RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2598|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問VONE-S 彧是 FW-06 比較好

cyberkohk 發表於 2008-1-21 19:09:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買一部電油車請問VONE-S 彧是 FW-06 比較好 , 聽說皮帶車會較暢順 , 但中軸就力量傳送較好 .
AMAT 發表於 2008-1-21 20:08:13 | 只看該作者
原帖由 cyberkohk 於 2008-1-21 19:09 發表
我想買一部電油車請問VONE-S 彧是 FW-06 比較好 , 聽說皮帶車會較暢順 , 但中軸就力量傳送較好 .

FW06包埋ENGINE都先講緊2000內......但你V ONE S3未包ENGINE都二千以上......

咁你話喇.....
sunnyshao007 發表於 2008-1-21 20:11:43 | 只看該作者
有咩話順唔順,
只係睇下你搞唔搞好架車
係現在,V-ONE S好似要散砌/買二手先有,
FW-06就係RTR(READY TO RUN)既套裝車,
合任何新手落場玩/係街玩
副ENGINE要快有快(對新手),
易SET,唔駛點RUN IN,
買電買油就即刻玩得,價錢可以接受~!
sunnyshao007 發表於 2008-1-21 20:12:48 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-1-21 20:08 發表

FW06包埋ENGINE都先講緊2000內......但你V ONE S3未包ENGINE都二千以上......

咁你話喇.....

佢唔係講V-ONE S1/2咩,.........
V-ONE S wo~
pskyng 發表於 2008-1-22 01:02:33 | 只看該作者
和Fw06 比. 相信會是vone s3evo ,是有engine 的,但沒有控,接收及兩個servo. $19xx..之前看的.
http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=102188
hqyen 發表於 2008-1-22 10:48:13 | 只看該作者
京商应该将狗骨换成CVD,否则一撞就甩。
tselip 發表於 2008-1-22 15:15:36 | 只看該作者
V ONE S3 $1980
 樓主| cyberkohk 發表於 2008-1-22 16:12:00 | 只看該作者

FW06 有無咩要改裝

FW06 有無咩要改裝 , KWS係邊到及現在有無得賣 .
我打算過年時玩 , 去邊到玩好(有無放車好去處).
taky 發表於 2008-1-22 17:14:37 | 只看該作者
你住邊頭先......?
pskyng 發表於 2008-1-22 17:27:48 | 只看該作者
原帖由 cyberkohk 於 2008-1-22 16:12 發表
FW06 有無咩要改裝 , KWS係邊到及現在有無得賣 .
我打算過年時玩 , 去邊到玩好(有無放車好去處).

買RTR個人經驗係..."你要玩過,自然會有要求".
1.咩都唔好攪..包括engine , setting , (唔計check 下0的縲絲緊唔緊 ) , 直接玩.得出個出廠時的表現來為日後作比較.(個engine run in ,所以開頭對佢要溫柔0的.同真車一樣),
2.改動所有野, 就要記下原來的setting. 和point 1一樣. 要有個基數.你至可以比較. 就算亂了也可以還原.
3.若set 大油針,小油針. 怠速縲絲. 之前一定要知你依家個default setting .以順時針扭盡再扭出幾多圈計算.(e.g 退2.5圈)(扭入扭到有點阻力就好停,唔好爆力).
4.之後所有upgrade (e.g, part , op ,海錦呔,油... ,anti roll), 你玩玩下.你架車自己會用行動話你知.(e.g luk尾,轉向不足之類), 先了解每樣問題的原因.才在setting or 換/加野解決. , 唔好為改而改/人話改你又改., 唔好一次改好多setting 同換野.. .要了解佢地有冇關連. 不然你改依個,那個又唔得.(setting 是要找個平衡的).
5.去工房search 之前的post. e.g 你想換頭單, 你就search "單向" 之類. .  先了解下至動手.., 可能係setting 問題. 靠換野係唔一定解決到的.
個人意見,只供參考.

KWS=廣華街.因為最多搖控店..  06我見有得賣., 在街場玩, 可在工房"放車約會" http://bbs.rc-evo.com/forumdisplay.php?fid=20, 問下你那兒有冇車友或地方介紹.

c230 發表於 2008-1-22 21:42:11 | 只看該作者
原帖由 tselip 於 2008-1-22 15:15 發表
V ONE S3 $1980

几年都系呢个价... 1蚊都冇变..
十六夜 發表於 2008-1-24 22:48:08 | 只看該作者
我買戈時都1980............