RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3597|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3racing df03 碳纖 conversion kit 問題

倒錢落海 發表於 2008-3-4 07:31:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.3racing.com.hk/x_desc ... x_products_key=8799

登錄/註冊後可看大圖

請問有冇師兄用緊? ok 嗎? kws 邊間店舖可找到?

多謝解答.
mikewu 發表於 2008-3-4 09:04:23 | 只看該作者
I think you can get them for around $5xx and you can get it in Chong Sing.  I have never seen anyone using them in TKO but I think original plastic ones is good enough....  
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-4 09:22:36 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2008-3-4 09:04 發表
I think you can get them for around $5xx and you can get it in Chong Sing.  I have never seen anyone using them in TKO but I think original plastic ones is good enough....  

thanks. 其實原裝果件冇咩問題, 係太細, 的位太窄, 黐電子野好困難, 諗住換做板, 黐野就手的, 多少少位可以走盞下...=.= 同埋個電池托長期受重係會變形的. 玩左幾個月無碰撞過但車底個電池托已經有彎曲下墮.
leeho888 發表於 2008-3-4 09:59:24 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-3-4 07:31 發表
http://www.3racing.com.hk/x_desc ... x_products_key=8799

登錄/註冊後可看大圖

請問有冇師兄用緊? ok 嗎? kws 邊間店舖可找到?

多謝解答.

http://www.rcmart.com/catalog/pr ... p;products_id=21507
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-4 10:32:26 | 只看該作者

thanks.                    
simontam 發表於 2008-3-4 11:20:11 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

板邊比較"利"口,電池電線個孔要用沙紙磨滑,否則會劏電線,其它都fit位ok,底板有3mm強度足夠。
leeho888 發表於 2008-3-4 12:07:49 | 只看該作者
碳纖 conversion kit 係咪要$5XX??
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-4 14:41:52 | 只看該作者
原帖由 simontam 於 2008-3-4 11:20 發表
板邊比較"利"口,電池電線個孔要用沙紙磨滑,否則會劏電線,其它都fit位ok,底板有3mm強度足夠。

多謝提醒^^
原帖由 leeho888 於 2008-3-4 12:07 發表
碳纖 conversion kit 係咪要$5XX??

其實唔知幾錢. 3racing 個網頁寫 us$108... 實際唔知賣幾錢. 到時去到 kws 睇睇再算.
leeho888 發表於 2008-3-5 01:19:11 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-3-4 14:41 發表

多謝提醒^^

其實唔知幾錢. 3racing 個網頁寫 us$108... 實際唔知賣幾錢. 到時去到 kws 睇睇再算.

師兄你有冇買套碳纖 conversion kit
stig 發表於 2008-3-5 01:34:55 | 只看該作者
係賣$5百尾之6百頭咁上下
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-5 13:25:11 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-3-5 01:19 發表

師兄你有冇買套碳纖 conversion kit

買左啦

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

改裝組件最明顯好處係黐電子野容易 可以出少少界, 偷少少位, 唔會俾底盤邊緣頂住 (df03 個底盤很纖巧, 的野要擺得好擠迫). 第時換電子野比較就手. 但防沙石效果就一定係原裝底盤比較好. 另外係改裝組件擺電池既位置好闊落. 亦即係好多空位. 舊電會浪來浪去. 要搵的野攝住佢. 但仲未諗到用咩物料好. 順帶一提有個問題都想問問各位玩 df03 既師兄, 點樣先至可以紮到的電線靚靚仔仔唔頂殼但同時又唔會揩到條中軸? 次次搞呢樣野都搞好耐...
原帖由 stig 於 2008-3-5 01:34 發表
係賣$5百尾之6百頭咁上下

得返創 x 有, 佢收我 $598.
leeho888 發表於 2008-3-5 14:20:23 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-3-5 13:25 發表

買左啦

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

改裝組件最明顯好處係黐電 ...

師兄有冇多d相?
Evo5 發表於 2008-3-5 14:25:45 | 只看該作者
Come to TKO offroad party to test out the new chassis !

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=3

better then just play on the beach !
leeho888 發表於 2008-3-5 14:28:19 | 只看該作者
你試下用501X個防沙兜,防沙石
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-5 15:43:45 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-3-5 14:20 發表

師兄有冇多d相?

電池位:

登錄/註冊後可看大圖

後面剩返好多空隙. 要搵野塞. 諗住塞舊發泡膠落去.
原帖由 Evo5 於 2008-3-5 14:25 發表
Come to TKO offroad party to test out the new chassis !

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=3

better then just play on the beach !

但我手車好弱喎...=.= 部車又全原裝咁滯, 唔跳得, 跳兩野散晒都似...=.= 可唔可以淨係行 track, 唔飛台?
原帖由 leeho888 於 2008-3-5 14:28 發表
你試下用501X個防沙兜,防沙石

呢個都係好提議. 等我研究下.
leeho888 發表於 2008-3-5 16:08:10 | 只看該作者

回復 15# 的帖子

電池位好多空隙擺到電線
Evo5 發表於 2008-3-5 16:20:49 | 只看該作者
HA ! U HAVE CHANGE THE CARBON CHASSIS LA WOR
OF COURSE U CAN JUST RUN ON TRACK AND NOT JUMP.
WE ARE NOT VERY GOOD DRIVER TOO
JUST FOR FUN !

josephw 發表於 2008-3-5 20:47:03 | 只看該作者
唉...~唔係原本果個plastic唔好呀..
我今日一落地~玩得太快..一撞..
爆左..
所以要買過個...唉..
不過真係好玩..
重有有冇其他choose呀??
598..好似好貴咁...

登錄/註冊後可看大圖

樓主| 倒錢落海 發表於 2008-3-5 21:28:30 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-3-5 16:08 發表
電池位好多空隙擺到電線

都係好提議. 我將 receiver 果組線塞埋一邊, 轉向 servo 線經電池位過, 而家的線簡潔過之前...

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 Evo5 於 2008-3-5 16:20 發表
HA ! U HAVE CHANGE THE CARBON CHASSIS LA WOR
OF COURSE U CAN JUST RUN ON TRACK AND NOT JUMP.
WE ARE NOT VERY GOOD DRIVER TOO
JUST FOR FUN !

你地係咪通常星期日朝早?
原帖由 josephw 於 2008-3-5 20:47 發表
唉...~唔係原本果個plastic唔好呀..
我今日一落地~玩得太快..一撞..
爆左..
所以要買過個...唉..
不過真係好玩..
重有有冇其他choose呀??
598..好似好貴咁...
http://x7d.xanga.com/346c4ae451432176839602/s ...

你幅圖好似係斷臂 / 爆波箱喎? 應該唔關個底盤事...
stig 發表於 2008-3-5 22:25:12 | 只看該作者
ecs 姐 motor 的電線 cut 短佢, 直接同motor係同一邊