RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 9841
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遙控直升機撞擊中年男子頭部昏迷(有圖)

rk2 發表於 2008-1-14 16:15:10 | 只看該作者

邊張新聞紙 ?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 16:15:33 | 只看該作者
原帖由 VoneRRR 於 2008-1-14 16:04 發表
要考牌未仲好﹖ 至少新手一定有專人教路﹐0甘仲可以慳埋一開始撞機個BUDGET0添

太煩可能令好多想玩既人放棄吧!
lancair 發表於 2008-1-14 16:28:40 | 只看該作者

回復 40# 的帖子

絕對同意,不過你希望政府做野,甘就難囉

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 16:37:32 | 只看該作者
原帖由 lancair 於 2008-1-14 16:28 發表
絕對同意,不過你希政府做野,甘就難囉

咁又係....之前貓狗公園...遊晒行咁....
帶晒D貓狗出黎
政府係比左個公園佢地...不過個入口都唔知係邊....個隻...望到就入唔到....
我住9 龍我要放狗係咪要出返銅鑼灣@@.......

但係我覺得如果我地帶晒D車係街遊行....佢都唔會比多一個公園....
lancair 發表於 2008-1-14 16:48:47 | 只看該作者

回復 44# 的帖子

比個公園搖控迷????
不如拿來起樓好過啦
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 16:59:31 | 只看該作者
原帖由 lancair 於 2008-1-14 16:48 發表
比個公園搖控迷????
不如拿來起樓好過啦

咁又係同佢政府講仲大獲....佢可真係比個位你玩,
不過可能索古灣對出50海里個D島你玩,(車都唔到大聲都有迥音個隻)
仲要以後只準在此放搖控直昇機!咁就死啦...
jimchan 發表於 2008-1-14 17:58:05 | 只看該作者
原帖由 chasegtruck 於 2008-1-14 15:27 發表
有時我在天水圍車場玩玩下1比10會有D小朋友,在下面走黎走去,
就上星期6,我個朋友玩部TC3(改到勁快),有個小朋友當個賽道係
床咁訓左落去,個小朋友真係想死,政府應該禁止非玩遙控車人士下賽道

係呀,d家長又唔教下d細佬
kkchung 發表於 2008-1-14 20:35:38 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2008-1-14 16:15 發表

邊張新聞紙 ?

明報
henry888 發表於 2008-1-14 21:57:18 | 只看該作者
其實有樣野你地有無唸過
其實立例管制同有今次意外有咩關系呢?
立左例, 你地覺得呢位不幸受傷既經驗玩家會拎唔到個牌咩?
拎到個牌又唔代表唔會受傷, 咁搞咁多野做咩?

玩得呢d, 就要小心避免意外, 這同個人有關, 唔關有無場地support事
如果知到有危險, 點解佢唔戴helmat?
我相信有人低估左危險性, 或者係自信啦
自已都無做足安全措施就唔應該賴無場地
啊甘 發表於 2008-1-14 22:35:25 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-1-14 21:57 發表
其實有樣野你地有無唸過
其實立例管制同有今次意外有咩關系呢?
立左例, 你地覺得呢位不幸受傷既經驗玩家會拎唔到個牌咩?
拎到個牌又唔代表唔會受傷, 咁搞咁多野做咩?

玩得呢d, 就要小心避免意外, 這同個人有關 ...

[自已都無做足安全措施就唔應該賴無場地].......啊師兄....如果有正式場地唔去而發生意外真係無話可說.......但係你双眼幾時見過有正式場地比我地飛! .......z
henry888 發表於 2008-1-14 23:19:38 | 只看該作者
係呢件事上面係有人唔小心丫嘛
依家唔係無場, 只係貴到唔想玩
呢個問題好難搞, 無又話無, 有又話貴, 有又平的話就話遠....同我地踩越野單車一樣....
好難既, 政府唔願理呢d小數玩意
小步 發表於 2008-1-15 20:38:35 | 只看該作者
都唔可以咁講o既
而家香港飛場真係越來越少.但玩o既人就越來越多
又唔係個個都咁聽話,自然會好亂
玩得直機, 一亂就好易出事,要知道架機一升起到落地停槳前都係要100%注意力集中
身邊有咩野真係睇唔到的,如果同場有人唔注意安全,機手真係睇唔到的
march 發表於 2008-1-16 16:09:22 | 只看該作者
遲早冇得玩直升杋
Han 發表於 2008-1-16 17:25:12 | 只看該作者
愈小人玩愈好 咁我o地放機又會安全d