下自己拆機check吓

請問點check?
thx
DieselEngine 發表於 2008-3-31 20:19:23 | 只看該作者
原帖由 hcl 於 2008-3-31 12:04 AM 發表
三年幾以來都冇曾換過野, what engine , If so all the engine factory ,must close soon,
or you run one time per year

OS 12-TR, 講真好似我咁玩法d廠真係執晒笠九世.  
我未算誇, 我聽過d船友話用左七年仲係咁行, 又唔係話入咩靚油.

玩到咁上下check機就一定要, 但係唔係至於要換野, 就睇下有冇損壞.
巴士公司d巴士, 每日風雨不改, 載住百幾人兜咁多轉, 咪又係定期check下, 換少少野, 一副引擎咁就根住部巴士行十幾年,
有幾可話玩幾年, 殘左喇, 就換偈? 話知佢幾殘都照踩......我窮

主要因素都係鬥車=燒銀紙, 遊車河=有排磨.

stanley_wwy 發表於 2008-4-1 00:22:55 | 只看該作者

回復 26# 的帖子

巴士行二衝程, 幾萬轉?

個人意見, 以performance計, rc engine 直頭恐怖, 細細隻engine行三四萬轉,一點幾個hps, 真車不可相提并論, 損耗都唔可以直接比較.

可能玩rc 巴士就會咁襟玩 

shouldbe 發表於 2008-4-1 00:28:57 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-3-31 09:33 發表

斷兩次  

多謝師分享
我副原裝V ONE S3 ,好似係GXR15
可能真係要換過第副機啦
stanley_wwy 發表於 2008-4-1 00:33:41 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-4-1 00:28 發表

多謝師分享
我副原裝V ONE S3 ,好似係GXR15
可能真係要換過第副機啦

拎去hobby shop 問問, 睇下有冇得救.

好似有d 拆機都係賣五六百倒, 問問啦.

呢d原裝engine轉數冇咁高..d 雞脾bearing就應該襟玩d. 

stanley_wwy 發表於 2008-4-1 00:39:42 | 只看該作者

回復 29# 的帖子

啱啱見倒有師兄放部 12cvrx.......睇睇啦, 啱用的, 加個mount 就okay .

唔係賣告白
lo507748 發表於 2008-4-1 02:06:59 | 只看該作者

回復 30# 的帖子

本人捷足先登...

無惡意
stanley_wwy 發表於 2008-4-1 13:48:10 | 只看該作者

回復 31# 的帖子

哈哈.....咁搶手.