RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2543|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TEX 450 HUGHES 500 條尾 set 好啦

f6f 發表於 2008-3-16 20:48:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前勁亨尾, set返細D個 gyro sensitive , 現在好好多

http://uk.youtube.com/watch?v=fRerSCapuOY
zifu 發表於 2008-3-17 01:20:05 | 只看該作者
如果原裝電變要加尾減壓BEC
 樓主| f6f 發表於 2008-3-17 08:33:33 | 只看該作者
zifu 發表於 2008-3-17 12:08:32 | 只看該作者
用乜電變
 樓主| f6f 發表於 2008-3-17 12:15:20 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2008-3-17 12:08 發表
用乜電變

原裝BL35X 35安培無刷定速調速器
leotsun 發表於 2008-3-17 12:15:24 | 只看該作者
set 高少少delay.......

delay 同 sensitive 出黎既效果有d唔同

樓主| f6f 發表於 2008-3-17 12:27:46 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2008-3-17 12:15 發表
set 高少少delay.......

delay 同 sensitive 出黎既效果有d唔同

多謝你指教先,

現在401 delay 是set 0%

如果401較有delay會否影响佢反應慢了捉不住條尾?

望指教.....
leotsun 發表於 2008-3-17 12:36:43 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-3-17 12:27 發表

多謝你指教先,

現在401 delay 是set 0%

如果401較有delay會否影响佢反應慢了捉不住條尾?

望指教.....

set delay 係因為你個servo唔夠個401快..............
sensitive 係個401對機身作出ge反應..............

delay 個個servo都唔同, 要set到配合個servo, 所以好難set (9257 set 0 就ok, 所以方便好多 )  
sensitive 其實好求其都set到(當然都有影響亨尾), 但delay就要set得好準先ok

同埋UBEC都係要落

ps: 我自己都係用緊81hb, 唔係用9257
    都cup到機ga, 但暴力d就有少少走尾

leotsun 發表於 2008-3-17 12:45:52 | 只看該作者
你應該set sensitive 先, 如果set到好低(低過一半) 都仲亨尾先set delay

如果可以的話, 試下突然比full TH 試下佢走唔走同亨尾
當然要慢慢試, 唔好第一次就好快推到盡, 慢慢推就ok

安全至上
 樓主| f6f 發表於 2008-3-17 13:20:16 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2008-3-17 12:45 發表
你應該set sensitive 先, 如果set到好低(低過一半) 都仲亨尾先set delay

如果可以的話, 試下突然比full TH 試下佢走唔走同亨尾
當然要慢慢試, 唔好第一次就好快推到盡, 慢慢推就ok

安全至上

之前較gyro sensitive較得太大會勁亨尾,
較得太小又好像捉不住,
現在較到緊緊不亨尾, 但感覺上好似有小小捉不住, 很難兩全其美,
現在想起你所說的一席話, 可能就是個尾servo不夠快401的反應快而導至享尾, 401反應需要較delay來較慢來佩合尾servo的速度. 來達至最好的鎖尾效果.

聽君一席話勝玩十年機,
現在我矛塞頓開, 多謝你

我復活節會試下調較個delay, 看看會否不再享尾.........
ukyo 發表於 2008-3-17 14:09:19 | 只看該作者
用65mg delay 先set 50%...因之前我都係用65mg,現用9254,,gain 約75%..
同埋個殼,尾果到有塊野擋著,尾的反應會差了
 樓主| f6f 發表於 2008-3-17 14:13:42 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-17 14:09 發表
用65mg delay 先set 50%...因之前我都係用65mg,現用9254,,gain 約75%..
同埋個殼,尾果到有塊野擋著,尾的反應會差了

多謝,多謝.....

另外我自已果架雷虎E325用401加9650都有小小亨.
想問delay應set幾多......
ukyo 發表於 2008-3-17 20:20:28 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-3-17 14:13 發表

多謝,多謝.....

另外我自已果架雷虎E325用401加9650都有小小亨.
想問delay應set幾多......

9650係數碼,吾使用delay..
同埋雷虎E325睇下係享定搖震,因以全完裝,係鎖大餅下粒六角吾好收緊,落螺絲膠,就會冇搖震,套膠頭的mixing要留意有冇鬆,微鬆係急停,收油都會怪震
leotsun 發表於 2008-3-17 20:58:36 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-17 20:20 發表

9650係數碼,吾使用delay..
同埋雷虎E325睇下係享定搖震,因以全完裝,係鎖大餅下粒六角吾好收緊,落螺絲膠,就會冇搖震,套膠頭的mixing要留意有冇鬆,微鬆係急停,收油都會怪震

唔一定ga!!!!!
9650都要set ga, 只係唔駛set咁多
要唔要set delay同係唔係digitial servo冇直接關係
有d人話9257都要delay少少, 不過差太少, 唔set都冇所謂

樓主| f6f 發表於 2008-3-18 14:03:07 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2008-3-17 20:58 發表

唔一定ga!!!!!
要唔要set delay同係唔係digitial servo冇直接關係
有d人話9257都要delay少少, 不過差太少, 唔set都冇所謂

多謝兩位大大指教, 我兩個方法都會試, 看那一個最適合我部機......
ukyo 發表於 2008-3-18 20:09:34 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2008-3-17 20:58 發表

唔一定ga!!!!!

thanks..我又學到野..