RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1228|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

s3長皮帶跳 問題

lo507748 發表於 2008-2-12 05:38:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔著車用手推住部車,,唔暢順
間唔中會有卡一聲...要皮帶跳一下

我之前都試過....跟住有位c兄話攝住沙石,,拆出黎洗下就ok...之前洗完就無問題,次次玩完車都係咁

但今次就洗左5-6次都係咁...我換埋皮帶輪都係咁....
會唔會係條皮帶夠期??

唔該c兄幫幫手

stanley_wwy 發表於 2008-2-12 10:27:53 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

會唔會係二波掌粒機米上得唔夠入, click 倒二波牙隻杯?

或者極力子有沙石?

或者係一二波牙整得唔好, 兩隻牙夾得太實, 兩隻大牙轉得唔順?

試下check check  

皮帶夠期機會唔大, 夠期只會係鬆, 或者甩牙仔, 斷等.
 樓主| lo507748 發表於 2008-2-12 15:54:03 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-2-12 10:27 發表
會唔會係二波掌粒機米上得唔夠入, click 倒二波牙隻杯?

或者極力子有沙石?

或者係一二波牙整得唔好, 兩隻牙夾得太實, 兩隻大牙轉得唔順?

試下check check  

皮帶夠期機會唔大, 夠期只會係鬆, 或者甩 ...

應該唔會掛.,..因為我琴晚仲好好地的...今日著一著車未放落地行就咁樣喇...
同埋我唔要條長皮帶,,,成部車好暢順的
chrishkyung 發表於 2008-2-12 17:06:32 | 只看該作者
check gear...any damage?

or your main chassis already bend....pls check

or by other reasons...its difficult to imagien your situatiobn
stanley_wwy 發表於 2008-2-12 17:20:21 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

會唔會d皮帶pulley 擺錯位, 攪到前後輪齒比唔啱, 所以長帶前後兩個pulley 轉速唔夾, 轉到咁上下要jump 一隻牙先行倒?

不過呢個可能性好細......好似冇咩機會擺錯.......
 樓主| lo507748 發表於 2008-2-12 18:25:27 | 只看該作者
問題解決左喇.....唔該晒咁多位c兄呀.....
stanley_wwy 發表於 2008-2-12 18:34:39 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

咁係咩原因呢? 分享下.
taky 發表於 2008-2-15 01:51:51 | 只看該作者
會唔會係頭呔厚過尾呀/............