RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

終極毒品 - TM G4RS

hin637280 發表於 2008-2-3 01:01:43 | 只看該作者
IBM 發表於 2008-2-3 16:59:18 | 只看該作者
原帖由 hin637280 於 2008-2-3 01:01 發表

香港唔係張會有代理咩?幾時有?

香港唔係無代理, 不過放軟手腳, 推廣不足, 所以你都好難在廣華街買到 TM 的車.

但 TM 無理由不做市場調查, 而在香港很少見 TM 的車, 我相信有以下原因:

1.  產量不足, 供不應求, 全球唔夠貨

2.  香港市場在 TM 眼中只是一個很少很少的市場, 她們是放眼於歐美的市場,
    歐美的車友比較接受 TM 的車, 佢地識貨, 不像香港人只崇尚歐日車種, 一聽到台灣車便抗拒.
hin637280 發表於 2008-2-3 22:31:37 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-3 16:59 發表

香港唔係無代理, 不過放軟手腳, 推廣不足, 所以你都好難在廣華街買到 TM 的車.

但 TM 無理由不做市場調查, 而在香港很少見 TM 的車, 我相信有以下原因:

2.  香港 ...

香港代理在那?我什麼途逕可以買到G4RS?炒左有冇Parts買?
IBM 發表於 2008-2-3 23:06:20 | 只看該作者
原帖由 hin637280 於 2008-2-3 22:31 發表

香港代理在那?我什麼途逕可以買到G4RS?炒左有冇Parts買?

香港代理是:
http://www.jethobby.com/

但你在他網頁的 Products List 內是找不到 Team Magic 的產品的, 很奇怪吧 !   

我亦曾去過那店舖, 結果如何, 請看這 post #22段
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D3&page=2
天照 發表於 2008-2-3 23:59:29 | 只看該作者
原帖由 hin637280 於 2008-2-3 22:31 發表

香港代理咪就係快捷囉.........
天照 發表於 2008-2-4 00:00:51 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-3 23:06 發表

香港代理是:
http://www.jethobby.com/

但你在他網頁的 Products List 內是找不到 Team Magic 的產品的, 很奇怪吧 !   

我亦曾去過那店舖, 結果如何, 請看這 post #22段
http://bbs.rc-evo.c ...

佢地唔係冇零件.....但唔會有新零件咁解....
亦都唔係冇TM車.....但會攞架G4同G4S賣俾你....
天照 發表於 2008-2-4 00:01:40 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-3 16:59 發表

2.  香港 ...

你ORDER三兩架....佢梗係唔批貨俾你啦....
人家一攞都講緊四五十架或以上....梗係批O左俾人地先啦.....
IBM 發表於 2008-2-4 01:29:04 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2008-2-4 00:01 發表

你ORDER三兩架....佢梗係唔批貨俾你啦....
人家一攞都講緊四五十架或以上....梗係批O左俾人地先啦.....

咁做得代理唔係要食 qouta ? 要攞番一定數量的嗎 ??

唔攞番幾十架又做乜野代理 ?   

我就唔信比心機去推,香港去唔到三幾十架  
mk9001 發表於 2008-2-4 01:31:26 | 只看該作者
好毒喎................政府應該立法管制
天照 發表於 2008-2-4 01:32:21 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-4 01:29 發表

咁做得代理唔係要食 qouta ? 要攞番一定數量的嗎 ??

唔攞番幾十架又做乜野代理 ?   

我就唔信比心機去推,香港去唔到三幾十架  

人家就係唔推....哈!
IBM 發表於 2008-2-4 01:40:43 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2008-2-4 01:32 發表

人家就係唔推....哈!

咁我地就唯有上網買啦   

零件都唔駛擔心, 磨菇又有, ebay 又有

又或者買架 G4JS 做零件  
 樓主| AMAT 發表於 2008-2-4 01:44:17 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-4 01:40 發表

咁我地就唯有上網買啦   

零件都唔駛擔心, 磨菇又有, ebay 又有

又或者買架 G4JS 做零件  

G4JS做零件!? G4RS多好多炭纖喎....哈!
IBM 發表於 2008-2-4 01:50:56 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-2-4 01:44 發表

G4JS做零件!? G4RS多好多炭纖喎....哈!

炭纖好少爛架, 起碼D脾用得, 又多四條CVD, 大部份零件都用得
 樓主| AMAT 發表於 2008-2-4 01:55:50 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-4 01:50 發表

炭纖好少爛架, 起碼D脾用得, 又多四條CVD, 大部份零件都用得

邊有四條CVD......架G4RS都係頭先係CVD....尾仲係狗骨.......
IBM 發表於 2008-2-4 11:16:15 | 只看該作者
我係個網頁度睇到係四條喎 !

Front and Rear Universal Joints
The G4JS includes universals on the front and rear of the car and are considered to be a valuable upgrade to any car. The universals on the G4JS replace the standard dog-bone system of old which means improved transmission efficiency and reduced maintenance times. And no more loose or lost dog-bones!
天照 發表於 2008-2-4 14:00:22 | 只看該作者
原帖由 IBM 於 2008-2-4 11:16 發表
我係個網頁度睇到係四條喎 !

Front and Rear Universal Joints
The G4JS includes universals on the front and rear of the car and are considered to be a valuable upgrade to any car. The universals on  ...

咁就真係認真衰喇.....G4RS竟然係得兩支萬向節......
天照 發表於 2008-2-5 16:19:11 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

G4系列比較表....
天照 發表於 2008-2-5 16:19:34 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

同對手O既級數差別......
天照 發表於 2008-2-5 16:57:08 | 只看該作者
G4RS仲有極之多O野可以換......

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

K14143,K14144
引擎波箱左右兩邊.....

登錄/註冊後可看大圖

K14122
ED SYSTEM,有頭單,30T,換O左可以成套齒差換落架G4S到....咁架G4S就同G4RS同一GEAR RATIO....
30T係G4RS本身果個RATIO,要想用頭單或頭直就一定要用佢.....

登錄/註冊後可看大圖

K14126
金屬BRAKE LEVER,G4RS同G4S都O岩用.....原本係膠,換金屬似乎係必然之選....

登錄/註冊後可看大圖

K14119
金屬皮帶頂,原身G4RS同G4S都係膠.....換做金屬似乎好O的~!嘿!

登錄/註冊後可看大圖

K14104
金屬SERVO柱組件.....原身又係膠.....換佢對架車剛性都幾大影響....值得換!G4RS同G4S原本都係膠

登錄/註冊後可看大圖

K14124
金屬頭波箱頂!原身G4RS都已經係咁設計,但就冇金屬波箱頂,只係有果塊炭纖X板.換鬼O左呢份落去O架G4RS到,咁G4RS果份膠件可以換落去G4S到~!嘿!
天照 發表於 2008-2-5 17:02:01 | 只看該作者
G4S都會換埋呢O的......

登錄/註冊後可看大圖

K14127
偷輕版7075 G4S用底板,G4RS不合用.

登錄/註冊後可看大圖

K14131
BRAKE果支撐,G4S係膠,G4RS已經有.G4S可以換~

登錄/註冊後可看大圖

K14123-7
新型前後杯,G4RS已經有,G4S KIT未有,G4S可以換~

登錄/註冊後可看大圖

K14132
SENSOR架,G4S KIT有跟,G4RS冇跟......不過G4S KIT果塊同呢塊有O的分別.....