RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 倒錢落海
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手 df03 歷程

Rcrounder 發表於 2008-3-29 16:12:00 | 只看該作者
For 粗玩, DF02 is actually a good choice - metal gear differential. Also, nothing can be adjusted which makes it more durable.
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-29 18:45:48 | 只看該作者

因為皮帶入沙?
原帖由 Rcrounder 於 2008-3-29 16:12 發表
For 粗玩, DF02 is actually a good choice - metal gear differential. Also, nothing can be adjusted which makes it more durable.

牙差幾好丫. 但 df02 電池側埋一邊我又唔係太喜歡^^"
agentjerry 發表於 2008-3-29 18:59:47 | 只看該作者

回復 61# 的帖子

what is the different between DF02 and DF03?
and any parts available for DF02 in KWS?
tks
Rcrounder 發表於 2008-3-30 23:57:12 | 只看該作者
原帖由 agentjerry 於 2008-3-29 18:59 發表
what is the different between DF02 and DF03?
and any parts available for DF02 in KWS?
tks

Gear diff. vs ball diff. Also, steering, battery position, motor position, etc. are all different. Parts are still available in KWS.
man2008 發表於 2008-3-31 13:25:31 | 只看該作者
原帖由 sin_324 於 2008-3-29 14:06 發表

用501x玩沙灘,我保證你玩到發脾氣

係呀, 塊炭纖底板係用開窿設計, 試過響玩沙灘玩過部501X一次, 入晒沙!!! 返到屋企之後要全部車由頭到尾拆晒, 續件parts清潔, [email=XYZ@#%^&^$]XYZ@#%^&^$[/email]!

田宮設計501X出來, 用意係for 世界杯賽用, 呢部車跟本唔適合粗玩, 又試過有一次響TKO玩, 石仔又多, 玩完之後..........XYZ@#^^!!

所以我買左部"低B壹"粗玩.
501入玩把啦!!!
iouand 發表於 2008-3-31 19:36:15 | 只看該作者
請問db01粗玩就可以??何解??
是否車平唔肉痛??
sin_324 發表於 2008-3-31 20:03:51 | 只看該作者
原帖由 iouand 於 2008-3-31 19:36 發表
是否車平唔肉痛??

df02,3 粗玩入門車,
db01 粗玩高級車
501x world class比賽頂級車

由設計到價錢都分得好清楚
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-31 23:34:47 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-3-31 13:25 發表

係呀, 塊炭纖底板係用開窿設計, 試過響玩沙灘玩過部501X一次, 入晒沙!!! 返到屋企之後要全部車由頭到尾拆晒, 續件parts清潔, XYZ@#%^&^$!

田宮設計501X出來, 用意係for 世界杯賽用, 呢部車跟本唔適合粗玩,  ...

咁又係. 如果整多過玩, 就冇乜樂趣了.
原帖由 iouand 於 2008-3-31 19:36 發表
是否車平唔肉痛??

我諗係 db01 / df03 之類唔易爛唔易壞所以適合粗玩吧.
原帖由 sin_324 於 2008-3-31 20:03 發表

df02,3 粗玩入門車,
db01 粗玩高級車
501x world class比賽頂級車

由設計到價錢都分得好清楚

星期日試左 tko 個場. 沙地同沙灘果然係好大分別. 沙地控制難好多. 部車跑得快好多. 沙灘因為的沙浮會食住你部車所以其實就算長時間 full throttle 都唔會失控. 再加上係有 track 與冇 track 既分別. 冇 track 純粹暴走, 見有位就行, 易好多, 亦可以 full throttle 由頭跑到尾折磨部車 / 試部車的機件既耐力..^^"
iouand 發表於 2008-3-31 23:47:01 | 只看該作者
頂級車就唔可以粗玩??
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-4-1 00:18:58 | 只看該作者
原帖由 iouand 於 2008-3-31 23:47 發表
頂級車就唔可以粗玩??

我覺得都可以^^ 俾我玩 501 我諗我都係求其拎佢去跑沙灘然後搞到佢好似一隻泥鴨仔咁返黎又唔清潔由得佢擺埋一二邊然後下次要玩時先拎出來叉電然後就咁拎出去玩
sin_324 發表於 2008-4-1 01:31:25 | 只看該作者
原帖由 iouand 於 2008-3-31 23:47 發表
頂級車就唔可以粗玩??

如果你喜歡整多過玩,連正常普通玩一次都要搞一大輪的話,
當然可以粗玩

你見有師兄買完501x都買番轉頭用db01粗玩,
你應該知道"完全"for專業級track racing車,
同真正for粗玩車設計同方便性並唔可以相比,
除非你真係每一次都入場,但講真,香港又有幾多個場地丫....
man2008 發表於 2008-4-1 10:23:02 | 只看該作者
是否車平唔肉痛??

都會肉痛, 但DB01個底盤用膠造, 更換底盤比501X便宜, 加上係兜型密封設計, 相比之下跑TKO呢D石仔肯定無咁肉赤囉.
man2008 發表於 2008-4-1 10:51:45 | 只看該作者
>你見有師兄買完501x都買番轉頭用db01粗玩,
>你應該知道"完全"for專業級track racing車,
>同真正for粗玩車設計同方便性並唔可以相比,再

中晒! 用501跑完TKO之後大家就會明, 整x到我成塊西咁, 部車太精緻喇, 一來辛苦, 二來肉赤到無論, 石仔場好蝦人玩的, 有一次響TKO玩501用7turn摩打(有刷motor modify芯+啤令), 17t細齒, 部車絕對頂得順有餘, 但因為石仔多, 喪踩踏石成部車彈高幾呎, 石邊頭落地再被個friend部501極速老迎, 硬撞硬食到應, 我都501炭底版即時爆裂!!!  XYZ&^%$8#@!!!  買返塊全新再執四舊水, 大修左幾日痛苦到我丫!!!  

>除非你真係每一次都入場,但講真,香港又有幾多個場地丫....

又中! 我住東九龍, 山長水遠去元朗入玩, 唔係錢既問題, 而係太遠喇.
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-4-1 16:00:31 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-1 10:23 發表

都會肉痛, 但DB01個底盤用膠造, 更換底盤比501X便宜, 加上係兜型密封設計, 相比之下跑TKO呢D石仔肯定無咁肉赤囉.

我見的師兄的車底個個都花到無倫... 我自己果部係咁咦跑幾野已經開晒光... 反而跑沙灘跑咁多次部車一的都冇花...
原帖由 man2008 於 2008-4-1 10:51 發表
>你見有師兄買完501x都買番轉頭用db01粗玩,
>你應該知道"完全"for專業級track racing車,
>同真正for粗玩車設計同方便性並唔可以相比,再

中晒! 用501跑完TKO之後大家就會明, 整x到我成塊西咁, 部車太精緻喇 ...

上次去 tko 我其實冇乜點玩因為套控有事. 之後買左支 2pl fm 同埋順手落埋隻 9451 又順手換埋套金屬油壓. 跟說明書砌, 升起車身時尾轆刮彈弓, 放返低佢就冇事. 諗緊好冇拆返佢出來加 o ring 但咁即係將兩條尾油壓重新砌一次諗起都覺得煩...=.=

登錄/註冊後可看大圖
man2008 發表於 2008-4-1 16:23:55 | 只看該作者
>>>我見的師兄的車底個個都花到無倫... 我自己果部係咁咦跑幾野已經開晒光... 反而跑沙灘跑咁多次部車一的都冇花...

買塊"亞蘇士"車底保護膠貼試下.
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-4-1 16:37:06 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-1 16:23 發表
>>>我見的師兄的車底個個都花到無倫... 我自己果部係咁咦跑幾野已經開晒光... 反而跑沙灘跑咁多次部車一的都冇花...

買塊"亞蘇士"車底保護膠貼試下.

買左塊 3racing 出俾 kyosho lazer 既底兜. 自己裁走的多餘部份. 都 ok 架.

下面果件:

登錄/註冊後可看大圖

肉肉酸酸地黐上去用得就算:

登錄/註冊後可看大圖

但換電就好唔方便了. 只可以一排電玩完再叉玩完再叉. 其實個底花都唔係太大問題. 問題係隻電變有風扇. 試過就咁拎去跑沙灘隻電變風扇俾沙 kick 住轉唔郁. 個底兜主要係幫隻電變風扇擋沙.

樓主| 倒錢落海 發表於 2008-4-1 21:32:07 | 只看該作者
睇黎又要買野...=.= 空轉試車 (試套新控, 同埋試 lipo cutoff, 用排得返一半電左右既 nimh 電試, 睇佢會唔會到咁上下自動 cut), 調校轉向時發覺前面好震. 直行無問題但盡彎就會震. 聽聲的震動係來自狗骨與狗骨杯果個位. 睇黎要換埋前萬向. 後面已經換左因為狗骨杯磨到蝕晒.

登錄/註冊後可看大圖

另外係提提大家無刷空轉唔可以太快 (說明書有寫, 空轉太快有可能爆芯). 空轉試車唔好盡雞. 我用支原子筆頂住少少等佢慢慢行 only.

又另外係尾呔刮尾油壓彈弓問題我將尾轆 camber 校得冇咁負, 等佢唔好刮, 就算數了. 費事重組油壓. 好煩.
man2008 發表於 2008-4-2 00:11:18 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-4-1 16:37 發表

買左塊 3racing 出俾 kyosho lazer 既底兜. 自己裁走的多餘部份. 都 ok 架.

下面果件:

登錄/註冊後可看大圖

肉肉酸酸地黐上去用得就算:
http://i1 ...

請問3Racing底兜響邊樹買???
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-4-2 00:23:19 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-2 00:11 發表

請問3Racing底兜響邊樹買???

鴻星, $40, for kyosho lazer.
man2008 發表於 2008-4-2 00:25:14 | 只看該作者
Noted with many thanks^^