RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1311|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想學玩越野油車 有好多野想問 希望可以教下我啦 唔該唔該

kaidogg 發表於 2008-1-12 02:56:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位 BROTHER 大家好  

想學玩越野油車 有好多野想問 希望可以教下我啦 唔該唔該

我已經有一架 N 年前 唔知係咩既 油車 (UNCLE 唔玩比我既) 只知係 HONDA
而自己有一架 TT01 電車 + 2PL
而家想學玩 油既 越野車
睇中左 Savage X4.6

由於我都仲係新手 (架油車我只知入油再拉條野就可以 開 ENGINE)
好多野都唔知
而家有以下谹條問題想問一問大家

1 .Savage X4.6  包唔包 ENGINE 架 ? 如果唔包買邊種ENGINE 呢 ?
2 .油車係唔係用 2.4G 會好D 呢 ? 3PM 2.4G 得唔得 ?(仲有冇好小小既選擇?)
3. 我睇網好似係有分唔使自己砌同自己砌版,如果自己砌版又係唔係冇左好多野呢 ? 冇左咩呢?
3. 仲有冇咩要留意呢,(因為未買過油車架)

死啦好多野問添
唔該唔該  m(=_=_)m

ftbingobingo 發表於 2008-1-12 05:35:37 | 只看該作者
1. SAVAGE X 4.6 包4.6cc ENGINE (即所謂28級)
2. 無輪油車電車都係2.4G好D, 因為唔會撞BAND. 3PM幾好, 再好D可以考慮3PKS 2.4G
3. 自己砌版係SAVAGE X SS, 唔使自己砌版係SAVAGE X 4.6 RTR。自己砌版無左電子野(控, SERVO, RECEIVER), ROTO START SYSTEM(一套非常方便既撻車裝備), 但係跟番套鋼SPUR GEAR+CLUTCH BELL(好重要, 如果玩RTR版必改, 如果唔係換齒換到喊), 同埋有金屬死氣喉。 兩部車跟既ENGINE雖然都係4.6cc, 但係model唔同, 睇數據output一樣, 唔知有咩分別。RTR跟纖維BRAKE碟, X SS跟金屬BRAKE碟。兩架車呔紋都唔同。
4. 記得加塊RPM膠底檔, 如果唔係好易撞爛BRAKE碟。 如果用原裝RTR控最好加番個FAIL-SAFE, 減少失控機會

買左記得尼TKO跑下我地條新TRACK

樓主| kaidogg 發表於 2008-1-12 11:33:17 | 只看該作者
原帖由 ftbingobingo 於 2008-1-12 05:35 發表
1. SAVAGE X 4.6 包4.6cc ENGINE (即所謂28級)
2. 無輪油車電車都係2.4G好D, 因為唔會撞BAND. 3PM幾好, 再好D可以考慮3PKS 2.4G
3. 自己砌版係SAVAGE X SS, 唔使自己砌版係SAVAGE X 4.6 RTR。自己砌版無左電子野(控 ...

嘩唔該唔該 非常長盡

ROTO START SYSTEM KWS 唔知有冇得賣呢
我多數會買 SAVAGE X SS 喇咁,除左 RPM膠底,同電子野要買,有冇咩係要換呢? 如換金屬PARTS?

最重要唔記得問添  就係邊間有得賣 問係因為唔想出想 KWS 時 唔知邊間有 就係咁搵但又搵唔到 T_T

謝謝

ftbingobingo 發表於 2008-1-12 17:34:26 | 只看該作者
車同ROTO START SYSTEM 最好都係去快捷買la, RPM底檔去RC MODEL就有。  SAVAGE X SS有分有ENGINE同無ENGINE版, 唔好買錯AR, 原裝K4.6ENIGNE已經幾好玩架LA。如果想改靚D, 咪換原廠金屬油壓, 三速and CVD

iouand 發表於 2008-1-12 21:03:11 | 只看該作者
玩1/8油buggy,有一樣野要有心理準備,.......超dirty.....勁heavy..........
 樓主| kaidogg 發表於 2008-1-12 22:02:34 | 只看該作者
原帖由 iouand 於 2008-1-12 21:03 發表
玩1/8油buggy,有一樣野要有心理準備,.......超dirty.....勁heavy..........

哈哈 Dirty 就有晒準備,不過勁heavy 就有D唔明喇, 車身勁heavy ?
 樓主| kaidogg 發表於 2008-1-12 22:03:30 | 只看該作者
原帖由 ftbingobingo 於 2008-1-12 17:34 發表
車同ROTO START SYSTEM 最好都係去快捷買la, RPM底檔去RC MODEL就有。  SAVAGE X SS有分有ENGINE同無ENGINE版, 唔好買錯AR, 原裝K4.6ENIGNE已經幾好玩架LA。如果想改靚D, 咪換原廠金屬油壓, 三速and CVD

底檔係唔係 慢速但大POWER D?(即係GEAR?)
WTO 發表於 2008-1-12 22:08:15 | 只看該作者
原帖由 kaidogg 於 2008-1-12 22:03 發表

底檔係唔係 慢速但大POWER D?(即係GEAR?)

RPM 底擋即係車底中間加'保護板'.

http://www.rpmrcproducts.com/products/HPI/hires/82178.htm