RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2603|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車 vs 無刷.

pskyng 發表於 2008-3-14 16:04:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
電車用無刷system. .在1:10 touring 極速係咪已經與油車相若or 更快?!. (彎位就更加la).
有咩原因令你繼續玩油車呢.玩油車師兄有冇因為無刷快過engine 車而"轉呔"改玩電車 , 依家會小左人玩油車. 定係小左人玩電車呢? , 因為我度0的電車好快..(不過油車夠重. 撞起上來電車輸sik. )

iCoke 發表於 2008-3-14 16:37:20 | 只看該作者
我個人中情玩油雞的~佢巴聲 速度等都比到我 係dirty姐~_~
我唔玩電車 係最怕佢叉電果下野 雖然油車都要叉 不過2排接收電夠我玩了 電車就叉到我頭暈.so 怕怕了~ 無可口非 電車d灣同出灣係快 不過如果要玩改裝車黎講 電車買套無刷 油車買部正偈 直路都係好大差別 同埋油車有孖速 好難比較 2姐都唔同玩法 同視乎你係咩場玩姐
由miniz-RRR 發表於 2008-3-14 23:34:04 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2008-3-14 16:37 發表
我個人中情玩油雞的~佢巴聲 速度等都比到我 係dirty姐~_~
我唔玩電車 係最怕佢叉電果下野 雖然油車都要叉 不過2排接收電夠我玩了 電車就叉到我頭暈.so 怕怕了~ 無可口非 電車d灣同出灣係快 不過如果要玩改裝車黎講 ...

同意同意......非常同意!
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-15 02:21:49 | 只看該作者
油車著燈加埋把聲. 真係一流.. 好真車feel.
martin9800 發表於 2008-3-15 02:44:18 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

油車聲威力勁  電車無聲無力勁但好Q快
chrishkyung 發表於 2008-3-15 10:55:25 | 只看該作者
the finger feeling of EP is much better than GP...in other words, EP finger is totally different from GP finger....
Mr.toms 發表於 2008-3-16 13:16:21 | 只看該作者
而家的無刷動力。。已經可以同由車有得比。。

無刷的動力已經遠遠大過車架所受的極限了。。。。。很恐怖。。。
lgp 發表於 2008-3-16 14:49:40 | 只看該作者
唉!個d電車,係同一個場裡面,咪最多比佢爆幾個圈,之後咪又係腳軟,差成粒幾鐘,玩個幾分鐘,"side"氣 zzzzzzzz: d灣電車快過油車,錯覺!你話如果TRC個個電車竇玩得GP.哈哈.d舖頭又賣小幾排電,有去舊機場你就明白,你睇下依家pyc d GP攬到個d睇場EP都...................

momo 發表於 2008-3-16 19:53:44 | 只看該作者
我想要視乎場地大小, 比較有的困難, 吾知如果放部電車落比較大的地方, 如ACO般大, 應full雞就full雞, 部電車可吾可以玩足一排電而吾overheat, 如果部電車真是放落大場,速道感會吾會無那麼快
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-17 03:58:31 | 只看該作者
[quote]原帖由 lgp 於 2008-3-16 14:49 發表
差成粒幾鐘,玩個幾分鐘,"side"氣 zzzzzzzz:". 不過依加有鋰電會唔會好好多呢..(我冇鋰電, 所以對依句話好有feel. ,最慘係差完茖到街至發現差唔足.)

gordonf35 發表於 2008-3-17 07:16:40 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

如果第時有"wireless power",電車就會比油車再輕好多,仲可以無限時間不停玩,再加埋無刷技術,相信油車優勢都會大大減少
lgp 發表於 2008-3-17 10:53:20 | 只看該作者
油車把聲就算EP開埋燈痴埋靚貼紙都唔夠吸引,無刷加鋰電玩過你就知!玩到"zzzzzzz".根本玩”叮叮",係手埋面d技術性就係冇GP咁高,你睇"床板"同"一篤屎"係羅白國玩GP嘅排名 就算"媽聲"個泰仔走去玩1/8都...........  "叮叮"就當係玩RC嘅入門吧!
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-17 12:31:03 | 只看該作者
原帖由 lgp 於 2008-3-17 10:53 發表
油車把聲就算EP開埋燈痴埋靚貼紙都唔夠吸引,無刷加鋰電玩過你就知!玩到"zzzzzzz".根本玩”叮叮",係手埋面d技術性就係冇GP咁高,你睇"床板"同"一篤屎"係羅白國玩GP嘅排名 就算"媽聲"個泰仔走去玩1/8都.... ...

師兄叮叮係咪指玩圈.. 若比賽.油車都係叮叮架 . 同埋床"床板"同"一篤屎"有玩GP 咩..我仲以為佢地只會玩公司車.,咁. 佢地係咩排名

justinwan 發表於 2008-3-17 13:26:15 | 只看該作者
你mei  帶無刷system去ACO  玩 law... 你就明咩係快....
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-17 15:20:08 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2008-3-17 13:26 發表
你mei  帶無刷system去ACO  玩 law... 你就明咩係快....

我冇無刷架. 只係最近有師放了幾架BL 電車同油車一齊跑. 所以問下.不過係街場玩. 加上個track 好窄及多S彎. 所以可能對電車較有利.
lgp 發表於 2008-3-17 20:55:38 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-3-17 12:31 發表

師兄叮叮係咪指玩圈.. 若比賽.油車都係叮叮架 . 同埋床"床板"同"一篤屎"有玩GP 咩..我仲以為佢地只會玩公司車.,咁. 佢地係咩排名

"叮叮"即係係灣仔同銅鑼灣軒尼絲道地下有條路軌上面釣住條電纜個d呀!~哈哈.
佢兩個?你睇佢公司出個部GP....好似叫咩 "why r 死.
有時間落"喂高"睇睇有冇存貨

lgp 發表於 2008-3-17 21:46:28 | 只看該作者
加上個track 好窄及多S彎. 所以可能對電車較有利?
有時間去銅鑼灣個個特區政府興建嘅搖控車場睇睇,每個saturday都有GP同EP嘅交流架!http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70420&extra=page%3D1
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-18 03:59:07 | 只看該作者
原帖由 lgp 於 2008-3-17 21:46 發表
加上個track 好窄及多S彎. 所以可能對電車較有利?
有時間去銅鑼灣個個特區政府興建嘅搖控車場睇睇,每個saturday都有GP同EP嘅交流架!http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70420&extra=page%3D1

去開look look 先.